Povežite se s nama

Međimurje

Petar Sabol prvi Međimurec i najmlađi dobitnik prestižne nagrade “Tošo Dabac”

Objavljeno:

- dana

U najstarijem fotoklubu u Hrvatskoj, sa 126-godišnjom tradicijom, dodijeljene su dvije nagrade „Tošo Dabac“. Ovogodišnji su laureati Zvonko Radičanin iz Fotokluba Zagreb i Petar Sabol iz Fotokluba Čakovec.

„Tošo Dabac“ je najprestižnija strukovna nagrada iz područja fotografije koja se može zaslužiti u Hrvatskoj. Nosi ime jedne od naših najvećih fotografskih legendi. Dodjeljuje se jednom godišnje (počevši od 1975.), i to dvama istaknutim fotografima, od kojih je jedan redovito iz redova Fotokluba Zagreb, a drugi dolazi iz nekog drugog fotokluba ili djeluje kao samostalni umjetnik.

Dosadašnji dobitnici te nagrade odreda su vrhunski fotografi (Mladen Grčević, Milan Pavić, Zvonimir Brkan, Ante Brkan, Zlata Laura Minzer, Ante Roca, Slavka Pavić, Ivan Posavec, Pavao Cajzek, Marija Braut, Vinko Šebrek, Snježana Požar, Šime Strikoman, Damir Hoyka, Miljenko Marotti, Stephan Lupino, Neda Rački, Boris Cvjetanović, Josip Klarica i mnogi drugi). Sabol se tako našao u panteonu najboljih hrvatskih fotografa od sredine sedamdesetih. Značajno je da je on najmlađi nositelj nagrade „Tošo Dabac“, i prvi međimurski fotograf-dobitnik te nagrade. Sabol je nagradu zaslužio svojim uspjesima na svjetskim salonima fotografije na kojima je osvojio više od 500 nagrada, ali i angažmanom na nizu drugih dužnosti – primjerice kao član mnogobrojnih žirija na međunarodnim izložbama, ili aktivni fotografski edukator.

U Galeriji Fotokluba Zagreb predstavio se svojom petom samostalnom izložbom pod nazivom „Pejzaži“. Predgovor za izložbu napisao je Davor Žerjav, potpredsjednik Fotokluba Čakovec, koji je Sabola na dodjeli nagrade „Tošo Dabac“ i otvorenju izložbe „Pejzaži“ predstavio kao autora i kreativnog fotografskog stvaratelja. Sabol je nagradu „Tošo Dabac“ primio iz ruke predsjednika Fotokluba Zagreb, Hrvoja Mahovića.

– Pročitavši poruku elektronske pošte koju sam dobio prije nekoliko mjeseci od predsjednika Fotokluba Zagreb, Hrvoja Mahovića, da sam, uz Zvonka Radičanina, odabran za dobitnika nagrade “Tošo Dabac”, te da mi FK Zagreb organizira samostalnu izložbu u svojim prostorima, bio sam ugodno iznenađen i počašćen, osobito zato što sam najmlađi i prvi međimurski fotograf koji je primio spomenutu nagradu.

Nakon važnih i prestižnih nagrada koje sam dobio iz raznih dijelova svijeta (Emirates Photography Competition 2012., Siena International Awards 2015., Sony World Photography Awards 2016., 2017., 2018, HIPA 2017. i mnogih drugih), zaokružio sam kolekciju i na našoj nacionalnoj razini i priključio se najvećim imenima hrvatske fotografije, što mi je osobita čast – kaže Petar Sabol.

Međimurje

Neka međimurska mjesta bez struje u ponedjeljak, 24. siječnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nekim međimurskim mjestima u ponedjeljak, 24, siječnja, neće biti struje.

– Cijenjenim kupcima električne energije zahvaljujemo na razumijevanju – poručuju iz čakovečke Elektre.

Tako će bez struje zbog radova u trafostanici od 8.30 do podneva biti dijelovi Belice (ulice Matije Gupca 2, 6-18 parni, 22-26 parni, 30, 40-46 parni, 50-52 parni, 1, 1/A, 3-19 neparni, 23, 31-33 neparni, 39-51 neparni; Pavleka Miškine 2-10 parni, 14-22 parni, 1-23 neparni; Kralja Tomislava 28, 42-50 parni, 152-154 parni, 154/A, 156-158 parni, 162-166 parni, 37, 43-51 neparni, 153-165 neparni).

U Toplicama Sveti Martin zbog radova na niskonaponskoj mreži električnu energiju od 9 do 12 sati neće imati objekti u Sportskoj ulici (18-20 parni), kao ni Zelena 27.

U Murskome Središću, također zbog radova na niskonaponskoj mreži, bez struje od 13 do 15 sati bit će Frankopanska ulica 50.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Vincekovo na svetomartinskom Venec bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.

Župni vinograd na svetomartinskom Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegova „krštenja“, a usto su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.

– Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera neće se održati u tradicionalnom obliku.

Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu – kažu iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje