Povežite se s nama

Život i društvo

Predstavom „Abused“ u Prelogu obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

- dana

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga nakon što su 1999. godine Ujedinjeni narodi službeno potvrdili taj dan kao Međunarodni dan sprječavanja nasilja nad ženama.

U znak sjećanja i poštovanja prema sestrama Mirabel koje su brutalno ubijene zbog njihove aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu.

Nasilje nad ženama problem je pandemijskih razmjera jer najmanje jedna od tri žene na svijetu je bila premlaćena, prisiljena na seksualne odnose ili na drugi način zlostavljana tijekom svojeg života, a zlostavljač je u većini slučajeva osoba iz njezine bliže okoline.

Povodom obilježavanja 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova i Policijska uprava međimurska uz podršku pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te u suradnji s Vijećem za prevenciju Međimurske županije organiziran je okrugli stol na temu „Nužni koraci u prevenciji nasilja prema ženama uz osvrt na položaj žena u romskoj zajednici“ na kojoj su sudjelovali Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Alenka Bilić, Općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu Maja Jurinec Turk, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, ravnateljica Doma za žrtve obiteljskog nasilja Martina Šebrek, županijska koordinatorica UNICEF programa Andreja Krznar, ravnateljica MURID-a Silvija Pucko, iz Uprave kriminalističke policije Ana Jedliček i savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber.

U svijetu je svaka treća žena žrtva nasilja svog partnera, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena.

Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura.

Provedenim mnogim analizama, postotak nasilja u obitelji iznosi više od 40 %, a posljednjih godina taj postotak raste, rekla je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i naglasila kako su nasilnici najvećim dijelom muški partneri i članovi obitelji. 

Nasilje nad ženama duboko je ukorijenjen i široko rasprostranjen društveni problem u svim zajednicama, a u romskim je zajednicama ono relativno učestalo. 

– Ove godine u porastu je broj prijava seksualnog nasilja kao i porast broja nasilja u obitelji za čak 230% u odnosu na prošlu godinu. Romkinje žive u tradicionalnom patrijarhalnom društvu. Često su žrtve prisilnih brakova, pružanja seksualnih usluga za novac, maloljetničkih trudnoća, ali i predrasuda da je nasilje nad ženama dio njihove kulture, kao i dječji brakovi, što je također jedan od oblika nasilja. Romkinje se teško otvaraju prema institucijama i vrlo rijetko traže pomoć – zaključila je Ljubičić.

Psihosocijalna pomoć ženama itekako je bitna kako bi žene stekle osjećaj vlastite vrijednosti, kao i podrška za uključivanje na tržište rada, a posljedično i u javni i društveni život.

U novije vrijeme lagano se primjećuje povećana svijest i neprihvatljivost nasilja, osobito kod mlađih, obrazovanijih generacija. Tome su doprinijele i razne nacionalne kampanje, ali i mnoge mlade, obrazovane Romkinje koje nose ulogu pozitivnih primjera mladima.

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić rekla je kako nasilje u obitelji, seksualno nasilje, ali i trgovina ljudima predstavljaju najgore vrste oblika nasilja nad ženama. 

– Romkinje su izložene diskriminaciji i stigmatizaciji, a samim time i socijalnoj isključenosti. Nedostatno formalno obrazovanje uzrok je njihove ekonomske ovisnosti, zbog čega gotovo i nemaju mogućnosti preživljavanja izvan svoje obitelji.Nažalost, o samom nasilju nad ženama vrlo teško govore jer smatraju to svojom sramotom, a istovremeno su svjesne posljedica za djecu, no osjećaju bespomoć i nemoć, a zbog straha od ponovnog nasilja, većina Romkinja ne poduzima ništa. Povezivanje nadležnih institucija i uključivanje civilnog društva u rješavanje ovog problema jedan je od načina koji može doprinijeti smanjenju nasilja. Osnaživanje i emancipacija žena i pružanje podrške za ravnopravno sudjelovanje u obiteljskom i društvenom životu svakako će doprinijeti razvoju novih sustava vrijednosti koje će se moći prenositi na buduće naraštaje – istaknula je pročelnica.

Projekt „Lily“

Tom prigodom je u srijedu, 24. studenoga 2021. godine, u Prelogu Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i Policijskom upravom međimurskom, kao i drugim partnerima, u sklopu projekta „Lily“ usmjerenog na sprječavanje nasilja prema ženama, organiziralo okrugli stol pod nazivom „Nužni koraci u prevenciji nasilja prema ženama uz osvrt na položaj žena u romskoj zajednici“.

Kao inovacija u projektu premijerno je prikazana predstava „Abused“ u režiji Petre Radin, uz scensku instalaciju akademske umjetnice Nikoline Ivezić i glazbeni nastup umjetnice Ane Rucner, a izvele su je Hana Hegedušić, Iva Šimić i Petra Teđak.

Sama predstava progovara o problemu nasilja prema ženama „iz usta žrtava“, te je poziv na pomoć i zajedničko djelovanje u borbi protiv nasilja prema ženama. Jednako tako, umjetnička instalacija akademske slikarice Nikoline Ivezić, kao sastavni dio predstave u kojoj se u prirodnoj veličini pojavljuju 32 ženske glave, koje djeluju gotovo identično, istih frizura, sklopljenih očiju i zatvorenih usta, ali s različitim ozljedama progovaraju o potrebi izgradnje društva s nultom stopom tolerancije na nasilje.

Život i društvo

U pogon puštene tri solarne elektrane na području Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvršena je primopredaja te je u rad puštena solarna elektrana na Dječjem vrtiću „Potočić“ snage 15 kW, objavila je Općina Jalžabet na svome Facebooku 22. veljače.

Time je Dječji vrtić dobio vlastiti obnovljivi izvor električne energije 100 % financiran od strane HEP-ovog projekta ZelEn. Godišnja proizvodnja sunčane elektrane iznosit će 10.700 kWh električne energije, što će omogućiti godišnje uštede veće od 4000 kWh električne energije, a samim time smanjiti će se emisija CO2 za 0,64 tone.

Uz nju, puštene su u pogon i solarne elektrane jačine 10 kW na Sportskom centru Jalžabet te Novakovec.

– Sve su to mali koraci prema konačnom cilju Općine Jalžabet da stvori bolju, zdraviju i održivu budućnost novim generacijama – objavili su iz Općine Jalžabet.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marofska Udruga vinograda i voćara Pinta proslavila 25. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga vinograda i voćara „Pinta” Novi Marof ove godine slavi 25 godina rada i djelovanja Udruge. Tim je povodom u petak održana svečana sjednica, kao i godišnja Izvještajna skupština Udruge.

Tom se prilikom predsjednica Udruge Ankica Kuzmić osvrnula na aktivnosti Udruge u prošloj 2023. godini, među njima i na manifestaciju kojom se započinje vinogradarska godina – „Vincekovo 2023.” na koje je stiglo preko 400 posjetitelja. Članovi Udruge intenzivno su se pripremali za 18. Zajedničku izložbu vina varaždinskog vinogorja „Zlatna kapljica 2023.” s obzirom na to da je Udruga bila domaćin, a kao i svake godine, Udruga se uključila u niz gradskih manifestacija.

Tako su sudjelovali u manifestaciji Dan grada Novog Marofa – „Antunovo”, i to manifestacijom „Marofski vinogradati svome gradu”, gdje su svojim vinima dva dana častili sve sugrađane.

Tu je i manifestacija „Lovrečevo” kada je postavljen klopotec u Oštricama na Curlevi i nezaobilazno „Martinje v Marofu”, dok su na samom kraju godine sudjelovali u manifestaciji „Doček nove u podne” na koji je stiglo preko 2 tisuće posjetitelja.

– Možemo kazati da je Udruga vinogradara i voćara „Pinta“ u proteklih 25 godina svojeg djelovanja učinila značajne pomake na bolje što se tiče unapređenja vinogradarstva i podrumarstva na cijelom području svojeg djelovanja. Članstvo, kao i mnogo šire, prihvatili su mnoge suvremene metode u zaštiti vinove loze i voćaka, u tehnologiji podrumarenja i proizvodnje vina koje su dostupne malim vinarima, a rezultati su vidljivi u kvaliteti vina kojeg proizvodimo i kojim se dičimo, a koja je neuporediva s vinima od prije 25 godina – rekla je Kuzmić.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je pohvalio rad Udruge.

– Naša Udruga „Pinta” zaista je jedna od najaktivnijih udruga na području grada i zahvaljujem im na tome. Kao što i sami znate, uključuju se u sve gradske manifestacije, neke od njih i organiziraju i uvijek uskaču kada je potrebno. Udruga ima dugu tradiciju proizvodnje vina i podrumarenja i ove godine slave 25 godina, na čemu im čestitam. Već godinama njegujemo odličnu suradnju i vjerujem da će se tako nastaviti i dalje. Još im jednom čestitam na obljetnici i želim im još puno dobrih vinogradarskih godina i još boljih i kvalitetnijih vina – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Čestitkama se pridružila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, podsjetivši kako su se prije 25 godina 30-ak vinogradara i voćara novomarofskog kraja udružili da zajedno čuvaju tradiciju pitomih bregi Varaždinske županije.

– Svojim radom i zalaganjem doprinosili ste sve boljoj kvaliteti vina proizvedenog u našem kraju, a tradiciju ne samo da ste sačuvali, već ju prenosite na mlađe generacije čuvajući ju tako od zaborava. Danas, zahvaljujući i vama, dragi članovi Udruge „Pinte“, ali i svim vinogradarima, voćarima i podrumarima, Varaždinska županija je županija s razvijenom vinskom kulturom, a kvaliteta naših vina sve se više prepoznaje i na međunarodnoj vinskoj karti, o čemu svjedoče osvojene medalje na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanteru u Londonu. Vi ste primjer kako zajednički rad, požrtvovnost, predanost, upornost i entuzijazam mogu obogatiti svaku općinu, grad naše Županije i našu turističku ponudu – zahvalila im se zamjenica župana Silvija Zagorec, pozvavši ih da prate aktivnosti Varaždinske županije koja će uskoro objaviti i Javni poziv za potpore u poljoprivredi.

25 godina rada Udruge

Udruga vinogradara i voćara Novi Marof osnovana je 12. ožujka 1999. godine na inicijativu tridesetak vinograda i voćara novomarofskog kraja predvođenih Stjepanom Bužićem, Valentom Kopjarom i Dragutinom Košćakom koji je tada izabran kao predsjednik Udruge.

Dodavanjem riječi „Pinta” 2004. godine, Udruga poprima ime koje nosi i danas – Udruga vinogradara i voćara „Pinta” Novi Marof.

Broj članova u Udruzi raste iz godine u godinu, pa je tako na kraju 1999. godine imala 57 članova, sve do 2011. godine kada je brojila 328 članova. Nakon toga se broj članova smanjuje i danas Udruga broji 184 člana s plaćenom članarinom.

Udruga svake godine organizira interne izložbe vina s degustacijom na kojima su ocjenjivači ugledni enolozi, a članovi sudjeluju i na izložbama vina u Varaždinu, Ludbregu, Vinici, Sv. Ivanu Zelini, Daruvaru i drugima, prilikom čega i osvajaju brojna odličja, pa i ona najviša.

Udruga „Pinta” zajedno s još šest udruga vinogradara s južnog dijela Varaždinske županije od 2004. godine organizira Zajedničku izložbu vina pod nazivom „Zlatna kapljica”. Izložba se održava već 20 godina.

U suradnji s Gradom Novi Marof riješeno je i pitanje prostora nužnog za rad i funkcioniranje Udruge u prizemlju Stare škole u Remetincu, pa su tako uređene kancelarija i prostor za smještaj opreme u vlasništvu Udruge u površini od 65 m2.

Dodajmo da Udruga prigodnim tradicionalnim ceremonijalima i druženjem svake godine organizira obilježavanje takozvanih „vinskih svetaca“, a aktivno se uključuje i u ostala društvena događanja i manifestacije u organizaciji Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje