Povežite se s nama

Život i društvo

Paralelno se saniraju klizišta, grade nove dionice, kosi…

Objavljeno:

- dana

ŽUC

Iako na vrhuncu ljetne sezone, Županijska uprava za ceste dobrim dijelom radova sanira i posljedice zime. Jer, uz redovite ljetne poslove – prema kalendaru ŽUC-a započete od kraja ožujka – na 940 kilometara županijskih cesta, tek se sada mogu sanirati posljedice koje zima ostavlja za sobom. 

Tako se paralelno grade nove dionice, nogostupi, postavlja cestovna signalizacija, ali i saniraju klizišta ili druga oštećenja uzrokovane zimskim vremenskim uvjetima. Treća aktivnost je redovno održavannje cesta.

Začarani krug

– Nalazimo se u špici ljetnog održavanja cesta, radi se po cijeloj županiji. Poslovi se odrađuju u skladu s proračunom – veli ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački. 
Kad su sredstva u pitanju, sve također ovisi o zimi. Jer, proračun Županijske uprave za ceste iznosi oko 50 milijuna kuna. Zimska služba obično „košta“ najmanje osam milijuna kuna – ako se zimi mora potrošiti previše, manje ostane za ljeto i obrnuto. Ipak, radi se užurbano i planira se investirati u skladu s planom. – Koliko imamo, moramo rasporediti. Najvažnija je kvaliteta i zadržavanje stadarda na području cijele županije. Znači, ravnomjerno raditi na cijelom županijskom području. Trenutno se radi na više mjesta. Primjerice u Ludbregu, Jakopovcu, u Oštricama na području Novog Marofa, u Svibovcu………, govori Osonjački.

Sanacija klizišta

Istovremeno, ŽUC marljivo sanira i što više klizišta jer ukoliko ostanu nesanirana veća je opasnost da će iduće sezone i manje nevrijeme biti dovoljno da ih pokrene. – Jedno od većih klizišta saniramo na području Općine Cestica dok je u planu sanacija još nekoliko klizišta na području Kameničkog podgorja, Ivanca,Varaždinskih Toplica, Halića…nabraja Tomislav Osonjački. Za sanaciju klizišta također očekujemo podršku države. – Saniranje klizišta je jako skup posao. Ovogodišnja je sanacija do sada koštala oko milijun kuna. Jer, uspjeli smo ranije sanirati klizišta na području Ljubešćice, Brezničkog Huma, Bednje, Vinice… Zakon nalaže što se mora odraditi u zimskoj službi, a postoje i pravilnici koji govore što se i u kojemu vremenu mora napraviti. U krajnjem slučaju uvijek imamo mogućnost zatvaranja ceste, ako mislimo da je sigurnost u pitanju, priča. Ljetno održavanje je ona treća stavka u redovitom poslovanju. – Stalno održavanje uključuje krpanje rupa, košnju trave, održavanje kanala, siječu granja…. Toplo vrijeme u kombinaciji s kišom uzrokuje pojačani rast trave. i općenito vegetacije. Djeluje benigno, ali nije, niti je trošak zanemariv, priča ravnatelj. Kad govori o travi i svemu što raste uz ceste u istoj rečenici, laiku neće baš biti jasno kakve veze ma jedno s drugim. Misli se na onu travu koja raste uz rub ceste i premda ćemo prvo pomisliti da, osim što izgleda neuredno, i nije od neke presudne važnosti za sigurnost na cesti, još jedna greška. – Trava mora biti podšišana ne zbog vizualnog izgleda ceste već i sigurnosnih razloga, prvenstveno preglednosti ruba, saznajemo.

Prioriteti

Tijekom najtoplijeg dijela godine, ljeta, slijedi „povlaćenje“ novih asfaltnih dionica, „presvlači“ se postojeći asfalt…- U Sudovcu je gotova cesta prema Vukšincu na području Koprivničko-križevačke županije, završen je višegodišnji projekt zaobilaznice Čičkovine – preusmjeravanje kamionskog projekta oko samoga mjesta. U planu je proširenje ceste 2076, Ludbreg – prema Kapeli i Malom Bukovcu, krenuli su radovi u Turčinu na području Općine Kneginec i Tomaševca u općini Sv. Ilija. Krenuli su radovi u Vidovcu, a uskoro kreću i u Sv. Đurđu.

 

Saniranje klizišta je jako skup posao. Ovogodišnja je sanacija do sada koštala oko milijun kuna

Radi se dosta. Realna potreba je, naravno za mnogo više zahvata, ali smo ograničeni realnim pročunom. Ipak, mislim da i ovako naše ceste nisu u tako lošem stanju i da uspijevamo potrebe prilagoditi proračunu. Najvažnija je sigurnost ubog čega valja znati odrediti prioritete, što uvjeren sam, uspijevamo, veli Osonjački. Ove je ljetne sezone odrađeno ili se još radi sigurno 15-ak kilometara cesta sa većim zahvatima – proširenjima, nogostupima, sve u svemu povećavanje sigurnosti u prometu.

Signalizacija

Za sigurnost ništa manje nije bitna niti signalizacija – Postavljanje znakova, primjerice, oprez škola“ vrlo je važno, uskoro trebamo odraditi i semaforizaciju u Beretincu na dolasku iz smjera Varaždina. Kako bi sve fukcioniralo i stiglo biti odrađeno na vrijeme na poslovima koje financira Županijska uprava za ceste radi više desetaka ljudi. – Jasno, ta brojka varira o obimu posla, priča Tomislav Osonjački. – Bitno je reći da smo zadnjih godina u suradnji s Knegincom i Jalžabetom „povukli“ cijelu cestu kroz poslovne zone Kneginec i Jalžabet, kao temelj za njihov razvoj. Naravno da je za sadašnje funkcioniranje, prvo trebalo napraviti cestu kako bi investitor, kao osnovno uopće mogao do svoje parcele, govori. Na pitanje može li izdvojiti najveće probleme što se županijskih cesta tiče, Osonjački bez razmišljanja odgovara – Klizišta su vječni problem. Potpuno razumijem ljude koji su nezadovoljni što se ne saniraju sva klizišta odjednom, ali jasno da to nije moguće. Uvijek postoje prioriteti.Želim reći svim stanovnicima na području gdje su klizišta kako su ona evidentirana i mi se maksimalno trudimo što raniju sanaciju. Sigurno se ne može dogoditi da „zaboravimo“. Idemo po redu i u skladu s mogućnostima rješavamo problem. 

 

Potrebe se uspijevaju prilagoditi proračunu

Interventne stvari su interventne, ostale čekaju red. Suradnja s lokalnim vlastima je jako bitna jer jedino tako možemo funkcionirati i omogućiti što sigurnije odvijanje prometa na, iznova napominjem – gotovo 940 kilometara županijskih i lokalnih cesta Varaždinske županije.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Mlinčeni kolač sve je zanimljiviji, a nekad je bio težačka hrana lepoglavskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru aktivnosti koje se provode s ciljem, nedavno pokrenute inicijative, zaštite izvornosti mlinčenog kolača, u Lepoglavskoj Vesi održana je promocija njegove pripreme “Kako se sprema ovaj jedinstveni kolač”, koji se kroz povijest blagovao u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima, snimale su kamere Hrvatske radiotelevizije i ekipa Jutarnjeg lista.

Prikaz pripreme mlinčenog kolača održan je u novoizgrađenom društvenom domu u Lepoglavskoj Vesi gdje su članovi KUD-a Lepoglavski pušlek zorno prikazali izradu mlinčenog kolača u čiju se zaštitu izvornosti krenulo temeljem inicijative koju je Grad Lepoglava pokrenuo u suradnji s KUDom Lepoglavski pušlek i Agro-turističkim klasterom Lepoglava, a koja je dobila potporu Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski policajci u srijedu kontroliraju bicikliste i pješake

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će sutra, 27. listopada, od 6 do 9 i 19 do 23 sata provoditi preventivno-represivnu akciju “Pješaci i biciklisti“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje