Povežite se s nama

U fokusu

Počelo cijepljenje protiv gripe i u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Na razini cijele Hrvatske, pa tako i u Varaždinskoj županiji, 7. studenoga počela je kampanja cijepljenja protiv sezonske gripe.

– Za Varaždinsku županiju naručeno je 18.000 doza sezonskoga trovalentnog cjepiva. To će biti dovoljno za stanovništvo naše županije – kaže Katica Čusek Adamić, epidemiologinja varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo. Prema njezinim riječima, prvo se cijepe osobe koje imaju pravo na besplatno cijepljenje, a to su stariji od 65 godina, zdravstveni djelatnici i svi kronični bolesnici neovisno o dobi.

– Nakon potrošenih doza cjepiva za te kategorije, cijepit će se ostale zdrave zainteresirane osobe po cijeni od 20 kuna – kaže epidemiologinja. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ove je godine od nizozemskog proizvođača nabavio cjepivo Influvac, koje sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove. Prema naputku HZJZ-a, cjepivo se preporučuje osobama starijima od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika (uključujući i djecu) te kroničnim bolesnicima (posebice onima s kroničnim bolestima srca, pluća i bubrega, dijabetičarima i onima s oslabljenim imunitetom).

Cjepivo se također preporučuje trudnicama te djeci i mladima u dobi od 6 mjeseci do 18 godina koji su na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu. Svi se mogu cijepiti kod svog liječnika opće prakse ili u Zavoda za javno zdravstvo.

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje