Povežite se s nama

Novosti

Palokaj: Hrvatska prosječna kada su u pitanju EU fondovi

Objavljeno:

- dana

Regionalna samouprava u EU, mediji, strategije razvoja i fondovi

Nakon jučerašnjeg seminara ”Regionalna i lokalna samouprava u EU i uloga medija” održanog u Skupštinskoj dvorani varaždinske Županijske palače, danas je održan okrugli stol pod nazivom ”Jedinice lokalne i regionalne samouprave – strategija razvoja i EU fondovi”.

Uvodne govore na seminaru održali su pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić, šef Predstavništva Europske komisije u RH NJ.E. Branko Baričević koji su istaknuli važnost održavanja ovakvih seminara kojima se cjelokupnoj javnosti želi približiti funkcioniranje Europske unije kao zajednice naroda.

Varaždin je idealno mjesto za održavanje ovakvih seminara i okruglih stolova. To je grad koji je uvijek bio orijentiran proeuropski, ovdje djeluje i nekoliko fakulteta, obrazovanje je na visokoj razini, a gospodarstvenici razumiju što znači pravilno i transparentno poslovati – rekao je Baričević.

Nakon uvodnih govora, o višegodišnjem financijskom okviru 2014.-2020. U Europskoj uniji govorio je glasnogovornik za EU proračun Patrizio Fiorilli, o ulozi Odbora regija u procesu odlučivanja u EU nakon Lisabonskog ugovora govorio je član Povjerenstva Odbora regija za državljanstvo, upravljanje, institucionalne i vanjske poslove Manolis Dardoufas, a o ulozi Odbora regija u procesu pristupanja novim članicama govorio je član Odbora regija Alin Nica, dok je  zanimljivu prezentaciju o ulozi novinara u približavanju komplicirane pravne EU terminologije građanima održao dopisnik Jutarnjeg lista u Bruxellesu Augustin Palokaj koje je, uz ostalo, ocjenio da je Hrvatska prosječna po pitanju EU fondova – niti je dobila iz njih najviše, niti najmanje.

Okrugli stol o utjecaju regija na odlučivanje u EU, višegodišnjem financijskom okviru 2014.-2020- te obavezama i mogućnostima lokalne i regionalne samouprave okupio je zanimljive paneliste, među njima pomoćnika ministra regionalnog razvoja i fondova EU Matiju Derka, ravnateljicu Ekonomskog instituta Zagreb dr.sc. Dubravku Jurlina Alibegović, člana RH u Odboru regija i župana Varaždinske županije Predraga Štromara i drugog potpredsjednika povjerenstva za okoliš Odbora regija, ujedno i načelnika Općine Vidovec Brunu Hranića.

Župan Predrag Štromar osvrnuo se na ulogu i obaveze hrvatskih županija u okviru ujedinjene Europe.

Regije moraju znati prepoznati potencijale u svojoj zajednici, kreirati strategije i viziju razvoja, usklađenu s nacionalnim i europskim strateškim dokumentima i ulagati u jačanje administrativnih  i ljudskih kapaciteta – rekao je Predrag Štromar u svom izlaganju te je istaknuo kako je Varaždinska županija to i prepoznala te je paralelno s potvrđivanjem statusa države kandidatkinje krenula u stvaranje institucionalnih i administrativnih preduvjeta.

Tako je unutar županijske uprave osnovan odjel zadužen za područje europskih integracija, tj. europskih pitanja te županijska razvojna agencija.

Važno je istaknuti kako direktnu komunikaciju s Bruxellesom Varaždinska županija ostvaruje putem Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu, koji zastupa  nekoliko hrvatskih županija, gradova, općina i razvojnih agencija – zaključio je svoje izlaganje član RH u Odboru regija i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Inače, cilj ovog seminara i okruglog stola bio je bolje upoznavanje i informiranje kako novinara medijskih kuća, tako i šire javnosti, građana, s informacijama koje se tiču predstojećih izbora u Europski parlament, kao i važnosti da građani na njih izađu.  

Radi se o ciklusu seminara i okruglih stolova na aktualne teme EU kao priprema za izbore Europskog parlamenta, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, namijenjenih urednicima i novinarima nacionalnih i lokalnih medija, predstavnicima lokalne samouprave i regionalne uprave, akademske zajednice, civilnog društva, a koji će se kroz veljaču i ožujak održavati u Opatiji, Rijeci, Varaždinu i Osijeku.

Okruglom stolu su prisustvovali i saborski zastupnik, ujedno i gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić,  zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić te gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš.

 

Izvor: Varaždinska županija
Foto: Varaždinska županija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje