Povežite se s nama

Međimurje

Najveći događaj koji slavi nadarene: Oskari znanja stigli i u ruke međimurskih učenika

Objavljeno:

- dana

– Znanje i obrazovanje nije na prvom, nije na drugom, petom ili desetom mjestu. U Hrvatskoj to je zadnja rupa na svirali.

Podsjetit ću vas kako je prije tri godine skoro došlo do ukidanja Oskara znanja, najvećeg i među rijetkim domaćim događajima koji slavi nadarene učenike. Skoro je bio otkazan, kakva zemlja znanja?! Sreća da smo imali ljude koji su se zalagali za to da Oskari prežive. Nije mi cilj tjerati vas iz Hrvatske. Naprotiv, bitno je da već sada počnete razmišljati o budućnosti. Jednog dana odgovornost za sve probleme koje sam naveo ležat će na vama.

Želim vas potaknuti da se zauzmete za sebe i za sve ostale. Nije sve tako crno. Kao astronom, mogu reći da ništa nije zapisano u zvijezdama i da je sada posao na nama. Učinimo svijet i Hrvatsku ljepšima – rekao je Ilija Srpak, peterostruki dobitnik Oskara znanja, na svečanosti dodjele ove najvažnije hrvatske nagrade u području obrazovanja, koja je održana krajem lipnja u Zagrebu.

Tko su dobitnici?

Za postignute uspjehe na međunarodnim natjecanjima u prošloj školskoj godini Oskare znanja dobilo je troje srednjoškolaca. Oskar znanja dobio je sad već bivši učenik Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Lukas Novak za osvojeno drugo mjesto na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Rio de Janeiru u Brazilu. Lukasova mentorica bila je Štefanija Požgaj. Oskare znanja osvojili su i Josip Nino Pleh te Domagoj Smolić, također bivši učenici Tehničke škole Čakovec, koji su osvojili brončanu medalju na International Conference of Young Scientists (ICYS), međunarodnome natjecanju koje je u travnju ove godine održano u Beogradu. Mentor učenicima bio je Damir Štampar.

Oskare znanja osvojili su: državni prvak iz njemačkog jezika Fran Magdalenić, čija je mentorica bila Nives Posavec iz II. OŠ Čakovec, državni prvaci iz biologije David Bendelja i Franjo Križaić, učenici drugog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, čija je mentorica bila Žaklin Lukša, Vito Križaić, učenik sedmog razreda III. OŠ Čakovec (Natjecanje mladih tehničara), kojem je mentor bio Zvonko Ljubić, i Vilim Srnec, učenik osmog razreda OŠ Nedelišće (Natjecanje mladih tehničara), čija je mentorica bila Smiljana Colar. Nino Božek iz Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ (voditeljica Vesna Tota) osvojio je svoj Oskar znanja zbog osvojenoga prvog mjesta na Državnome natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa.

Dodjelu Oskara znanja i ove je godine organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Sabora, a u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom zajednicom županija.

Made in Čakovec

Skulpture Oskara znanja već niz godina izrađuju učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom “August Šenoa” iz Garešnice. Svečanu dodjelu Oskara znanja glazbenim nastupima uveličali su učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje