Povežite se s nama

U fokusu

Pedijatrica Kolarek Karakaš: Dijete starije od šest mjeseci ne treba odmah u ambulantu čim zakašlje

Objavljeno:

- dana

Cijelom Hrvatskom pa tako i Varaždinskom županijom haraju gripa i razne viroze. Posebno su na udaru pedijatrijske ordinacije koje imaju pune ruke posla.

– U ovo doba godine povećani je broj djece u pedijatrijskim ambulantama iz svima znanih razloga. Boravak u kolektivu, u zatvorenim prostorima, boravak u dječjem vrtiću bolesne djece i djece koja se još nisu oporavila od prethodne bolesti, razna okupljanja, posjeti trgovačkim lancima. Znam da smo nakon korone svi željni zraka, okupljanja s obitelji i prijateljima, ali sve ima svoju cijenu – ističe varaždinska pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš koja ističe da ove godine nemaju veću navalu nego prije pandemije koronavirusa.

Navala

– Svake zime su naše ambulante jako dobro posjećene. Sve nam dodatno otežava činjenica da su roditelji navikli na rad u uvjetima pandemije. Kontakt mailovima i telefonom, društvenim mrežama. No, za vrijeme pandemije nije bilo toliko dolazaka u ordinaciju, bilo je mnogo administrativnih usluga. U svakom slučaju, pedijatar nikada nije bez posla. Sada imamo pun hodnik djece i nismo u stanju istim intenzitetom odgovarati na mailove ili se javljati na telefon. Zamislite profesoricu matematike koja se za vrijeme predavanja javlja na telefon? To je nespojivo! Jednako tako je i kod nas, naša je zadaća pregledavanje djece, stoga roditelje molimo za strpljenje – objašnjava dr. Kolarek Karakaš.

Njihova dnevna norma je pregled 33 pacijenta, a trenutno obave 70 i više.

– Neki pacijenti pišu mailove (bez obzira na broj mailova mi možemo evidentirati samo jedan), nazovu telefonom i još na kraju dođu do nas, a možemo evidentirati samo jednu uslugu. To znači da naš rad nije niti izbliza prikazan u punom opsegu. Radimo i više nego što je to negdje zavedeno. Naravno, uz bolesnu djecu, mi obavljamo i sistematske preglede i cijepljenja, preventivni rad je naša osnovna zadaća koju smo obavljali i za vrijeme pandemije u kontinuitetu. Ne znam je li nas netko za to posebno pohvalio – dodala je.

Virusi

Uglavnom u pedijatrijske ordinacije dolaze djeca s bolestima respiratornog trakta koje se najčešće javljaju od studenoga do mjeseca travnja.

– Trenutno ima raznih uzročnika, ali većinom su to virusi s kojima se teže nositi jer se lako šire a nema specifičnog lijeka. Sve uglavnom ovisi o otpornosti organizma i sposobnosti da se sam izbori s bolešću. Dobro je znati da djeca imaju veliku sposobnost samo izlječenja ali mi im ne damo dovoljno vremena. Ove visoke temperature zraka virusima idu u korist. Covid – 19, virus gripe, adeno virus, RSV trenutno su najčešći. Čini mi se da upravo gripa uzima maha. Nemam mogućnost dijete poslati na bris nosa za virus gripe, jer to mikrobiologija ne radi za nas, tako da nemam laboratorijsku potvrdu, nažalost. Mnogo bi nam svima pomoglo da smo u toj mogućnosti – rekla je dr. Kolarek Karakaš.

U posljednje vrijeme se mnogo piše o Respiratornom sincicijskom virusu (RSV). Varaždinska pedijatrica ističe da je on jedan od virusa s kojim se susrećemo svakodnevno. Poznat je već 65 godina, no još uvijek nema specifičnog lijeka niti cjepiva. Djeci rođenoj prije 33 tjedna trudnoće mogu se primijeniti monoklonska antitijela u zimskim mjesecima koji ih štite od RSV-a.

RSV

Preboljenjem ne dobivamo zaštitu, ali je u sljedećem aktu bolest blažeg toka.

– U najvećem broju slučajeva infekcija RSV-a prolazi kao prehlada. Sve ovisi o dobi djeteta i njegovom imunološkom statusu. Djecu bez temperature, koja samo kišu, kašlju preporučam ostaviti kod kuće uz mirovanje, vitamine i topli čaj barem 7 dana, jer ne može se dijete izboriti s virusom za tri dana. Malo prizdravi i ponovno ide u vrtić. Samo se još nije dovoljno oporavilo te je sklono oboljeti od neke druge bolesti, a s druge strane može još u nosu nositi virus koji širi dalje, drugoj djeci. Kod težih oblika, dijete mora odležati najmanje dva tjedna – ističe Kolarek Karakaš.

Kod mlađe dojenčadi, do 6 mjeseca starosti, RSV može uzrokovati bronhiolitis, upalu malih bronha, kod veće djece bronhitis i upalu pluća.

– Ne treba odmah u ambulantu čim dijete zakašlje, ako je starije od 6 mjeseci, nema temperaturu, dobrog je općeg stanja, normalno diše, igra se, normalno jede i spava. Problem nastane ako dijete počne ubrzano disati, uvlačiti međurebrene prostore, čuju se zvižduci kod disanja, hropčići, temperatura raste iznad 38 stupnjeva kod mlađe djece, preko 39 stupnjeva kod veće djece, slabije pije, nezadovoljno je, ne igra se. Takvo stanje se ne može spriječiti ako se dođe u ambulantu par dana prije, već kod prvog kašlja jer terapije za viruse nema. Terapija je simptomatska: mirovanje, unos tekućine, voda ili čaj, laganija hrana, kapati nosić. Nije uvijek neophodno kupovati sirupe za kašalj, i čaj može pomoći, preprženi šećer s vodom ili mlijekom, najvažnije je mirovanje u krevetu, biti u pidžami – savjetuje varaždinska pedijatrica.

Ostaviti djecu doma

Ona dodaje da preboljenje svakoga virusa, bilo da je to RSV, virus gripe, adeno virus, koronavirus, čini sluznicu respiratornog trakta osjetljivom, pa dijete može još neko vrijeme kašljati.

– Stoga je preporučljivo takvo dijete ostaviti što duže van kolektiva, ako je to moguće. Znam da nemaju svi alternativu djeda i baku, ali barem oni koji to mogu. Svaki novi virus može pogoršati stanje kao i zadimljena prostorija od cigareta, zagađeni zrak. Produženi kašalj nije dakle znak da se dijete nije izliječilo, već da mu je sluznica dišnih puteva osjetljiva. More može pomoći tko ima priliku – naglašava pedijatrica.

Vrlo često roditelji djecu liječe tražeći odgovore na Googlu, no to je velika zabluda.

– Važno je kako se prema bolesti odnosimo, važno je slušati struku, slušati one koji znaju. A najviše od svega treba strpljenja, uvažavanja, jer samo na taj način možemo našoj djeci pružati najviše što možemo, u skladu s mogućnostima društva u kojem živimo – zaključila je.

U fokusu

FOI okupio 18 eminentnih autora, rezultat je kapitalno djelo iz područja javnog menadžmenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Fakultetu organizacije i informatike održana je promocija knjige „OSNOVE JAVNOG MENADŽMENTA“ skupine autora i urednice prof. dr. sc. Ruže Brčić. Promocija je osim koautora i recenzenata, okupila predstavnike iz akademskog i gospodarskog sektora.

Uvodnim govorom pozdravila ih je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, nakon koje su knjigu predstavili autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić, koautori knjige te recenzentica izv. prof. dr. sc. Ivana Marić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga ima impozantnih 18 autora koji se bave različitim znanstvenim disciplinama, a uz profesoricu Brčić to su i: prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dr. sc. Predrag Bejaković, prof. dr. sc. Želimir Dulčić, izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izv. prof. dr. sc. Jasmina Džinić, prof. dr. sc. Tihomir Hunjak, profesor emeritus, doc. dr. sc. Emina Jerković, izv. prof. dr. sc. Ivan Malbašić, izv. prof. dr. sc. Romea Manojlović Toman, prof. dr. sc. Gordana Marčetić, izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa, prof. dr. sc. Renata Perić, izv. prof. dr. sc. Igor Pihir, prof. dr. sc. Stanka Setnikar Cankar, dr. sc. Marijana Sumpor, doc. dr. sc. Martina Tomičić Furjan i izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek.

Radi se o kapitalnom djelu iz područja javnog menadžmenta, koje daje različite perspektive ekonomske, pravne, organizacijske, matematičke i sociološke grane u obradi jedne vrlo važne i zahtjevne teme, koja do sada u Hrvatskoj nije proučavana na ovako sistematičan i pregledan način, što znači da ova knjiga donosi jedan velik doprinos razvoju ovog znanstvenog područja.

U prvom dijelu knjige govori se općenito o menadžmentu, drugi dio pojašnjava temu planiranja u javnoj upravi, dok treći pojašnjava problematiku organiziranja u javnoj upravi, a upravljanje u javnoj upravi (javnim financijama, javnom nabavom i učinkovitošću) neke su od tema četvrtog dijela ovog udžbenika. Peti dio obrađuje temu ljudskih potencijala, službeničko zakonodavstvo i službenički sustav. Šesti dio detaljno razrađuje problematike e-Uprave i društvene mreže, dok se sedmi dio bavi organizacijskim vrijednostima. Sve to sumirano je na 378 stranica, uz 366 referenci, 54 slike, 25 tablica i pojmovnik – rekla je recenzentica profesorica Marić i dodala da je urednica imala zahtjevnu ulogu u pronalaženju zajedničke niti vodilje i usklađivanju različitih pristupa brojnih autora, a u tome je i uspjela.

– Knjiga obiluje primjerima iz prakse, stoga će studentima i svim stručnjacima iz prakse ovo djelo biti iznimno korisno i zanimljivo. Doprinos znanstvenog djela leži u svježem pristupu s ciljem da se unaprijede znanja iz ovog životno važnog područja koje određuje poslovanje brojnih organizacija, ali isto tako pomaže građanima u snalaženju u složenom labirintu poslovanja javnog sektora – ustvrdila je Marić.

Autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić je istaknula da je glavna karakteristika ove knjige što na interdisciplinaran način pokazuje poslove i procese javne i državne uprave te regionalne i lokalne samouprave.

– Autori ove knjige uspjeli su otvoriti područje javnog menadžmenta i promotriti poslove koji su javni i imaju istu karakteristiku, i to iz aspekta menadžmenta, organizacije, planiranja, kontrole kvalitete, a osobito učinkovitosti. Knjiga je zapravo udžbenik i „naslonjena“ je na program studija na FOI-ju, a poslužit će svima koji se obrazuju u području menadžmenta i srodnih područja – kazala je prof. Brčić prilikom promocije.

Izdavač ove knjige je Fakultet organizacije i informatike, a dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep je naglasila da su ovakvi udžbenici od izuzetne važnosti za akademski sektor jer oni postaju akademska literatura koju koriste i studenti i nastavnici.

– Vrlo je važno okupiti ovakav eminentni skup stručnjaka, u čemu je profesorica Brčić i uspjela. Posebnost ove knjige je i to što se temom javnog menadžmenta ne bavi baš puno ljudi niti je dovoljno istražena tema, stoga te činjenice daju dodatnu vrijednost ovom kapitalnom djelu– istaknula je dekanica Begičević Ređep.

Knjiga je dostupna u Knjižnici FOI-ja, a naručiti se može i online putem FOI Shopa.

Nastavite čitati

U fokusu

Otklanjaju se posljedice katastrofalnog požara koji je devastirao tradicijsku kuću u Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovih dana započeli su radovi na raščišćavanju zgarišta krovišta i zaštiti drvene očuvane prizemne strukture tradicijske kuće u gradskom Perivoju Marije Ružičke Strozzi u Varaždinskim Toplicama koju je sredinom ovog mjeseca zahvatio katastrofalni požar u kojem je izgorjelo cijelo krovište tradicijske kuće.

>>Netko je namjerno zapalio slamnati krov na etno kući u Varaždinskim Toplicama

Cilj je na tradicijskoj kući koja predstavlja zaštićeni spomenik tradicijske kulture Republike Hrvatske postaviti privremeno krovište do izrade i stručne odluke o početku njene konzervatorsko-restauratorske obnove.

Zahvaljujući brzoj vatrogasnoj intervenciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždinske Toplice uspješno je ugašen požar i spašen veći dio tradicijske kuće, kao i dokazi za službe koje su kasnije obavljale očevid.

Na mjesto događaja tog dana, uz gradonačelnicu Varaždinskih Toplica Dragicu Ratković, stigli su i djelatnici Policijske uprave Varaždin, Policijske postaje Novi Marof, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, predstavnici firme Singra d.o.o. koji su prije nekoliko godina izvodili radove na opsežnoj konzervatorsko-restauratorskoj obnovi tradicijskog krovišta kuće te predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta.

Gradonačelnica Ratković i ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović zahvaljuju topličkim vatrogascima na brzoj reakciji, svima koji su istog dana pristigli na mjesto događaja i pružili potporu Gradu i Muzeju, kao i Ministarstvu kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek na brzoj reakciji i financijskoj pomoći.

Također, zahvale su uputile svima koji sudjeluju u sadašnjem projektu spašavanja i zaštite tradicijske kuće koja je nacionalno kulturno dobro od velikog značaja za kontinentalnu arhitekturu i kulturu kontinentalnog dijela Hrvatske.

Valja naglasiti kako iz Grada i Zavičajnog muzeja zahvaljuju i svim građanima na podršci, kao i brojnim muzejskim i stručnim djelatnicima koji su ponudili svoju stručnu pomoć u obnovi tradicijske kuće.

– Nadamo se da će ona uskoro zasjati punim sjajem i biti jedan od poznatih simbola Varaždinskih Toplica – poručuju iz Grada i Zavičajnog muzeja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje