Povežite se s nama

U fokusu

Potpisivanje peticije protiv skupljeg dopunskog osiguranja

Objavljeno:

- dana

Samoinicijativa

Dolores Vrgelj iz Lepoglave počela je prikupljati potpise građana protiv skupljeg dopunskog zdravstvenog osiguranja. Na to ju je, kako kaže, nagnala inertnost sustava za problem zaposlenih i umirovljenika.

Liste na koju se građani mogu potisati sve do 15. svibnja su u čekaonici varaždinskog željezničkog kolodvora i u čekaonici ambulante  Doma zdravlja u Lepoglavi

Liste čekaju

Poduzetna Dolores ideju je dobila u Međimurju, gdje je zaposlena, – U Međimurskoj županiji umirovljenici sakupljaju potpise protiv povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja pa mi je palo na pamet da i ja mogu pokušati, veli Dolores koja je u četvrtak osobno prikupljala potpise dok je listu na koju se građani mogu potisati sve do 15. svibnja ostavila u čekaonici varaždinskog željezničkog kolodvora i u čekaonici ambulante  Doma zdravlja u Lepoglavi.

– Apeliram na građane da dođu i potpišu. Neka do 15. svibnja nađu toliko vremena kako bi pomogli zaposlenima i umirovljenicima da moraju birati između zdravlja i gladi, kaže. Dolores Vrgelj vjeruje kako se čelnici hrvatskih umirovljeničkih udruga uopće nisu potrudili svojim članovima dati kvalitetne i cjelovite informacije. 

Inertni Hrvati

“Uvjeren sam da se povećanjem neće poboljšati razina kvalitete zdravstvenih usluga nego će se samo podmirivati dugovi resornohg Ministarstva nagomilani tijekom godina”, A. Grmec

Među potpisnicima je i Antun Grmec. – Obećanje Vlade o reformama prelama se preko leđa običnih građana. Kao da će uzimanjem od onih koji ionako imaju najmanje, radnika i penzionera, spasiti državu. Uvjeren sam da se povećanjem neće poboljšati razina kvalitete zdravstvenih usluga nego će se samo podmirivati dugovi resornohg Ministarstva nagomilani tijekom godina, neovisno o tome tko je bio na vlasti, uvjeren je Antun Grmec.

S njim se slaže i Ivanka Pavličević koja, pak, smatra da Hrvatima nedostaje zajedništvo u borbi za vlastita prava. – Kad bi se svi zajedno ujedinili i pokazali da smo protiv sustavnog maltretiranja radnika i penzionera, možda bismo nešto i učinili. Ovako…, veli Ivanka Pavličević aludirajući na nemali broj onih koji ne žele niti zastati kad im Dolores Vrgelj u prolazu kaže o čemu je riječ.

– Nitko nema vremena boriti se za samog sebe. Koga da onda krivimo što nam je tako kako je? Ubuduće će se u deklarirano socijalnoj državi moći liječiti samo oni s dubokim džepom, rezignirana je radnica iz Lepoglave.

Potpise će predati saborskim zastupnicima Varaždinske županije. – Neka ih odnesu u Zagreb i pokušaju u mjerodavnim institucijama ishoditi poništenje odluke o povećanju dopunskog zdravstvenog osiguranja, zaključuje Doris Vrgelj. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje