Povežite se s nama

Život i društvo

Potrošite blagdanske kalorije šetajući 23 kilometra okolicom Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Povratak u formu

Svi planinari, šetači i izletnici dobre volje pozvani su na 7. Novogodišnji pohod u Ludbreg u petak, 6. siječnja, na Tri kralja.

Domaćin je Planinarsko društvo Ludbreg, a ove godine će se šetati po Ludbreškoj planinarskoj obilaznici, stazi dugačkoj 23,5 kilometra.

Ciljevi ove akcije su zdravlje, druženje, lagano vraćanje u formu nakon božićnih i novogodišnjih „opuštanja“ te upoznavanje Ludbrega i zaleđa.

Okupljanje je u 8 sati  na velikom parkingu kod Pizzerije Shark, preko puta Svetišta. Prije šetnje svi će se okrijepiti pićem i obrokom, zajednički se fotografirati i točno u 9 sati krenuti u pohod.

Šetnja

Prva pauza jer na pola puta, nakon 3,5 sati hoda u Gracima.

Staza prolazi pitomim predjelima, šumovitim područjima, ima ravnih dijelova i manjih brežuljaka te izdvojenih vinogradskih naselja. Vodiči su osigurani. U slučaju da netko onemoća ili se ozlijedi, organizirat će se vozilo od najbliže moguće točke pristupa. Dnevnik obilaznice moći će se nabaviti prije polaska po 50 kuna. Ukoliko će biti zainteresiranih organizirati će se i kraća varijanta pohoda s 4 sata hodanja.

Ovisno o vremenskim prilikama potrebno je osigurati i osnovnu planinarsku opremu za planinarenje zimi. Odgovarajuća obuća (čvrste cipele, gojzerice), topla odjeća, više majica, kapa, rukavice, štapovi za hodanje i druga potrebna planinarska oprema.

Između 16 i 17 sati, nakon 20 kilometra šetnje,  se planira dolazak u restoran Arabela u Globočcu Ludbreškom. Nakon više od 20 kilometra hoda čovjek ogladni pa će restoran poslužiti grah ili gulaš.  

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U V. OŠ Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Infrastrukturno obogaćeni projektima e-Škola i Škola za život te povodom proglašenja 2021. „Godinom čitanja“ od strane Vlade RH, u V. osnovnoj školi Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri.

Učitelji informatike, u suradnji sa školskim knjižničarom, osmislili su kutak u kojem će učenici, ali i njihovi roditelji, za vrijeme odmora ili posjeta školi moći čitati e-knjige pomoću željenih medija (tablet uređaja ili mobitela).

– E-kutak za čitanje učenicima pruža velike mogućnosti izbora e-lektire uz mogućnost personalizacije sadržaja. Učenici sadržajima pristupaju pomoću svojega osobnog i jedinstvenog elektroničkog identiteta [email protected] Kutak omogućava korištenje e-knjiga putem tablet uređaja s dodanim posebnim razinama za učenike s teškoćama u čitanju te s posebnim razinama za darovite učenike. U kutku je moguće pronaći mnoštvo aktualnih sadržaja vezanih uz lektire, kulturu i umjetnost s izrekama svjetskih i hrvatskih autora. Učenici pomoću tablet uređaja ili svojih mobitela mogu učitavati QR kodove sa straničnika i plakata zalijepljenih na pano kutka te pristupiti novim izdanjima, najčitanijim knjigama i obilježavanju raznih obljetnica hrvatske književne scene – ističe Zoran Hercigonja, učitelj informatike.

Na ovaj način V. OŠ Varaždin želi potaknuti svoje učenike na čitanje, koje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju te razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

– E-kutak za čitanje „u prolazu“ odijeljen je pregradama koje osiguravaju učenicima diskreciju i zadovoljno te usredotočeno posvećivanje e-knjigama, ali i epidemiološku distancu. Prije svega, ovo mjesto okupljanja učenika „u prolazu“ jako je dobar primjer kvalitetnog korištenja i organizacije slobodnog vremena u školi te potiče učenike na jedan drugačiji (fleksibilan) pristup knjigama i čitanju lektire u skladu s izazovima novog vremena. Ovim projektom želimo potaknuti razvijanje čitateljskih navika okruženi digitalnim svijetom i što više potaknuti učenike da se služe materinskim jezikom u digitalnom svijetu umjesto tuđica – poručuje učitelj Hercigonja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tvrtka Ferro Brant novi je “stanar” Poduzetničke zone Ljubešćica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Ljubešćica

U ponedjeljak, 22. veljače, održana je 28. sjednica Općinskog vijeća Općine Ljubešćica na kojoj je dana suglasnosti na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za prodaju građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica.

Novi „stanar“ je tvrtka FERRO BRANT d.o.o. iz Topličice, a radi se o čestici površine 5577 m2, vrijednosti zemljišta 391.784,25 kuna.

Svaki novi poduzetnik u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica znači korak bliže ka ostvarenju rezultata EU projekta „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica“, odnosno povećanja intenziteta aktivacije zone.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o radu načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine, a od ostalih akata posebno izvajamo Odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade (I i II. tromjesečje 2021. godine) za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2 .

Oslobođenje se ostvaruje na temelju Javnog poziva gospodarskim subjektima kojeg raspisuje općinski načelnik i objavljuje se na internetskoj stranici Općine (www.ljubescica.hr).

Nastavite čitati