Povežite se s nama

U fokusu

Pošast na prometnicama Varaždinske županije: vozači jedu, piju, puše za volanom i izazivaju nesreće

Objavljeno:

- dana

Sve više nesreća zbog nepažnje

Stigla je nova pošast na prometnice Varaždinske županije – distrakcija ili nepažnja u prometu.

Utvrdila je to PU varaždinska analizom prometnih nesreća. Naime, vrlo često vozači telefoniraju, jedu, piju, puše ili slušaju glasnu glazbu u automobilu.

Vrlo često se događa da ometeni vozači slete s ceste ili pređu u suprotnu prometnu traku te izazovu prometnu nesreću.

– Vrlo često vozači ne slete zbog prevelike brzine nego jer su bili nepažljivi u prometu. Samo ću istaknuti jedan primjer. Žena je na suvozačkom sjedalu imala bocu vode u torbi. Posegnula je za vodom i podletjela pod kamion – istaknuo je Danijel Posavec, voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske na sjednici Savjeta za sigurnost u cestovnom prometu Varaždinske županije održanoj danas.

– Na to moramo ukazati jer je riječ o svojevrsnoj pošasti na prometnicama Varaždinske županije – dodao je Posavec.

Što se tiče stanje sigurnosti u cestovnom prometu, 2016. godine dogodilo se 1212 nesreća što je 39 više nego 2015. godine. Život je na prometnicama izgubilo 16 osoba, šest više nego 2015. godine.

Nezadovoljni

– Nismo zadovoljni, naročito jer je život izgubilo 60 posto više osoba nego 2015. godine. Najviše su stradavale ugrožene kategorije. Tri vozača osobnog automobila, pet pješaka, šest motorista, jedan biciklist, jedan vozač četverocikla –  zaključio je Posavec.

Inače, promatrajući čitavo razdoblje na koje se odnosi doneseni Nacionalni program, na području Varaždinske županije od 2011. do 2016. godine smrtno je stradalo ukupno 77 osoba, a što je 10 manje u odnosu na očekivano. Naša županija svrstava se među sigurnije u Hrvatskoj po stopi smrtnosti na 100.000 stanovnika.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje