Povežite se s nama

Život i društvo

Potpisani ugovori za dogradnju Dječjeg vrtića Novi Marof, investicija vrijedna više od 9 milijuna kuna

Dječji vrtić Novi Marof dogradnja

Objavljeno:

- dana

U Novom Marofu u završnu fazu ulazi još jedan veliki kapitalni projekt – dogradnja Dječjeg vrtića.

U prostorijama Dječjeg vrtića Novi Marof u četvrtak, 4. srpnja, je gradonačelnik Siniša Jenkač s predstavnicima tvrtki izabranih u postupku javne nabave potpisao ugovore o izvođenju radova na dogradnji-rekonstrukciji Dječjeg vrtića te za stručni nadzor nad radovima.

Ugovor za dogradnju potpisao je s Darkom Lovrićem, direktorom tvrtke Izgradnja futura d.o.o. iz Donjeg Stupnika, a za stručni nadzor s Ivanom Vindišom, direktorom tvrtke Aris d.o.o. iz Varaždina. Vrijednost radova je 9.146.897,92 kuna s PDV-om, a stručnog nadzora 135.000 kuna s PDV-om.

Rekonstrukcija-dogradnja građevine javne i društvene namjene, predškolska ustanova – Dječji vrtić Novi Marof, što je službeni naziv prijavljenog projekta, sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fond za ruralni razvoj sa 85 % EU sufinanciranja.

Gradonačelnik Jenkač istaknuo je da se radi o još jednoj kapitalnoj investiciji za Novi Marof.
– Nakon 19 godina ponovo velika investicija, sada ne u izgradnju, nego u dogradnju dječjeg vrtića. Prva izgradnja bila je 2000. i otvorenje 2001. Sada krećemo u dogradnju, jednako vrijednu investiciju i financijski i prostorno jer ćemo dobiti gotovo još jedan vrtić. Unatoč nešto vremenski duljem periodu od samog početka, kada smo 2015. raspisali natječaj i potpisali ugovor s projektantima, do 2019. kada potpisujemo ugovor s izvođačima. Važno je napomenuti da će vrtić biti sufinanciran europskim sredstvima, sa 6,8 milijuna kuna. Za to je vrijedilo čekati jer bi se Grad inače trebao zadužiti – rekao je gradonačelnik te dodao da se radi i na energetskoj obnovi postojećeg vrtića te će se dobiti zaokružena cjelina.

– Na postojećem dječjem vrtiću investicija je skoro 2,8 milijuna kuna. To radimo preko nacionalnih sredstava Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sve zajedno je dakle oko 12 milijuna kuna investicije u vrtiće. Dugo smo o tome govorili i najavljivali, a sada došli do vidljive faze projekta – kazao je Jenkač.

Rok za izgradnju je nešto više od godinu dana.

Dječji vrtić Novi Marof trenutno ima upisano 159 djece u šest odgojno-obrazovnih skupina. Osim redovitog desetsatnog programa Dječji vrtić Novi Marof provodi i program predškole koji je ove pedagoške godine pohađalo 75 djece. Desetsatni program provode u dvije jasličke i četiri vrtićke skupine. Na realizaciji odgojno-obrazovnog rada radi 13 odgojno obrazovnih djelatnika i jedna stručna suradnica, a još je zaposleno sedam djelatnika tehničke službe i tri asistentice za djecu s teškoćama u razvoju.

Dogradnjom vrtića planira se zaposliti još osam djelatnika/ca za provođenje odgojno-obrazovnog procesa, jednog stručnog suradnika/cu i dva djelatnika/ce tehničke službe, istaknula je ravnateljica vrtića Karolina Fotak.
– Dogradnja Dječjeg vrtića Novi Marof imat će značajnu ulogu za podizanje kvalitete rada vrtića samim time što će nam novi prostori omogućiti djelomično rasterećenje odgojno-obrazovnih skupina, dobiti ćemo prostor namijenjen provođenju programa predškole i kraćih programa koji će biti namijenjeni i djeci koja nisu redoviti polaznici desetsatnog programa vrtića. Prostorno materijalni kontekst je uz kvalitetan odgojno obrazovni kadar najznačajniji čimbenik za provođenje kvalitetne odgojno obrazovne prakse, kojom se potiče cjelokupni rast i razvoj svakog djeteta, roditelja, djelatnika i okruženja u kojem djelujemo – kazala je Fotak.

Trenutni kapacitet kojeg ima Dječji vrtić Novi Marof zadovoljava tek nešto više od 60 % potreba roditelja za upisom djece u vrtić pa će dogradnja podići standard u odgojno-obrazovnom segmentu na području Grada Novog Marofa, osnivača Dječjeg vrtića Novi Marof.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje