Povežite se s nama

Život i društvo

“Svaki dan molite za biskupa, ustrajte u tome i biskup moli za vas”

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

O drugoj obljetnici svojeg biskupskog posvećenja varaždinski biskup Bože Radoš predsjedao je večernjim misnim slavljem u varaždinskoj katedrali u srijedu, 24. studenoga, objavila je Varaždinska biskupija.

S biskupom su suslavili umirovljeni biskup Josip Mrzljak, kanonici Stolnog kaptola te svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je rekao kako su obljetnice prilika da se osvrnemo unazad te vidimo koliko smo u proteklom razdoblju dozvolili Gospodinu da ide s nama, a gdje smo i kada hodali sami, no obljetnice su i prilika da molimo Gospodina da naš život bude Njemu na slavu. U svojoj se homiliji biskup Radoš prisjetio riječi talijanskog biskupa Tonina Bello koji je umro na glasu svetosti te za kojeg je pokrenut postupak za proglašenje blaženim, a koji je jednom prilikom rekao da su ljudi anđeli, ali samo s jednim krilom. Mogu letjeti samo ako su zagrljeni.

Biskup koji kao čovjek ima samo jedno krilo može letjeti samo ako svoj život, svoje snage združi sa svojim suradnicima, svećenicima: „samo u zajedništvu s njima može letjeti, može naviještati Evanđelje. Tamo gdje nema zajedništva, tamo gdje nema iste misli, Božje misli, gdje na s Bog ne vodi, tamo nismo autentični navjestitelji Riječi Božje. “Svećenici svaki dan mole za svog biskupa svjesni da tek u zajedništvu s njime mogu izvršiti svoje poslanje jer tako je to htio Onaj koji na s je stavio na zajednički put, rekao je biskup te zahvalio svojim svećenicima na molitvama koje za njega upućuju Bogu.

Na završetku svoje homilije biskup Radoš je zahvalio svima na molitvama za njegovu službu te zaključio molitvom Bogu da mu dadne milost da bude krilo koje neće zatajiti, da računa, pridobiva i njeguje zajedništvo sa svećenicima i povjerenim mu vjernicima.

Na kraju misnog slavlja biskup Radoš je podsjetio kako biti biskup znači služiti, služiti Bogu u zajedništvu sa svećenicima i vjernim narodom Božjim. Zahvalio je biskup Radoš najprije umirovljenom biskupu Josipu Mrzljaku, zatim svećenicima, svojim najbližim suradnicima, te svim svećenicima Varaždinske biskupije kojima je poručio: “Svaki dan molite za biskupa, ustrajte u tome i biskup moli za vas”. Zahvalio je biskup i okupljenim redovnicama i vjernicima te im poručio kako smo svi na istom putu gdje služeći Gospodinu želimo svojim životom u ovom svijetu ostaviti trag Njegove riječi i Njegove radosti.

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje