Povežite se s nama

Život i društvo

Pčelarima s područja Grada Novog Marofa dodijeljena 31.000 kuna subvencija

Objavljeno:

- dana

Grad Novi Marof kroz razne programe tijekom cijele godine potpomaže svoje poljoprivrednike, a ovih dana, gradonačelnik Siniša Jenkač pčelarima s područja Grada uručio je ugovore vrijedne više od 31.000 kuna.

Riječ je o programu subvencija u poljoprivredi kroz koji Grad subvencionira pčelinje zajednice s po 30 kuna.

Iako na vremenske uvjete ne mogu utjecati, pčelari svojim trudom i radom, kao i podrškom na koju kontinuirano nailaze u Gradu ostvaruju pozitivne rezultate. Potvrdio je to i Vlado Topolovec, predsjednik Udruge pčelara Medarica koji je istaknuo kako je ova potpora itekako značajna.

– Sezona do svibnja, lipnja bila je izvanredna, no poslije toga, zbog visoke temperature, unosa u košnici nije bilo tako da su pčelari bili prisiljeni dohranjivati sa šećerom. Čim temperatura prođe 27 stupnjeva i ako vlaga nije između 60-70 % pčela nema nektara – pojasnio je Topolovec.

Udruga Medarica osim područja Grada Novog Marofa obuhvaća i općine Visoko, Breznica, Breznički Hum, Ljubešćica te dio Grada Varaždinskih Toplica.

– Pčelarstvo je jako težak posao i treba se dobro potruditi za tu staklenku meda. 78 % biljaka oprašuju pčele, a ostatak do 100 % ostali kukci i vjetar. Ako se zajednica neće brinuti o pčelama podrumi od vinogradara bit će prazni, nećemo imati pekmez, a unatoč tome što ne možemo utjecati na vremenske uvjete, naš trud i s druge strane sluh Grada Novog Marofa dovode do pozitivnih rezultata – rekao je Topolovec naglasivši kako im je Grad svake godine dosad uskočio oko svega što su trebali.

Gradonačelnik Jenkač istaknuo je zadovoljstvo što na području Grada Novog Marofa imaju oko tisuću pčelinjih zajednica koje subvencioniraju s po 30 kuna. Zahvalio je Udruzi Medarica što i ove godine dječjim vrtićima na području Grada i okolnih općina dijele med iz vlastitih donacija.

– Vjerujem da su pčelari zadovoljni. Ove smo godine za poljoprivrednike kroz razne programe predvidjeli 450.000 kuna, dok pak za iduću godinu u proračunu planiramo povećati sredstva na 500.000 kuna. Imamo nekoliko natječaja, jedan se odnosi na strojeve i opremu, drugi je sektorski za pčelarstvo, a imamo i natječaj za okrupnjavanje, odnosno otkup zemlje za bavljenje poljoprivredom te natječaje za trajne i jednogodišnje nasade i kupovinu životinja – rekao je Jenkač.

Inače, pčelari će za školski medni dan za sve prvašiće osigurati staklenku meda kako bi djecu od malih nogu naučili koristiti med i koje su njegove prednosti.

Život i društvo

U Maruševcu zbog krize “podebljali“ iznose uskrsnica, evo tko će ih sve dobiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec obavještava umirovljenike i osobe s invaliditetom koji su korisnici osobne invalidnine sa svog područja kako će im u povodu nastupajućih uskršnjih blagdana biti isplaćena jednokratna novčana potpora.

Pravo na potporu ostvaruju građani s prebivalištem na području Općine Maruševec, i to umirovljenici čija ukupna mirovina (domaća i inozemna) iznosi do 280 eura, osobe s invaliditetom kojima je temeljem Rješenja nadležnog Centra za socijalnu skrb priznato pravo na osobnu invalidninu, te primatelji nacionalne naknade za starije osobe.

– Imajući na umu sva poskupljenja u proteklom periodu, kao i solidarnost koja je karakteristična za našu zajednicu, u odnosu na prošle, od ove smo godine povećali iznos „uskrsnica“ i „božićnica“ za naše starije građane sa 150 kuna na 30 eura (226,04 kune), kao i granicu mirovina s dvije tisuće kuna na 280 eura (2.109,66 kuna) – ističe načelnik Mario Klapša.

Općina Maruševec izražava zadovoljstvo što je u mogućnosti i ovom gestom pokazati brigu o starijoj populaciji koja ima mala primanja, a koja je stvarala Općinu Maruševec i okruženje na koje su svi ponosni.

Isplata potpora kreće od početka idućeg tjedna, 27. ožujka, na kućnim adresama građana putem Hrvatske pošte.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Cekači“ VI. osnovne majstorski spravljaju Varaždinske klipiče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga kuhara Varaždinske županije održala je ovih dana u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom i njegovim Sekcijama za humanitarne aktivnosti i Sekcijom žena – varaždinski ogranak kulinarsku radionicu za učenike 3.c razreda VI. osnovne škole u Varaždinu.

Radionicu je otvorio predsjednik Saveza Damir Crleni, a vodile su je Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako se pravilno priprema Varaždinski klipič.

– Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče, zadatak su oduševljeno prihvatili, a rezultat radionice naravno pojeli. Upravo je Varaždinski klipič prije nekoliko godina upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije te smatramo vrlo vrijednim prenositi znanje i tradicionalnu recepturu na mlađe generacije. Uz prijenos ovog znanja važno nam je i naše deficitarno zanimanje približiti djeci te se nadamo da se među ovim učenicima krije i koji budući kuhar – poručili su iz Udruge.

Ovo  je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica Udruge kuhara Varaždinske županije a pod temom „Nahrani planet“ kroz koje sa sudionicima radionica promišljamo, osvještavamo, pričamo o održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj okolini.

Ujedno kroz svaku ovogodišnju radionicu Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije obilježavaju 20 godina djelovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje