Povežite se s nama

Život i društvo

Potpisani ugovori za dogradnju Dječjeg vrtića Novi Marof, investicija vrijedna više od 9 milijuna kuna

Dječji vrtić Novi Marof dogradnja

Objavljeno:

- dana

U Novom Marofu u završnu fazu ulazi još jedan veliki kapitalni projekt – dogradnja Dječjeg vrtića.

U prostorijama Dječjeg vrtića Novi Marof u četvrtak, 4. srpnja, je gradonačelnik Siniša Jenkač s predstavnicima tvrtki izabranih u postupku javne nabave potpisao ugovore o izvođenju radova na dogradnji-rekonstrukciji Dječjeg vrtića te za stručni nadzor nad radovima.

Ugovor za dogradnju potpisao je s Darkom Lovrićem, direktorom tvrtke Izgradnja futura d.o.o. iz Donjeg Stupnika, a za stručni nadzor s Ivanom Vindišom, direktorom tvrtke Aris d.o.o. iz Varaždina. Vrijednost radova je 9.146.897,92 kuna s PDV-om, a stručnog nadzora 135.000 kuna s PDV-om.

Rekonstrukcija-dogradnja građevine javne i društvene namjene, predškolska ustanova – Dječji vrtić Novi Marof, što je službeni naziv prijavljenog projekta, sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fond za ruralni razvoj sa 85 % EU sufinanciranja.

Gradonačelnik Jenkač istaknuo je da se radi o još jednoj kapitalnoj investiciji za Novi Marof.
– Nakon 19 godina ponovo velika investicija, sada ne u izgradnju, nego u dogradnju dječjeg vrtića. Prva izgradnja bila je 2000. i otvorenje 2001. Sada krećemo u dogradnju, jednako vrijednu investiciju i financijski i prostorno jer ćemo dobiti gotovo još jedan vrtić. Unatoč nešto vremenski duljem periodu od samog početka, kada smo 2015. raspisali natječaj i potpisali ugovor s projektantima, do 2019. kada potpisujemo ugovor s izvođačima. Važno je napomenuti da će vrtić biti sufinanciran europskim sredstvima, sa 6,8 milijuna kuna. Za to je vrijedilo čekati jer bi se Grad inače trebao zadužiti – rekao je gradonačelnik te dodao da se radi i na energetskoj obnovi postojećeg vrtića te će se dobiti zaokružena cjelina.

– Na postojećem dječjem vrtiću investicija je skoro 2,8 milijuna kuna. To radimo preko nacionalnih sredstava Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sve zajedno je dakle oko 12 milijuna kuna investicije u vrtiće. Dugo smo o tome govorili i najavljivali, a sada došli do vidljive faze projekta – kazao je Jenkač.

Rok za izgradnju je nešto više od godinu dana.

Dječji vrtić Novi Marof trenutno ima upisano 159 djece u šest odgojno-obrazovnih skupina. Osim redovitog desetsatnog programa Dječji vrtić Novi Marof provodi i program predškole koji je ove pedagoške godine pohađalo 75 djece. Desetsatni program provode u dvije jasličke i četiri vrtićke skupine. Na realizaciji odgojno-obrazovnog rada radi 13 odgojno obrazovnih djelatnika i jedna stručna suradnica, a još je zaposleno sedam djelatnika tehničke službe i tri asistentice za djecu s teškoćama u razvoju.

Dogradnjom vrtića planira se zaposliti još osam djelatnika/ca za provođenje odgojno-obrazovnog procesa, jednog stručnog suradnika/cu i dva djelatnika/ce tehničke službe, istaknula je ravnateljica vrtića Karolina Fotak.
– Dogradnja Dječjeg vrtića Novi Marof imat će značajnu ulogu za podizanje kvalitete rada vrtića samim time što će nam novi prostori omogućiti djelomično rasterećenje odgojno-obrazovnih skupina, dobiti ćemo prostor namijenjen provođenju programa predškole i kraćih programa koji će biti namijenjeni i djeci koja nisu redoviti polaznici desetsatnog programa vrtića. Prostorno materijalni kontekst je uz kvalitetan odgojno obrazovni kadar najznačajniji čimbenik za provođenje kvalitetne odgojno obrazovne prakse, kojom se potiče cjelokupni rast i razvoj svakog djeteta, roditelja, djelatnika i okruženja u kojem djelujemo – kazala je Fotak.

Trenutni kapacitet kojeg ima Dječji vrtić Novi Marof zadovoljava tek nešto više od 60 % potreba roditelja za upisom djece u vrtić pa će dogradnja podići standard u odgojno-obrazovnom segmentu na području Grada Novog Marofa, osnivača Dječjeg vrtića Novi Marof.

Međimurje

U Murskome Središću kod šetnice planira se izgraditi viseći most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica koja se pruža velikim dijelom grada Murskoga Središća omogućava građanima, posjetiteljima i turistima nesmetanu šetnju, vožnju biciklom i mnoge druge aktivnosti.

Aktivnosti na uređenju šetnice započete su 2010. godine kada se iz pretpristupnih fondova (IPA program) postavila javna rasvjeta i uredila šetnica. Putem nacionalnog programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i sredstvima grada na dijelu šetnice postavljeni su tlakovci. Svake godine šetnica se dopunjuje novim sadržajima. Tako je uređen izvor pitke vode „Curek“, postavljeni su info displej, info table, skulpture, postavljene i oslikane su klupice, ležaljke za odmor, koševi za smeće, veliko dječje igralište, klupica za prematanje i dojenje, izgrađena ljetna pozornica, sjenica …

U planu je izgraditi i viseći pješački most preko rijeke Mure uzvodno od dječjeg igrališta na šetnici. S obzirom na sve veći broj šetača, biciklista i turista 2015. godine probijen je dio kod „Frgofa“ kako bi se cijelom dionicom uz Muru moglo do skele „Fusek“, ali i dalje. Nakon što su servisne putove uredile Hrvatske vode, uredio se zapušteni „Frgof“. Radovi su bili većim dijelom financirani od strane Hrvatskih voda. Nakon je što je uređeni „Frgof“ na mjestu nekadašnje crkve postavljeni je zvonik sv. Barbare, uređeni prilaz zvoniku, a sve u rudarskom stilu.

Uz samu šetnicu postavljene su Street workout sprave, koje će uskoro dobiti i novu antistres podlogu za lakše i sigurnije vježbanje. Prošle godine pokrenuta je ideja za spajanje šetnice uz rijeku Muru i poučne staze „Svetomartinska Mura“. Od ideje do realizacije je prošlo nekoliko mjeseci, a trasa je već probijena, ishođene su dozvole potrebne za uređenje, uz poštovanje propisa o zaštiti prirode. U suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode “Međimurska priroda” postavit će se poučne info ploče o flori i fauni uz rijeku Muru. Nova staza bit će dužine od 12 km, a protezat će se od ŠRC-a „Zalešće“ pa do ribnjaka u Lapšini. Nova staza bit će još jedan novi magnet za sadašnje, ali i buduće šetače i bicikliste. Stazom neće moći prometovati motorna vozila i quadovi. Stazom će moći prometovati isključivo vlasnici parcela, lovci i ribiči.

Grad je poznat po tome što ima veliki broj sportskih udruga, organizira niz sportskih i rekreativnih događaja, sve veći broj građana svoje slobodno vrijeme koristi za šetnju i uživanje u prirodi. Iz tih razloga ovih dana započeli su radovi na uređenju staza i puteva od gornjeg potoka prema skeli „Fusek“ i dalje. Kako bi bilo pogodno za šetnju i bicikliste navedeni dio se šljunča i ravna. Planiraju se postaviti klupice za odmor i koševi za smeće te par sjenica uzduž trase. Kod skele „Fusek“ uredit će se travnato igralište za mali nogomet, odbojkaško igralište na pijesku i postaviti koš za basket. Uz sve navedeno na prostoru skele postavit će se dječja igrala, koja će se preseliti iz prostora Etno kuće s obzirom na to da će se kod Etno kuće postaviti nova igrala.

Jezera „Mali Balaton“ i „Napolitanke“ kojima upravlja ŠRD „Mura“ su još jedan veliki turistički potencijal. Osim ribičkog društva, na tom području brigu na području lovstva, uzgoja i zaštiti divljači vodi Lovačko društvo „Zec“.

Osim pješačenja, biciklizma i rekreacije, rafting je još jedna od aktivnosti koja sve više dobiva na značaju. U cilju popularizacije aktivnog načina života na rijeci Muri i uz rijeku Muru prošle godine osnovana je udruga Kajak – kanu klub Mura. Kako su aktivnosti udruge najviše povezane s rijekom Murom, Grad Mursko Središće i udruga uputili su Ministarstvu financija zamolbu za dodjelu prostorija koje se nalaze na nekadašnjem graničnom prijelazu. One će uskoro biti dane udruzi na korištenje.

Ukidanje Schengena rezultirat će još većim povezivanjem ljudi i naroda koji obitavaju uz rijeku Muru u cilju zajedničkog korištenja i zajedničke zaštite rijeke Mure.

– Kada spojimo uređenu šetnicu uz rijeku Muru, sadržaje koji se nalaze na šetnici, novu stazu, uređenu skelu dobivamo jedan novi, kvalitetni turistički potencijal/sadržaj. Cilj je da se maksimalno iskoriste svi potencijali koje nudi najsjeverniji rudarski grad, grad uz rijeku Muru – kažu iz Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vinica: mjesno groblje dobilo novu ogradu, a općinska dvorana žaluzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošli tjedan postavljeno je 100 metara nove ograde na južnom dijelu viničkog groblja, od bivšeg smetlišta do glavnog ulaza u grobnu kućicu.

– Ograda na spomenutom dijelu mjesnog groblja bila je već toliko nagnuta i oštećena da smo  prionuti zamjeni tog dijela ograde stare više od 40 godina. Betonski elementi bili su dotrajali, te ih više danas nema na tržištu, stoga smo morali sve staro maknuti i zamijeniti novim. Radovi na spomenutoj ogradi vrijedni su oko 15 tisuća kuna i bit će financirani u cijelosti iz općinskog proračuna – ističu u Općini.

Na zgradi Općine, odnosno na prostoru općinske dvorane, ovih dana postavljene su aluminijske žaluzine koje će služiti kao sjenilo i zaštita od sunca. Sve dnevne predstave (školske, kazališne, vrtićke, predavanja i druge) koje su dosad organizirane u dvorani bile su otežane za izvođenje, zbog jačine prirodne svjetlosti i  sunca.

– Investicija iznosi oko 18 tisuća kuna te je također financirana iz proračuna Općine Vinica. Ovim postavljanjem žaluzina bit će omogućena sva dnevna događanja koja su dosada bila praktično nemoguća i služit će za sve prigode i manifestacije, za duži vijek i nove naraštaje – naglasio je marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!