Povežite se s nama

Život i društvo

Predsjednica Gradskog vijeća V. Toplica primat će mjesečnu naknadu od 900 kuna neto

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Varaždinskih Toplica na svojoj je sjednici u srijedu, 14. srpnja, donijelo odluku o visini naknade predsjedniku, potpredsjednicima i članovima Gradskog vijeća te je imenovalo još četiri radna tijela za određena područja djelovanja.

Tako će Komisiju za statut, poslovnik i normativnu djelatnost Gradskog vijeća činiti predsjednica Manuela Pantaler Županić te članovi Stjepan Denžić, Kristijan Remenar, Verica Pantaler i Dragutin Šarec, a Komisiju za financije i proračun predsjednik Marko Plišo te članovi Ivan Baksa i Josip Hajduk.

Imenovano je i Socijalno vijeće Grada Varaždinskih Toplica koje ocjenjuje opravdanost dodjeljivanja raznih oblika socijalne pomoći predviđenih važećom Odlukom o socijalnoj skrbi na području Grada Varaždinskih Toplica.

U Socijalnom vijeću su Draženko Pokos, Marija Jurše, predstavnik OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice, predstavnik OŠ Svibovec, voditeljica Caritasa RKT župe sv. Martina Varaždinske Toplice Ankica Ivanušec, patronažna sestra Danica Katalenić, predstavnik Centra za socijalnu skrb Novi Marof, predstavnik Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Varaždinske Toplice te predsjednik mjesnog odbora iz kojeg dolazi podnositelj zahtjeva.

Povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda čine predsjednik Josip Hajduk te članovi Zdravko Ivanek, Bruno Hajduk, Mihael Dubovečak i Kristijan Remenar.

Vijeće je potvrdilo i Odluku o visini naknade predsjedniku, potpredsjednicima i članovima Gradskog vijeća te njihovih stalnih i povremenih radnih tijela. Tako predsjednik Gradskog vijeća ostvaruje pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 900 kuna neto.

Potpredsjednici i ostali članovi Gradskog vijeća ostvaruju pravo na naknadu u neto iznosu od 600 kuna mjesečno, a naknada za članove stalnih ili povremenih radnih tijela Gradskog vijeća iznosi 100 kuna neto po sudjelovanju na sjednici.

Također je donijeta i Odluka o plaći gradonačelnice čija je osnovica određena Odlukom Vlade Republike Hrvatske za obračun plaće državnih dužnosnika. Riječ je o odluci Vlade RH-a koja se nije mijenjala od 2014. godine. Ovakva odluka dobila je potporu svih vijećnika uključujući i opozicijskih.

Vijećnici su ujedno dalo zeleno svjetlo za dogradnju i prenamjenu gospodarskog objekta kraj Dječjeg vrtića „Tratinčica“ u jaslice. Ovom odukom već 16. srpnja moći će se taj projekt prijaviti na natječaj preko kojeg bi se mogla osigurati sredstava za izgradnju toliko potrebnih jaslica u Varaždinskim Toplicama.

Naime, na mrežnim stranicama Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Europa ulaže u ruralna područja, objavljen je natječaj za provedbu tipa operacije 7.4.1. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje i proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života na području grada Varaždinskih Toplica kroz doprinos njegovoj ekonomskoj održivosti te proširenju temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, čime će se doprinijeti smanjenju depopulacije i povećanju kvalitete životnih uvjeta na području ruralne Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 5 milijuna i 994 tisuće kuna.

Prihvaćanjem odluke Gradsko vijeće potvrdilo je novi način rada, a to je brzina i ekspeditivnost koja se stavlja ispred stranačkih prepucavanja i pokušavanja stjecanja jeftinih političkih bodova, praksu koja je u jednu ruku obilježila rad dio sjednica u prošlom sazivu Gradskog vijeća.

Život i društvo

Zajednica Cenacolo u Varaždin djeluje već 25 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Bratstvo sv. Josip Radnik zajednice Cenacolo proslavilo je, u nedjelju 19. rujna, svoju 25. obljetnicu postojanja odnosno otvaranje kuće i dolaska zajednice Cenacolo u Varaždin.

Ovo bratstvo nastalo je zahvaljujući velikodušnosti kongregacije Časnih sestara uršulinki, koje su, cijeneći sestru Elviru, zajednici Cenacolo dale na korištenje kuću s terenom na samom ulazu u Varaždin. Bratstvo danas vodi Cenacolo obitelj Dobranić darujući velikodušno svoj trud i vrijeme mladima koji su u ovo bratstvo došli u potragu za novim životom.

Stotinjak uzvanika okupilo se na ovom slavlju koje je započelo svetom misom koju je predslavio mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, objavila je Varaždinska biskupija. Suslavili su don Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo, preč. Franjo Biškup duhovnik varaždinskog Bratstva, zatim vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik, vlč. Zoran Gložinić i fra Goran Malenica.

Prije samog misnog slavlja riječi pozdrava i dobrodošlice svima okupljenima je uputio don Ivan Filipović, a osim aktualnih i bivših članova zajednice, i njihovih roditelja, tu su bile i varaždinske časne sestre uršulinke, te podupiratelji i dobročinitelji.

Biskup Radoš je u svojoj homiliji najprije rekao kako svi okupljeni ovog dana u ovoj kući žele s bratstvom slaviti, ponajprije, čestitati 25 godina života ove Kuće. Bogu zahvaliti na svakome članu koji je prošao kroz ovu zajednicu te moliti da zajednica bude trajno otvorena za sve one koji dolaze, koji imaju potrebu topline Božje blizine i zajedništva s Bogom koji liječi i koji daje snagu.

Riječi zahvale na kraju je uputio voditelj Bratstva u Varaždinu Ivica Dobranić, a nakon mise, troje bivših članova zajednice Cenacolo, a koji su dio svog puta u Zajednici živjeli i u Varaždinskom bratstvu, Mateo Mičić, Ivana Jaška i Zdravko Nikolić, podijelili su s okupljenima svoja svjedočanstva.

Voditelji varaždinskog Bratstva Josipa i Ivica Dobranić podijelili su s prisutnima emocije koje ih prate s obzirom na srebrni jubilej djelovanja bratstva sv. Josipa Radnika zajednice Cenacolo u Varaždinu.

U dvorištu zajednice bila je postavljena i retrospektivna izložba fotografija od samih početaka zajednice odnosno bratovštine u Varaždinu do današnjih dana.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ministrica Obuljen Koržinek i župan Stričak razgovarali o prioritetnim kulturnim projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Očuvati kulturna dobra, ali ih istovremeno staviti u funkciju održivog razvoja te otvoriti posjetiteljima, glavni je cilj projekata Varaždinske županije na području kulture, istaknuto je u petak, 17. rujna, na radnom sastanku župana Anđelka Stričaka s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek u Županijskoj palači.

– Dvorac Šaulovec u Črešnjevu bit će edukativno-kulturni centar u kojem će biti sjedište Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a ujedno će postati mjesto popularizacije znanosti te brige o darovitim učenicima i izvan formalnih obrazovnih sustava. Cilj je program posjeta dvorcu Šaulovec i budućim edukativnim sadržajima uvrstiti u kurikulum za drugi razred gimnazije. S druge strane, vrijedna palača Erdödy-Patačić u samom centru Varaždina sjedište je Glazbene škole u Varaždinu, koju pohađa 870 učenika. U sklopu projekta umjetničko-obrazovnog centra sjeverne Hrvatske, palaču bismo obnovili, a cijeli kompleks proširili, čime bismo stvorili uvjete za uspostavu konzervatorija. Već je izrađena urbanističko-arhitektonska valorizacija, a sve će se odvijati u skladu s uvjetima konzervatora – rekao je župan Stričak.

Osim o obnovi vrijednih povijesnih zdanja za potrebe obrazovanja, na sastanku se razgovaralo o projektima obnove i prezentacije arheološkog nalazišta Gomila, Pavlinskog samostana u Lepoglavi, utvrda Grebengrad i Čanjevo, arheoloških iskopina u Varaždinskim Toplicama te nizu drugih projekata.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je punu podršku tim projektima.
– Posebno mi je drago da imate projekte kojima se kulturna baština želi očuvati i staviti u funkciju obrazovanja, što je zalog budućnosti – istaknula je Obuljen Koržinek, koja je naglasila i važnost ulaganja u nematerijalnu kulturnu baštinu na području Varaždinske županije.

Na radnom sastanku bila je i zamjenica župana Silvija Zagorec, saborski zastupnici Damir Habijan i Siniša Jenkač, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje