Povežite se s nama

U fokusu

Pitanje postavljeno i u Sabornici: Tko je iz varaždinskog policijskog skladišta ukrao 153 komada oružja?

Objavljeno:

- dana

Tko je pravi vlasnik velike količine zaplijenjenog oružja prije tri godine u Varaždinu? Tko je ukrao oružje iz policijskog skladišta koje se našlo među tim oružjem? Komu je oružje bilo namijenjeno?

Pitanja su to na koja hrvatska javnost već tri godine bezuspješno traži odgovor. Štoviše, tijekom godina je slučaj pometen pod tepih, a na već prorijeđene novinarske upite, odgovor je godinama isti: “Istraga je u tijeku.”

Na istragu se nakupila prašina, sve dok prošli tjedan saborski zastupnik Anđelko Stričak nije probudio duhove. Zastupnik HDZ-a iz Varaždinske županije iskoristio je saborsku raspravu o konačnom prijedlogu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana za aktualiziranje pitanja varaždinske zapljene, kao podsjetnik na alarmantnu, a zanemarenu činjenicu, da je dio zaplijenjenog oružja ukraden iz policijskog skladišta PU Varaždin.

Postupak za postupkom zbunjuje i otvara nova pitanja. Ukazuje li ovakvo postupanje na namjerno skrivanje pravog krivca? Zašto je sve toliko sporo i zašto policija umjesto bitnih, inzistira na postavljanju sporednih pitanja?

Od 20 pištolja, 16 automatskih pištolja s prigušivačima, 9 automatskih pušaka, 30 ručnih bombi, 2,8 kilograma eksploziva TNT, tisuću komada raznog streljiva, laserskih ciljnika, prigušivača i drugih dijelovi oružja, iz policijskog je skladišta ukradeno 11 komada.
Nakon što su ustanovili da je dio oružja njihov, u policiji su napravili inventuru i došli do šokantnog saznanja. Ukupno su u dvije godine, od 2013. do 2015., iz policijskog skladišta u Varaždinu ukradena čak 153 komada vatrenog oružja. Riječ je o oružju koje su građani dobrovoljno predali policiji u akciji „Zbogom oružje“.​

– Koristim priliku i ponovo apeliram na Ravnateljstvo policije, odnosno Upravu kriminalističke policije, da se potrude otkriti gdje su završila 153 komada vatrenog oružja iz policijskog skladišta u Varaždinu u periodu od 2013 do 2015.god. Ako već ne mogu otkriti tko je to oružje pokrao, ne moraju istraživati ni tko je novinarima plasirao informaciju o tome. Ne moraju zbog toga kršiti ustavna prava građana, protuzakonito ih stavljati na posebne mjere, to jest, izlistavati njihove pozive, što su tada činili – rekao je na zasjedanju Hrvatskog sabora prošloga tjedna zastupnik Stričak.

Slučajno otkriće

Ne samo da su tadašnji načelnik PU varaždinske, Darko Jurčec, i suradnici prešutjeli da se među oružjem nalazi i ono ukradeno iz njihovog skladišta, nego su zapljenu pripisali planiranoj, koordiniranoj akciji u sklopu kriminalističkog istraživanja. Istina je skroz drukčija – oružje je pronađeno potpuno slučajno.​ Policajci Marinko Matečak i Dino Žganec u redovitoj su kontroli u Zagrebačkoj ulici primijetili osobni automobil marke Renault Laguna, koji su odlučili slijediti, jer su ga, prema njihovim saznanjima, koristili pripadnici krim – miljea.

Možda bi istraga bila brža i konkretnija da je provode druge, nacionalne službe, umjesto da lokalna policija istražuje samu sebe.

Zaustavili su vozilo, od vozača i suvozača zatražili dokumente i naložili da otvore prtljažnik. U njemu su pronašli veliku količinu oružja. Pozvali su pojačanje, uhitili dvojac i sproveli ih u postaju, gdje su, nakon obavijesnog razgovora ostali u pritvoru. Načelnik Jurčec sazvao je izvanrednu konferenciju za medije da bi novinarima predstavilo najveću ikad zapljenu oružja na sjeveru. O uspjehu policije raspisali su se svi nacionalni mediji, ali informacija je bila krnja. Nitko im nije spomenuo da je među impresivnom količinom oružja, rasprostrtom po velikom stolu zbog fotografiranja, dio ukraden iz policijskog skladišta. U trenutku slave, načelnik Jurčec je prešutio porazno saznanje.

Na istragu o krađi oružja iz policijskog skladišta se nakupila prašina, sve dok prošli tjedan saborski zastupnik Anđelko Stričak nije probudio duhove.

Ipak, tajna nije dugo ostala tajnom. To ne čudi kad se zna koliko ruku prođe izvješće u policijskoj proceduri utvrđivanja činjenica, pa je podatak došao do Anđelka Stričaka, koji ga je proslijedio novinarima. Policija je promptno pokrenula istragu, ali ne o krađi oružja iz vlastitog skladišta, nego o tome tko je za slučaj rekao Stričaku. Istraga je uključivala i izlistavanje njegovih telefonskih poziva. Kada je saborski zastupnik ovoga ljeta napadnut dok je trčao dravskim nasipom i pritom zadobio teške tjelesne ozlijede, špekuliralo se da napad ima veze sa forsiranjem traženja krivca za krađu policijskog oružja.
Slučaj, a kasnije i istraga obiluju čudnim momentima.
Već je pri samoj zapljeni ponašanje muškaraca koji su u automobilu vozili oružje bilo bizarno.

Zataškavanje?

Policajci su u svom svjedočenju ispričali da su nakon uhićenja obojica kriminalaca bili vrlo smireni te da su im u neformalnom razgovoru tijekom vožnje do postaje rekli da im je prijatelj dao torbe da bi ih prevezli do Sračinca. Dok je Dražen Cmrečak tvrdio da nije znao što je u torbama, Davor Papec je rekao da mu je nepoznata osoba predložila prijevoz oružja. Obje su tvrdnje za sud bile neuvjerljive.

Za šverc 153 komada oružja Dražen Cmrečak je osuđen na 15, a Davor Papec na 11 mjeseci zatvorske kazne.

Od zapljene su prošle tri godine, promijenilo se isto toliko ministara unutarnjih poslova, a rezultata nema

Njih su dvojica otišla u zatvor i slučaj je službeno završen. Najvažnija pitanja su ostala bez odgovora: čije je bilo oružje, a onda i odakle šverceru oružje iz policijskog skladišta.
Odgovor bi, pričaju stručnjaci, bio bližI da se inzistiralo na utvrđIvanju pravog vlasnika Renaulta Lagune. Naime, policajci su rekli da su zaustavili auto kojim se koriste osobe iz krim – miljea, a na suđenju je utvrđeno da Davor Papec, koji je uhićen za volanom, nije ranije osuđivan, što znači da je vozio tuđe vozilo.

Postupak za postupkom zbunjuje i otvara nova pitanja. Tko je vlasnik automobila? Zašto nije pozvan na sud? Ukazuje li ovakvo postupanje na namjerno skrivanje pravog krivca? Zašto je sve toliko sporo, i zašto policija, umjesto bitnih, inzistira na postavljanju sporednih pitanja.
Možda bi istraga bila brža i konkretnija da je provode druge, nacionalne službe, umjesto da lokalna policija istražuje samu sebe.

”Čarobni breg”

Sve se ovo događalo u trenutku novog, velikog terorističkog vala takozvane Islamske države. Početkom 2015. godine napadnuti su Pariz, Bruxelles i Kopenhagen. Stručnjaci kažu da se takvi napadi spremaju najmanje dvije godine, a policijsko oružje se kralo od 2013. do 2015. godine. Šverc oružja kulminirao je velikom, zaplijenjenom pošiljkom.

Logično je pretpostaviti da je toliko velika količina oružja, među kojim su bili laserski ciljnici i eksploziv, bila namijenjena nekoj od organiziranih skupina. Moguće je da je i policijsko oružje završilo u njihovim rukama: stoga varaždinski slučaj daleko premašuje lokalne okvire.
Zakon o oružju, koji bi trebao pojednostaviti držanje oružja, naišao je na velike kritike. U trenutku sve više razbojstava, kritičarima se ne čini najpametnije olakšati pristup vatrenom oružju. I varaždinski kriminalci često posežu za oružjem. – Na području Policijske uprave varaždinske 2 805 osoba ima dozvolu za držanje, odnosno nošenje oružja. Ukupno je na našem području registrirano 8 176 komada oružja. Od 2013. do 2017. godine, na području PUV-a počinjeno je ukupno 69 razbojništava, od čega njih 27 uz prijetnju vatrenim oružjem – podaci su PU varaždinske.

Istovremeno, na pitanje ima li novih podataka o ukradenom oružju iz policije kažu. – Što se tiče oružja iz policijskog skladišta, obavještavamo Vas da službenici PU varaždinske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Varaždinu i nadalje provode kriminalističko istraživanje. S obzirom na odredbe Zakona o kaznenom postupku koje se odnose na tajnost izvida, nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaša pitanja.

Od zapljene su prošle tri godine, promijenilo se isto toliko ministara unutarnjih poslova, a Darko Jurčec više nije načelnik varaždinske policije. Vjeruje se da je u njegovim neuspješnim kandidaturama za prvog čovjeka varaždinske, ali i međimurske policijske uprave, ulogu odigralo i ukradeno oružje.

Uz nižerangirani posao, Darko Jurčec se danas ima vremena posvetiti turizmu u svojoj ekskluzivnoj vili s otvorenim bazenom, “Čarobni breg” u Beretincu.

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje