Najpoznatiji video servis na svijetu, YouTube, svojim nastankom nije omogućio samo pretraživanje i laku dostupnost glazbe, iako je to vjerojatno najkorištenije područje internetskoga fenomena. Jedna od iznimno zanimljivih stvari koje su na YouTubeu također dostupne svakako su razne rasprave najraznovrsnijih tematika.

Popularnijim temama pripada i područje lingvistike. Ljudi vole pričati o sličnostima i razlikama jezika koje govore. Anton “Rastislav” Lisjak uz pomoć prijatelja Marina Cvetka iz Goričana (čije uratke možete pogledati na YT kanalu CvetkoFilm) nedavno je na YouTubeu objavio video u kojem govori na čak 25, uglavnom slavenskih, jezika!

Anton je diplomirani slavenski jezikoslovac, diplomant teologije i magistar povijesti. Kaže da mu je teško jednostavno odgovoriti na pitanje odakle je rodom, budući da je jednakim domom smatrao mjesto u Sloveniji odakle mu je majka te hrvatsko mjesto odakle mu je otac.

– Činjenica da mi je majka Slovenka, a tata Hrvat bitno je utjecala na moj jezični razvoj. Od djetinjstva su roditelji razgovarali s nama, svojom djecom, svatko na svome jeziku, odnosno svaki na svome dijalektu. Tako smo postali dvojezični. I roditelji obaju roditelja znali su najmanje dva jezika. Tata je, među ostalim, slušao ploče s ruskim i poljskim narodnim pjesmama. Tu su se našli i Slovaci i poneki Čeh. S ruskim jezikom pomaže mi i supruga koja je Ruskinja te filologinja toga, najraširenijega slavenskoga jezika.

Tako sam došao u kontakt s velikim brojem slavenskih jezika već u djetinjstvu, premda sam ih učiti počeo znatno kasnije, s velikom posvećenošću tek od 19 godine. Od malih nogu bile su mi bliske ideje sveslavenstva, što je znatno doprinosilo motivaciji za učenje slavenskih jezika. Danas govorim dvadesetak jezika, dok neke samo dobro razumijem. Najbolje mi idu slovenski, hrvatski, poljski, ruski, slovački i engleski! – objašnjava Lisjak.

– Znanje jezika nastojim stalno usavršavati. Jezik se počne učiti jednom, a uči ga se do kraja života putem postojanoga kontakta – kaže Anton.

Komentari

Komentara

loading...