Nacionalni projekt pod nazivom „Čitamo mi, u obitelji svi“ već sedam godina nastoji unutar obitelji osvijestiti potrebu za čitanjem i dobrobiti koje ono donosi za obitelj kao zajednicu i za dijete kao mladu osobu čije se čitalačke navike tek formiraju.

Osnovna škola dr. Vinka Žganca Vratišinec i ove je godine jedna od 115 škola diljem Hrvatske koje su se s ukupno 3647 učenika i učenica trećih razreda uključile u projekt.

Odabrano sedam knjiga

Projekt „Čitamo mi, u obitelji svi“ počeo je 23. siječnja kada je prva učenica trećeg razreda svojoj kući ponijela ruksak s knjigama koje su odabrali učitelj Mladen Glavina i učiteljica Andrijana David u suradnji s knjižničarkom Lidijom Kovačić Fais. Ponuđeno je sedam tematskih cjelina: “Carstvo dječjih priča”, “Obiteljsko druženje uz stihove, stripove i humoristične tekstove”, “Zbirka priča, pjesama i romana za mame, tate, bake, djedove, stričeve i tetke”, “Slikovnica – obiteljska družionica”, “Mali istraživači”, “Odgoj djece i mladih” te “Igrom do boljega čitanja”. Odabrana je po jedna knjiga iz svake cjeline, i to: „Bum Tomica 3“, „Tom Gates“, „Bez rukavica“, „Zmajić Kokos u svemiru“, „Dinosauri“, „Ovladavanje čitanjem“ i „Sunčev sustav“.

Osim knjiga, u ruksaku se nalazi i Bilježnica dojmova u koju će svaki učenik napisati kraći sastavak o svojem iskustvu obiteljskog čitanja. Bilježnica dojmova predviđena je kao mjesto gdje učenici mogu zabilježiti zanimljive, smiješne ili nejasne momente, a ukoliko dijete iskazuje interes za poeziju, tamo može napisati i pjesmu. U Bilježnici dojmova je također određeno mjesto za fotografiju kojom roditelji mogu obilježiti trenutak zajedničkog čitanja.

Višestruke koristi

Roditelji i članovi obitelji upoznati su s ciljevima i načinom provedbe projekta na roditeljskom sastanku. Iako djeca toga nisu svjesna, ona najbolje uče oponašanjem, stoga se u školi nadaju da će roditelji slobodno vrijeme iskoristiti čitajući s djecom da bi ih usmjerili prema knjizi. Koristi ovog projekta su višestruke: zajedničko provedeno vrijeme, poboljšanje kvalitete čitanja, stečena nova znanja, razvijanje mašte te poboljšanje komunikacijskih vještina i vokabulara.

Doseg i kvalitetu projekta prepoznali su i zajedničkom suradnjom podržali Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Mozaik knjiga, Planet Zoe, Naklada Semafora, Lusio, Naklada Slap i Školska knjiga.

Članovi volonteri udruge Hrvatska mreža školskih knjižničara koordiniraju i provode ovaj projekt na nacionalnoj razini.

Kupnju knjiga i ove je godine financirala škola pod vodstvom ravnatelja Željka Mačeka, a nakon završetka projekta one će postati dio književnog fonda knjižnice pa će na raspolaganju biti i drugim učenicima.

Komentari

Komentara