Povežite se s nama

Život i društvo

Poticaji za elektranu

Objavljeno:

- dana

SOLVIS

– Za stvaranje novih radnih mjesta bitno je da potičemo tvrtke poput Solvisa koja proizvodi solarne module za proizvodnju električne energije i 85 % prihoda ostvaruje na stranim tržištima.

Tvrtka ima u planu sagraditi drugu  fotonaponsku elektranu iz koje bi proizvodila električnu energiju potrebnu za vlastiti rad za što će dobiti državne poticaje – obećao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Varaždinu. U društvu direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Müllera, ministar Zmajlović je u srijedu obišao ovu varaždinsku tvrtku koja većinu proizvoda izvozi. 

Hrvatska – potencijal

– Naše solarne module izvozimo u 14 zemalja Europe, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Južnoafričku Republiku. Oko 15 % prihoda ostvarujemo i na domaćem tržištu. Hrvatska je po tom pitanju dosad bila dosta konzervativna i nije dovoljno pratila razvoj, no pomaci su posljednjih mjeseci vidljivi, posebno nakon donošenja Zakona o obnovljivim izvorima energije. Stoga je Hrvatska nama potencijal. Očekujemo da će potražnja za našim proizvodima u Hrvatskoj u narednim godinama porasti upravo zbog poticanja projekata obnovljivih izvora energije – rekao je Stjepan Talan, predsjednik Uprave Solvisa u kojoj bi uskoro trebala krenuti i proizvodnja hibridnog modula koji bi uz električnu energiju proizvodio i toplinsku energiju. Postupak certifikacije je završen i uskoro bi, najavljeno je, trebala krenuti i proizvodnja.

 

U Solvisu očekuju veći interes hrvatskog tržišta za njihove proizvode 

Uz to, u planu je i proširenje tvrtke, pa će se idućih godina povećati broj zaposlenika. Trenutno je u Solvisu zaposleno 146 djelatnika, a od tog broja 25 % zaposlenika ima visoku stručnu spremu.
– Zapošljavamo mlade razvojne inženjere i stalno zanavljamo kadar. Dakle, kad naši inženjeri postanu “seniori”, na njihovo mjesto dolaze mladi stručnjaci – rekao je Talan.

“SOLARNE PALME”

Varaždinska tvrtka Solvis solarne module izrađuje i za Dubai. Naime, moduli u obliku palminog lišća napajat će info-pulteve na različitim lokacijama u Dubaiju.Inače, varaždinska tvrtka je osnovana 2008. i u početku je započela proizvodnju s 30-ak radnika. U šest godina taj se broj povećao peterostruko. Iz godine u godinu povećavaju se i prihodi. Dok su 2012. ostvarili 43 milijuna prihoda, ovu godinu planiraju završiti sa 160 milijuna kuna prihoda

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Podravci dominirali revijalnim natjecanjem orača sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Prelogu je jučer održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske na kojemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček, drugi je bio Vinko Kukec, a treći Bernard Matijević. U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak, drugi Luka Perko i treći Krunoslav Mužić.

Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka, dva natjecatelja iz Koprivničko-križevačke županije – Blaž Tomijek i Ivica Miglez prikazali su tehniku oranja u kategoriji Oldtimer, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje