Povežite se s nama

Međimurje

Poziv osnovnim školama: UOLL i „Međimurska priroda“ pomažu oboljelima, a učenike daruju izletom

FOTO: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U utorak, 8. studenoga, u Čakovcu je održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici Udruge oboljelih od leukemije i limfoma te „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode predstavili novu humanitarnu akciju prikupljanja plastičnih čepova koju zajednički provode.

Naime, 3. studenoga upućen je poziv međimurskim osnovnim školama za uključenje u akciju pod sloganom „Čep odvoji, izlet osvoji!“. Iako osnovnoškolci već niz godina marljivo skupljaju čepove, neke škole već su se prijavile i za ovu akciju koja kao motivaciju učenicima nudi zanimljive izlete.

Akciju je predstavila Roberta Radović iz „Međimurske prirode“.

– Osim što se brine za prirodu, „Međimurska priroda“ brine se i za ljude pa smo organizirali ovu akciju zajedno s UOLL-om. Simbolički je počela 3. studenoga jer se na taj dan ove godine prvi put u svijetu obilježava Međunarodni dan biosfere. Akcija „Čep odvoji, izlet osvoji!“ osmišljena je na način da potaknemo mlade da u svojem kućanstvu selektiraju otpad i odvoje čepove s namjerom da pomognemo potrebitima – rekla je Radović i dodala da su za najbolje tri škole pripremili nagrade, odnosno nagradne motivacije.

Prva nagrada, za školu koja će prikupiti najveći broj čepova, je izlet u Park prirode Papuk i razgled Geoinfo centra u Voćinu. Druga nagrada je izlet na svetomartinsku pješačko-biciklističku stazu uz Muru i razgled Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“, a trećeplasirana škola osvojit će također razgled Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“.

– Natječaj traje do 22. travnja 2023., a najbolje ćemo proglasiti 2. svibnja te ćemo tijekom svibnja i realizirati osvojene izlete – istaknula je Radović.

Stanari zgrada, uključite se

Konferencija za medije održana je na adresi Aleksandra Schulteissa 21, na mjestu gdje se odlaže otpad i gdje se već dugo uspješno prikuplja velika količina plastičnih čepova, kako bi se i svim ostalim građanima pokazao svijetli primjer u razdvajanju otpada u Čakovcu.

– Došao sam na ideju s gospodinom Emilom da to malo proširimo. Kod nas to jako dobro funkcionira te želimo da se uključe i ostale zgrade, pa i cijeli Čakovec. U našoj zgradi je dobar interes, ali treba ljudima to omogućiti, predstavnik mora organizirati natpis, vreću i kutije, to je lako. Naše stanare je na odvajanje čepova motivirala činjenica da je čep tako malen, a s njime radite veliko humano djelo – istaknuo je Franjo Ciglar, predstavnik stanara zgrade u Ulici Aleksandra Schulteissa 21.

Predsjednik UOLL-a Emil Vibović govorio je o važnosti odvajanja i recikliranja otpada, prikupljanju čepova i pomoći oboljelima.

– Udruga će doći u svaku školu koja se prijavila na akciju. Mi ćemo prikupiti čepove, vagati ih i zabilježiti. Jako je pohvalno što se „Međimurska priroda“ uključila u naše aktivnosti. To je svijetli, ogledni primjer u Hrvatskoj. Ovo nije inovacija jer određene međimurske škole već nekoliko godina kontinuirano prikupljaju plastične čepove. Prikupljanje u školama počelo je 2015. godine. Za akciju „Čep odvoji, izlet osvoji!“ stižu upiti i sve upućujemo na mrežnu stranicu medjimurska-priroda.info ili na FB stranicu naše Udruge, gdje su objavljeni uvjeti sudjelovanja u akciji. Nadam se da će se uključiti što više škola jer akcija ima nekoliko dobrobiti: štiti okoliš, educira djecu, a naposljetku oni koji prikupe najviše čepova, osvojit će besplatan izlet – poručio je Vibović.

Događaju su prisustvovali i predstavnici ČAKOM-a, a uime Međimurske županije dožupan Josip Grivec dao je potporu akciji „Čep odvoji, izlet osvoji!“ te ostalim aktivnostima koje provodi UOLL, posebice projektu „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“.

Doznajte kako još možete pomoći Udruzi

UOLL već godinama provodi tri stalna projekta, a uz projekt „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ (traje tijekom cijele godine), to su i „Crtanjem do zdravlja i Art terapija“ (1. svibnja) te „Pokažimo oboljelima da nisu sami“ uoči svakoga Božića.

– S prikupljanjem čepova počeli smo 2013. godine. Mi, članovi Udruge, prikupljali smo čepove s namjerom da pomognemo oboljelim članovima, da pokušaju potisnuti brigu zbog bolesti, i tako je to krenulo. U skupljanje čepova uključila se cijela Hrvatska, imamo članove iz svih krajeva države. U projekt je uključeno više od 1450 subjekata – škola, vrtića, udruga, poduzeća, policijskih uprava i brojnih drugih zajednica. Čepovi su jako korisni jer se izrađuju od kvalitetne plastike. Daju se ovlaštenim otkupljivačima čepova u Hrvatskoj sa svom popratnom dokumentacijom, a to su prateći list i vagarinka. Tvornica koja otkupljuje čepove, a to je sada Drava International u Osijeku, reciklira otpad i proizvodi novi proizvod – ističe predsjednik UOLL-a te navodi da zahvaljujući prikupljenim čepovima financiraju medicinska pomagala, higijenske i druge potrepštine te sve što je potrebno oboljelima i njihovim obiteljima.

Dosad su pomogli više od 560 obitelji diljem Hrvatske i podijelili pomoć u vrijednosti većoj od šest milijuna kuna, ne računajući pomoć u naravi. Predsjednik Vibović naveo je i što im je potrebno kako bi

– Želimo i dalje pomagati potrebitima u liječenju teških malignih bolesti, pomagati s medicinskim pomagalima u kućnoj njezi te provoditi stalne projekte kako bi liječenje bilo što uspješnije, a oporavak i povratak u normalan život nakon bolesti što brži – zaključio je Vibović i na kraju naveo što je potrebno kako bi djelovanje Udruge bilo još bolje i učinkovitije.

Potrebno im je obnoviti računalnu opremu te izgraditi pokretnu metalnu platformu za plastične čepove u Totovcu jer se čepovi dovoze u rinfuzi u kontejneru i sipaju na travu, što otežava njihovo prikupljanje i skladištenje. Zatim su im potrebni volonteri za pakiranje čepova u Totovcu, a tu je i molba za donacijom u obliku novčanog priloga ili proizvoda u sklopu akcije „Pokažimo oboljelima da nisu sami na Božić 2022.“.

Naime, volonteri Udruge svake godine za Božić obilaze svoje oboljele članove, djecu i odrasle, te ih prigodno daruju paketima. Ove godine planira se podjela 158 poklon paketa i 14 poklon bonova u vrijednosti od 500 kuna za obitelji u potrebi. Ovu akciju UOLL provodi već 23 godine.

Poklon pakete će dijeliti u Županijskoj bolnici Čakovec, Općoj bolnici Varaždin, KBC-u Zagreb i KB-u Merkur te obiteljima u kojima ima oboljele djece, a nalaze se na kućnoj njezi.

Možete donirati papirnate maramice, vlažne maramice, toaletni pribor, pastu za zube, ručnike, sapune, šampone, kreme za djecu, puder, prigodne igračke, pokoji slatkiš, bojanku, bojice i slično.

Za više informacija obratite se Udruzi putem e-maila: [email protected] ili na broj mobitela 091/508-8486.

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje