Povežite se s nama

U fokusu

Ostavka logična zbog – nelogičnog zakona

Objavljeno:

- dana

POTEZI MORENA VINCEKOVIĆA OTVORILI PITANJE DISKRIMINIRAJUĆEG ZAKONA

– Činjenica je da sam u siječnju podnio ostavku na mjesto ravnatelja Glazbene škole, no u toj činjenici nema nikakve tajanstvenosti.

Radi se o praktičnom i logičnom potezu 40-godišnjeg profesora gitare i oca 7-godišnjeg djeteta koji si, u uvjetima kakvi danas vladaju, ne može dozvoliti da ostane bez posla – ističe Moreno Vinceković, bivši ravnatelj Glazbene škole razloge zbog kojih je u siječnju ove godine dao otkaz, pa se ponovno javio na natječaj za ravnatelja ove srednjoškolske institucije koju je vodio proteklih 13 godina, o čemu smo pisali u prošlom broju Regionalnog tjednika.

Borba za egzistenciju

Iako je školski odbor jednoglasno donio odluku o ponovnom imenovanju Vincekovića ravnateljem, koji se i jedini javio na natječaj, ministar Željko Jovanović uskratio mu je imenovanje, pa je v. d. ravnatelj s 19. ožujkom postao Davor Matačić. Premda ostavka na mjesto ravnatelja, pa ponovno javljanje na natječaj pomalo zbunjuje, Vinceković ističe kako je to učinio isključivo da ne ostane bez posla i to zbog nelogičnosti oko izbora ravnatelja koje propisuje postojeći Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

– Prema trenutno važećem zakonu, kao ravnatelj u četvrtom mandatu nemam predhodno radno mjesto na koje se mogu vratiti u slučaju prestanka mandata. Drugim riječima, nakon 25 godina radnog staža na Glazbenoj školi, u slučaju da ne budem ponovno izabran za ravnatelja, ostajem na cesti. S obzirom da se ukazala potreba za otvaranjem novog radnog mjesta, profesora gitare, odlučio sam podnijeti molbu za zapošljavanje na to radno mjesto i bio primljen od strane školskog odbora. Naravno, prije toga podnio sam ostavku na dužnost ravnatelja, a to me zakonski nije spriječavalo da se ponovno javim na natječaj. Dapače, uz punu podršku kolega ovaj put mi je to bilo i lakše nego ikada dosad jer sam znao da imam osigurano radno mjesto na koje se mogu vratiti – pojašnjava Vinceković.

Prema trenutno važećem zakonu, u slučaju prestanka mandata ostajem na cesti.

Ovaj potez sad već bivšeg kolege nije iznenadio Zorana Hajeka predsjednika varaždinskog ogranka Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, inače dugogodišnjeg ravnatelja varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.

– Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju sadrži diskriminirajuću odredbu po kojoj ravnatelji moraju potpisati ugovore o radu na određeno vrijeme i nemaju po isteku mandata nikakva prava ni po Zakonu o radu ni po Kolektivnom ugovoru, što u praksi znači da ravnatelj po isteku mandata ostaje bez posla. Ravnateljima koji od srpnja 2010. prvi put ulaze u mandat iz nastave, čuva se mjesto nastavnika kroz dva mandata, dok ravnatelji koji su u tom trenutku zatečeni u mandatu, tu mogućnost ne mogu koristiti. Iako smo više puta upozoravali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na tu nelogičnost, odredba nije izmijenjena. U siječnju 2011. godine, nakon prijama kod hrvatskog predsjednika Josipovića, uputili smo predstavku Ustavnom sudu radi ozakonjene diskriminacije velikog broja ravnatelja škola i zaštite ustavnog prava na rad. Međutim, Ustavni sud do danas nije donio pravorijek o ustavnosti navedenih članaka zakona – upozorava Hajek koji nam se javio potaknut prošlotjednim člankom o ostavci ravnatelja Glazbene škole i špekulacijama o uzrocima takvog postupka.

– Kako bi zaobišao tu nelogičnost u zakonu, kolega je dao ostavku i javio se na upražnjeno mjesto učitelja glazbe, te se s radnog mjesta nastavnika ponovo javio na natječaj za ravnatelja. Nije dobio novi mandat, ali je osigurao egzistenciju sebi i obitelji – očitovao se Hajek koji potez svog kolege tumači ništa drugo nego kao strah od gubitka posla.

Podrška, pa uskrata?

Ipak, zanimljivo je da se Vinceković prije ostavke konzultirao s djelatnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Oni su, navodi, sa svime bili upoznati te ga podržali, pa je stoga čudno što mu je ministar na kraju uskratio imenovanje za ravnatelja.

Prije ostavke imao sam podršku Ministarstva, oni su sa svime bili upoznati. 

– Tim više što sam nakon zakonski provedene natječajne procedure za ravnatelja dobio sam apsolutnu podršku nastavnog i radničkog vijeća, vijeća roditelja te školskog odbora i obično je u takvim slučajevima potvrda od strane ministra koju predviđa zakon samo formalnost. Osim predsjednice školskog odbora koja me je samo sms-om izvjestila da mi je uskraćena suglasnost, osobno iz Ministarstva nisam primio nikakvu formalnu obavijest, tako da ni dan danas zapravo ne znam koji je službeni razlog uskraćivanja suglasnosti, osim onoga što sam pročitao u Regionalnom tjedniku – rekao je Vinceković koji će do daljnjega na varaždinskoj Glazbenoj školi raditi kao profesor gitare, radno mjesto koje si je osigurao – davanjem otkaza na mjesto ravnatelja.

Stručnost ili politička podobnost?

Iznenađen interesom koji su njegovi potezi izazvali u javnosti, Moreno Vinceković ne želi vjerovati da se sve to dogodilo zbog politike. Premda priznaje da je tijekom 13 godina na njega, kao ravnatelja, bilo određenih pritisaka prilikom zapošljavanja novih osoba od stranaka koje su bile na vlasti, ističe kako mu je prioritet uvijek bila stručnost, a ne politička podobnost. – Očito je da, nažalost, politika dotiče sve pore, pa i tamo gdje ju se najmanje očekuje. Osobno nikada nisam bio član niti jedne stranke i ponosim se time. Političke igre ostavljam drugima. Moram naglasiti da među tim drugima nikako nije moj u prethodnom broju spomenuti 71-godišnji umirovljeni otac koji je član HDZ-a, niti Davor Matačić, koji je član SDP-a, a kojeg osim kolegom smatram i prijateljem i s kojim ne želim biti stavljen na imaginarnu suprotstavljenu stranu – ističe Vinceković.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje