Povežite se s nama

Život i društvo

Počinju Dani Varaždinske županije: uživat ćemo u Štruklijadi, modnoj reviji, folkloru i novoj carici Sisi

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija pripremila je od 4. do 15. rujna bogat i sadržajan program u okviru obilježavanja Dana Varaždinske županije.

Program započinje danas, 4. rujna, a predstavili su ga župan Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac i savjetnica župana Natalija Martinčević.

– Prošle godine otvorili smo programe prema našim građanima, žiteljima Varaždinske županije i dragim gostima, a ove godine nastavljamo s još bogatijim i raznovrsnijim događanjima. Nekoliko puta dižemo naš balon, danas u Ludbregu, a kasnije u Petrijancu i u Varaždinu. Također, čeka nas niz spektakularnih događanja poput FolkoFonije u kojoj sudjeluje preko 500 sudionika, a čiji program traje puna tri dana. Koncert Carmina Burana, u suradnji Varaždinske županije i Grada Varaždina, uz obalu rijeke Drave u kojem sudjeluje preko 320 izvođača te jedna potpuno nova manifestacija „Varaždinska štruklijada“ s čime još jednom pokazujemo koliko truda ulažemo u promociju naših OPG-a i domaće gastronomije – naglasila je Natalija Martinčević, koja je ujedno pozvala sve Varaždince na događanja koja su pred nama.

Posebna svečanost održat će se u petak, 6. rujna, kada će u varaždinskom HNK biti održana svečana sjednica Varaždinske županije, na kojoj će se dodijeliti javna priznanja Županije za 2019. godinu.

– Nagradu za životno djelo dobit će Marija Cafuk, jedna od najznačajnijih poljoprivrednica u Varaždinskoj županiji, nagrada za iznimna postignuća dodijeljena je Željku Krajanu i osnovnoj školi Vladimira Nazora Sveti Ilija, nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu pripale su Drugoj gimnaziji Varaždin, Prvom hrvatskom dobrovoljnom vatrogasnom zboru te Jasni Jakovljević, intendantici HNK u Varaždinu – objasnio je Alen Runac.

Carica Sisi Nenada Opačića, modna revija…

Kao i svake godine, u Katedrali Blaženog uznesenja Djevice Marije u četvrtak, 5. rujna, održat će se Sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije. Dan kasnije, u petak, 6. rujna, u 10 sati kod Središnjeg križa na Varaždinskom groblju bit će položeni vijenci u spomen na sve preminule građane i branitelje Županije, a prije toga odati će se počast i pokojnom županu Mlinariću.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić izjavio je da će Dane Varaždinske županije obilježiti i tri kapitalna projekata za koje će se ovih dana potpisati ugovori s izvođačima.

Istaknuo je da bi mnogi drugi u našoj zemlji bili sretni da na godišnjoj razini mogu realizirati barem tri ovakva projekta, čija je vrijednost oko 120 od ukupno preko 740 milijuna kuna ugovorenih i realiziranih europskih projekata.

– U našoj Županiji to je jedan kontinuitet i jako nam je drago da je tako i na to smo ponosni – rekao je Čačić te najavio kako će se danas, 4. rujna, obilježiti početak radova na energetskoj obnovi Minerve čija je vrijednost 82.5 milijuna kuna, radovi na Domovima zdravlja u Lepoglavi, Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama ukupne vrijednosti 9.9 milijuna kuna, dok će se u petak obilježiti početak radova na obnovi Doma za starije i nemoćne u Varaždinu čija je vrijednost 31.9 milijun kuna.

Župan je najavio i postavljanje skulpture carice Sisi akademskog kipara Nenada Opačića koje će se održati ove subote, 7. rujna, nakon čega slijedi program husara koji će već tradicionalno obaviti svoj prijavak županu. Veselo će biti i na modnoj reviji koju će nositi poduzetnice i poznate Varaždinke te varaždinski sportaši i sportašice.

Cjelovit program donosimo u nastavku.

4. RUJNA 2019. – SRIJEDA

19.00 sati – podizanje balona LUDBREG, park, Ulica Alojzija Stepinca 16

5. RUJNA 2019. – ČETVRTAK

19.00 sati – podizanje balona PETRIJANEC, Nogometno igralište

7. RUJNA 2019. – SUBOTA

9.00 sati –  postavljanje skulpture Opačića u atriju Županijske palače

10.00 – prijavak husara županu – ispred Županijske palače

20.00 sati – modna revija, atrij Županijske palače

13. RUJNA 2019. – PETAK

Dani vrganja i tartufa u Paki

19.30 sati – svečano otvorenje Folkofonije – Kapucinski trg

20.00 sati – koncert ansambla LADO – Kapucinski trg

14. RUJNA 2019. – SUBOTA

9.00 – 13.00 sati – Varaždinska štruklijada, atrij Županijske palača

18.30 sati – Prva Folklorna gala večer – Kapucinski trg

21.00 sati – CARMINA BURANA – obala rijeke Drave

15. RUJNA 2019. – NEDJELJA

15:30 – 13.30 sati – DJEČJA FOLKOFONIJA, Kapucinski trg

20.00 sati – DRUGA Folkofonijska večer, Kapucinski trg

Život i društvo

FOTO: Runac tijekom donacije šećera za kavu govorio o svom ratnom odlikovanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ispred Županijske palače u Varaždinu u subotu je održana konferencija za medije Domovinskog pokreta grada Varaždina na kojoj su se predstavnici ove stranke osvrnuli na osnove nadopune Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, a potom je slijedilo najavljeno doniranje šećera kafiću Ritz.

Uvodno je okupljene građane i kolege iz Domovinskog pokreta pozdravio predsjednik ŽPDP-a i kandidat stranke za gradonačelnika Varaždina Ronald Redjep.

– Veselim se ovoj izbornoj utrci kojom će Domovinski pokret, nastao pred tek godinu dana, snažno istaknuti svoje osnovne značajke – poštenje, pravdu i brigu za našu djecu, branitelje, stare i nemoćne, i sve ostale građane našega grada. Više se nećemo baviti perifernim stvarima kao naši prethodnici, već ćemo konkretno i konačno odgovorno voditi naš Varaždin – rekao je Redjep te najavio temu konferencije i gosta,  saborskog zastupnika Stipu Mlinarića Ćipu.

Uvodno se zahvalivši Varaždincima, koji su ratne 1991. godine dali svoj obol obrani grada heroja Vukovara iz kojeg i sam dolazi, Stipo Mlinarić Ćipe je izrazio zadovoljstvo što je nakon tih kontakata i suradnje, on danas i osobno u Varaždin došao pružiti podršku u kampanji Redjepu i Darku Novoselcu na njihovim kandidaturama za gradonačelnika i župana.

Ćipo je također naglasio kako je „konačno došlo vrijeme da s vlasti odu svi oni koji su proteklih dvadeset godina pogrešno vodili ovu zemlju, te da s promjenom vlasti i dolaskom poštenih ljudi konačno hrvatskom narodu svane neko bolje vrijeme“.

Kao što je i najavljeno, po održanoj konferenciji okupljeni su se uputili prema obližnjem ugostiteljskom objektu Ritz, gdje su osoblju predali veću količinu šećera za kavu.

– Riječ je o reakciji na Javni pozivu upućen svim kandidatima za gradonačelnika Varaždina na predstojećim Izborima. Uputio ga je direktor poduzeća koje upravlja ovim lokalom u vlasništvu grada Varaždina, htijući tako prikriti namjeru osobne promocije za mjesto gradonačelnika. Javnosti je poznato i što je napravio putem letka poduzeća Parkovi upućenog građanima Varaždina izvan zakonskog termina kampanje – objasnio je Redjep.

Alen Runac, HDZ-ov kandidat za funkciju gradonačelnika Grada Varaždina, zahvalio je Domovinskom pokretu na donaciji šećera.

– Znate, ja sam zapravo sudjelovao u „domovinskom pokretu“ 1991. godine kao nositelj Spomenice Domovinskog rata 1991., kada smo u Varaždinu u trapericama i tenisicama s puškom branili grad. Nastavio sam to kasnije kao djelatnik PU varaždinske i tako sam ja sudjelovao u „domovinskom pokretu“. Ovaj današnji smjer Domovinskog pokreta je nešto drugo, čestitam njihovom kandidatu koji je nekad bio u SDP-u, mi ćemo ih sve podržati i očekujem s njima uspješnu suradnju u Gradskom vijeću – rekao je Alen Runac.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Općini Cestica nastavlja se program poticanja malog i srednjeg poduzetništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Program Poticanja malog i srednjeg poduzetništva u Općini Cestica započeo je 2018. godine i ovim potpisivanjem ugovora sa poduzetnicima i vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ušao je u svoju četvrtu godinu.

Program je sastavljen od niza mjera kojima su obuhvaćeni svi segmenti gospodarstva: poduzetništvo i obrt, poljoprivredni sektor i turistički sektor.

Kroz poduzetništvo i obrt tako su se davale potpore početnicima, subvencioniralo se plaćanje komunalnog doprinosa, kamatnih stopa na kredite i troškova pripreme natječajne i projektno tehničke dokumentacije te se ulagalo u modernizaciju opreme i proizvodnje.

U sektoru poljoprivrede mjere su se odnosile na podizanje dugogodišnjih nasada, potpore stočnom fondu, povećanje dodane vrijednosti i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda te subvencije za pripremu natječajne i tehničke dokumentacije.

Turistički sektor obuhvatio je ulaganja u izgradnju smještajnih kapaciteta, razvoj turističkih proizvoda i usluga te sajmove i manifestacije.

Nakon potpisivanja ugovora za 2021. godinu, načelnik općine Cestica Mirko Korotaj je izjavio: “Ovim Programom poticanja malog i srednjeg poduzetništva na području općine Cestica započeli smo 2018. godine i od tada smo ukupno isplatili 622.000 kuna. Iz sve tri mjere potpisano je 110 ugovora što pokazuje izuzetno veliki interes naših gospodarstvenika. Vrijednost ugovora koji su potpisani danas je nešto više od 272.000 kuna, a odnose se na potpore za poduzetništvo i obrt te turistički sektor. Moram izraziti zadovoljstvo ovako velikim odazivom, ali i spremnošću naših gospodarstvenika što su imali pripremljene jako kvalitetne projekte i programe. Ovakva vrsta mjera posebno dolazi do izražaja u ovo doba pandemije Covid-19, i zato najavljujem novi Program poticanja za razdoblje 2022. do 2025. godine koji je već u izradi.”

Nastavite čitati