Povežite se s nama

Međimurje

Pomoć oboljelima

Objavljeno:

- dana

TRIBINA

Međimurska udruga “Pomoć neizlječivima” u petak, 24. ožujka, održala je još jednu javnu tribinu, ovoga puta u Nedelišću. Udruga je osnovana 2010. godine kako bi promicala svijest o pomoći oboljelima od neizlječivih bolesti.

Pod motom “Život je čudo – čak i kada se primiče kraju!”, održali su brojne aktivnosti, projekte i predavanja u 15-tak međimurskih sredina. I ovoga su puta okupljeni mogli saznati nešto više o palijativnoj skrbi te o podršci u obliku psihosocijalne, duhovne i fizičke skrbi za bolesnike i njihove obitelji. Također su dobili informacije o besplatnoj posudionici pomagala oboljelima kojima se  poboljšava kvaliteta njihova života. Predavanje su održale predsjednica Udruge Renata Marđetko i voditeljica posudionice pomagala Spomenka Tomašić. Njihov je rad usmjeren na teško oboljele, za koje je medicina učinila sve zahvate i s obzirom da je preostalo jedino smirivati simptome, takav je bolesnik često prepušten na daljnju skrb svojoj obitelji i matičnom liječniku.

– Udruga želi ohrabriti malog, običnog čovjeka da prepozna čas kada može priskočiti u pomoć neizlječivom bolesniku, na način da se s bolesnikom ophodi maksimalno toplo i ljudski, te da mu se omogući dostojanstveno umiranje. Palijativna skrb je potrebna svugdje gdje su prisutni ljudi sa svojim krhkim tijelima, opterećenim dušama i ranjivim duhom – ističu u udruzi.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati