Povežite se s nama

Život i društvo

Počela je dogradnja vatrogasnog doma DVD-a Donja Voća, investicija je vrijedna 1,2 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Vatrogasni domovi diljem Hrvatskog zagorja bili su, i još uvijek jesu, pojam same srži društvenog života pojedinog mjesta.

Iznimka nije ni vatrogasni dom u Donjoj Voći. Štoviše, zgrada u kojoj se nalazi bivša je škola. Prema tome, lako je zaključiti kako nije optimizirana za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Voća, kao ni za neke druge namjene jer je jednostavno premala.

Iz tog razloga, punom se parom prionulo na dogradnju postojeće zgrade i sveukupnu rekonstrukciju kako bi se osuvremenio vatrogasni dom. Ovo nije ni u najmanju ruku mala investicija, a o samom značaju radova ispričala nam je načelnica Općine Donje Voće Sanja Kočet.

– Ovdje se radi o najvećem kapitalnom projektu u povijesti Općine. Općina Donja Voća unazad nekoliko godina među vodećima je u županiji po rastu izdvojenih sredstava za civilnu zaštitu. Nakon kupnje navalnog vozila 2021. godine i izdvojenih 240.000 eura, Općina u suradnji s DVD-em krenula u pripremu projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade DVD-a Donja Voća kroz program ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 1,2 milijuna eura. Projekt je prvenstveno usmjeren na poboljšanje i proširenje temeljne usluge stanovnicima općine Donja Voća kroz vatrogastvo, bolju zaštitu članova, ali i opreme i vozila jer postojeći vatrogasni dom ne zadovoljava potreba društva. Sredstva su osigurana kroz mjeru 7.4.1. u iznosu od 989.771,06 eura dok će se preostali dio financirati kroz proračun Općine, a dobit će se ukupno 1.326,13 m2 novo uređenog i opremljenog prostora. U sklopu same rekonstrukcije uređuje se kompletan donji dio, novo opremanje i dogradnja garažnog djela za vatrogasna vozila za koja trenutno nema dovoljno mjesta te nadogradnja potkrovlja čime ćemo dobiti dodatno opremljene prostorije i za naše preostale udruge s područja općine koje za sada nemaju osiguran vlastiti prostor – rekla je načelnica Kočet, dodavši da je investicija prvenstveno bitna za unaprjeđenje kvalitete spašavanja i zaštite, ali će biti i centar okupljanja za sve generacije.

Jednom kad završe radovi, DVD Donja Voća će dobiti dvije nove garaže, prijeko potreban garderobni prostor, a u sklopu društvenog dijela, kancelarije, teretanu, učionu i dnevni boravak. Značaj ovog multifunkcionalnog vatrogasnog doma svjestan je predsjednik DVD-a Voća Josip Cingesar koji će novi prostor dijeliti s preostalim udrugama s područja općine.

– Prošle godine je bilo 56 intervencija, a ove godine 42. To su većinom bile tehničke intervencije, uklanjanje prepreka na cestovnom prometu, poplave, a požara su bila svega četiri. Novi prostori će nam u tom pogledu neopisivo koristiti. Dobit ćemo prostor gdje ćemo moći smjestiti drugu opremu jer naša vozila su relativno nova, prosjek starosti nam je šest godina za sva tri vozila. Uvijek se gledalo da nabavimo što noviju opremu, pa tako i vozila, kako bi pouzdanost bila na nivou, a sad ćemo imati i adekvatno mjesto za nju. Radovi bi trebali biti gotovi kroz godinu dana – otkrio je predsjednik Cingesar dodavši k tome kako uskoro dolazi i pet novih intervencijskih odjela s pripadajućim čizmama i kacigama.

Uz to, Cingesar je istaknuo da bi se već sljedećeg tjedna mogli vidjeti prvi obrisi novih zidova.

DVD Donja Voća je specifičan po broju vatrogaskinja koja aktivno sudjeluju na intervencijama. Naime, njih čak šest uspješno savladava zadatke, a zapovjednik Juraj Gregur je podcrtao važnost nove garderobe te istaknuo kako spremnost DVD-a nikad nije bila upitna, a sada će se dodatno povećati.

– Po broju operativnih vatrogaskinja smo, vjerujem, u samom vrhu u Hrvatskoj. Tu su zbilja cure koje se trude i odlaze na intervencije što samo potvrđuje njihov status vrhunskih vatrogasaca. Uz njih, konstantno vodimo brigu o mladima pa svake školske godine stvaramo nove ekipe vatrogasnog podmlatka. S njima radimo svaki tjedan po nekoliko treninga te hodamo na natjecanja kako bi zavoljeli vatrogastvo i možda danas sutra postanu vatrogasci – zaključio je zapovjednik Gregur.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje