Povežite se s nama

Život i društvo

“Svaki dan molite za biskupa, ustrajte u tome i biskup moli za vas”

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

O drugoj obljetnici svojeg biskupskog posvećenja varaždinski biskup Bože Radoš predsjedao je večernjim misnim slavljem u varaždinskoj katedrali u srijedu, 24. studenoga, objavila je Varaždinska biskupija.

S biskupom su suslavili umirovljeni biskup Josip Mrzljak, kanonici Stolnog kaptola te svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je rekao kako su obljetnice prilika da se osvrnemo unazad te vidimo koliko smo u proteklom razdoblju dozvolili Gospodinu da ide s nama, a gdje smo i kada hodali sami, no obljetnice su i prilika da molimo Gospodina da naš život bude Njemu na slavu. U svojoj se homiliji biskup Radoš prisjetio riječi talijanskog biskupa Tonina Bello koji je umro na glasu svetosti te za kojeg je pokrenut postupak za proglašenje blaženim, a koji je jednom prilikom rekao da su ljudi anđeli, ali samo s jednim krilom. Mogu letjeti samo ako su zagrljeni.

Biskup koji kao čovjek ima samo jedno krilo može letjeti samo ako svoj život, svoje snage združi sa svojim suradnicima, svećenicima: „samo u zajedništvu s njima može letjeti, može naviještati Evanđelje. Tamo gdje nema zajedništva, tamo gdje nema iste misli, Božje misli, gdje na s Bog ne vodi, tamo nismo autentični navjestitelji Riječi Božje. “Svećenici svaki dan mole za svog biskupa svjesni da tek u zajedništvu s njime mogu izvršiti svoje poslanje jer tako je to htio Onaj koji na s je stavio na zajednički put, rekao je biskup te zahvalio svojim svećenicima na molitvama koje za njega upućuju Bogu.

Na završetku svoje homilije biskup Radoš je zahvalio svima na molitvama za njegovu službu te zaključio molitvom Bogu da mu dadne milost da bude krilo koje neće zatajiti, da računa, pridobiva i njeguje zajedništvo sa svećenicima i povjerenim mu vjernicima.

Na kraju misnog slavlja biskup Radoš je podsjetio kako biti biskup znači služiti, služiti Bogu u zajedništvu sa svećenicima i vjernim narodom Božjim. Zahvalio je biskup Radoš najprije umirovljenom biskupu Josipu Mrzljaku, zatim svećenicima, svojim najbližim suradnicima, te svim svećenicima Varaždinske biskupije kojima je poručio: “Svaki dan molite za biskupa, ustrajte u tome i biskup moli za vas”. Zahvalio je biskup i okupljenim redovnicama i vjernicima te im poručio kako smo svi na istom putu gdje služeći Gospodinu želimo svojim životom u ovom svijetu ostaviti trag Njegove riječi i Njegove radosti.

Život i društvo

FOTO Proslavljen 15. rođendan Zaštitne radionice Srednje strukovne škole Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Zaštitna radionica Strukovne škole Varaždin proslavila je 15 godina rada.

S ciljem da se osobama s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima osigura mogućnost zapošljavanja, Zaštitnu radionicu su 2006. godine zajednički osnovali Varaždinska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Strukovna škola. Bio je to prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Danas je u Radionici zaposleno 25 radnika, od kojih je 13 osoba s invaliditetom. Proizvode različitu radnu i zaštitnu odjeću, navlake za stolce, posteljinu i kućansko rublje, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, zatim namještaj te građevnu stolariju.

– Počeli smo s desetak zaposlenih, od čega je bilo šest osoba s invaliditetom, a od tada stalno rastemo. Isprva nije bilo nimalo lako naći poslove, jer smo bili nepoznati. Međutim, danas imamo dovoljno posla, dobro radimo i naši kupci su većinom tvrtke iz Varaždinske županije, no surađujemo i s onima iz Zagreba i drugih krajeva. Većina stalno zaposlenih su bivši učenici naše škole. Najstarija smo strukovna škola u Hrvatskoj koja je obrazovanje djece s teškoćama u razvoju uvrstila u redovni program. Bilo je to još 1968. godine. U te 53 godine obrazovali smo više od 3.000 djece s teškoćama u razvoju – rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Čestitke na 15 godina uspješnog rada uputila je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević. – Impresivno je što ste postigli. Ova škola još od 1968. godine ima ono što u Hrvatskoj tek razvijamo posljednjih 20-ak godina, a to je inkluzija. U pravom smislu riječi ste još 60-ih godina prošlog stoljeća prepoznali koje sve sposobnosti imaju djeca s teškoćama u razvoju. Već tada ste imali viziju da su obrazovanje, a potom zapošljavanje jedini i najbolji način da osobe s invaliditetom postanu punopravni članovi zajednice – istaknula je Mira Pekeč Knežević.

Dodajmo da je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek napomenuo da je donijeta odluka o osnivanju strukovnog centra izvrsnosti u sektoru kože i obuće. Riječ je ulaganju od 30 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija na cestama: i ovoga vikenda pojačano se nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje