Povežite se s nama

Novosti

Predstečajnu nagodbu nisu podržali Zagorje-Tehnobeton i – suvlasnik!

Objavljeno:

- dana

Stanoing vrlo vjerojatno ide u stečaj

Stanoing vrlo vjerojatno ide u stečaj jer nije sklopljena predstečajna nagodba koji je predložio taj, nekada vodeći investitor u stanogradnji i upravitelj stambenim zgradama na području sjeverozapadne Hrvatske.

Izgradivši gotovo cjelokupni stambeno-poslovni fond kolektivne izgradnje u Varaždinu i okolici od 1965. kad se zvao Poduzeće za stambenu privredu, Stanoing je i nakon privatizacije 90-ih nastavio sa stanogradnjom. Zahvaljujući tome,  tvrtka u vlasništvu Eduarda Brumena (50,0075%) i Branka Dretara (49,9925%) postala je lider u stambeno-komunalnoj djelatnost na sjeverozapadu Hrvatske, odnosno u izgradnji i upravljanju zgradama. O tome govore i prihodi dvadesetak zaposlenika koji su prelazili 100 milijuna kuna i u vrijeme početka krize, odnosno 2008., 2009. i 2010. godine.

Usprkos nepovoljnom okruženju zadnjih godina, Stanoing uspijeva podmirivati obveze prema bankama i dobavljačima, ali ne i prema državi pa je  Porezna uprava krajem 2011. blokirala Stanoing zbog nepodmirenog duga. Nakon toga počeli su se aktivirati svi instrumenti osiguranja plaćanja od strane dobavljača i banaka koji pokreću ovrhe, a prije svih Hypo Alpe Adria bank koja potražuje oko osam milijuna eura. Uslijed toga staje izgradnja već djelomično izgrađenih stanova vrijednih 70 milijuna kuna, dok je kapital zamrznut u investicijama dvostruko veći.

Izlaz iz ove složene situacije pronađen je u pokretanju predstačajne nagodbe tijekom koje je utvrđeno da su njegove ukupne obveze  342 milijuna kuna, od čega 163 milijuna kuna iznose obveze s osnova kredita, 90 milijuna su obveze su prema dobavljačima, 26 milijuna s osnova primljenih predujmova, a obveze za poreze, doprinose i slična davanja iznose 19 milijuna koliko i obveze s osnova udjela u dobiti.

Za gotovo sve ove obveze Stanoing je predložio obročnu mjesečnu otplatu, i to u roku od svega godinu dana. Dakle, prema izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja, tražbina prema Poreznoj upravi od 19 milijuna kuna podmirila bi se u roku od 12 mjeseci, kao i 90 milijuna obveza prema dobavljačima  te 162 milijuna kuna tražbina prema IMEX banci , HAAB, RBA, Kreditnoj banci Zagreb, VABA banci, PARTNER banci i Banki Kovanica. Otpisale bi se jedino obveze prema vlasniku, dok bi se obveze za primljene predujmove od 26 milijuna kuna podmirile kroz isporuku stanova.

Odakle toliki novac u razmjerno kratkom vremenu? Prihodi za podmirenje obveza uglavnom su se namjeravali ostvariti od prodaje poslovne zgrade u Zagrebačkoj ulici (dilatacija I) za koju se planiralo dobiti 103 milijuna kuna, 11,6 milijuna kuna planiralo se dobiti od prodaje poslovne zgrade palače Zakmardy, a nekoliko milijuna kuna trebalo je stići od prodaje dijela građevinskog zemljišta na Banfici, Grabanicama, i Jalkovečkoj ulici. U Stanoingu su  isto tako očekivali 10 milijuna kuna od prodaje gotovih stanova u Tina Ujevića te dva milijuna od prodaje kupljenih stanova, dok se od kupaca mislilo naplatiti  potraživanja u iznosu od 20 milijuna.

Za dovršetak ugovorenih i novih poslova koji su pred ugovaranjem, odnosno stanova, namjeravala su se koristiti sredstva banaka i predujmovi kupaca stanova. Tako se na rok od pet godine s godinom dana počeka računalo na kredit   poslovne banke u iznosu od 75 milijuna kuna koji bi se u većem dijelu iskoristio za završetak izgradnje objekata u Jalkovečkoj i Merličevoj ulici, a manji dio za tekuće poslovanje. Od prodaje  270 stanova u Jalkovečkoj površine 16 tisuća kvadrata očekivao se prihod od 127 milijuna kuna.

– Uvjereni smo da nastavkom poslovanja možemo podmiriti sve obveze na predloženi način, te tvrtku organizirati da bude pouzdan i prepoznatljiv partner našim kupcima, a nastojat ćemo zaposlit nove radnike u skladu s povećanjem obima poslova. Deblokadom računa otvara se mogućnost završetka radova na VTC-a u Varaždin  te nastavak izgradnje oko 280 stanova na gradilištima u Jalkovečkoj i Merlićevoj ulici. Uz to,  Stanoing raspolaže i s još dodatnih  40.000 kvadrata građevinskog zemljišta u gradu Varaždinu što osigurava kontinuitet u izgradnji za slijedećih deset godina, a samim time su osigurani i prihodi tvrtke. Ostvarenjem refinanciranja postojećih obveza Stanoinga nastavit će se redovito poslovanje. Prihodom od prodaje započetih i novougovorenih projekata može se uredno podmirivati svi tekući troškovi te ostvariti dobit u poslovanju , navodi se u izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja gdje se ukazuje i na teške posljedice stečaja.

Takav plan, međutim, nije podržao dovoljan broj vjerovnika. Na ročištu održanom u petak u sjedištu FINA-e, izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja nije dobio više od potrebnih 50 posto glasova svih triju skupina vjerovnika, kao ni glasove vjerovnika koji imaju ukupno dvije trećine tražbina. Doduše, država i državne institucije podržale su plan s 87 posto glasova, a banke i financijske institucije sa 77 posto, dok su plan podržali dobavljači sa svega 39 posto tražbina. Ako pak bi se gledalo sveukupno, plan je dobio podršku vjerovnika s 57 posto tražbina.

Nedostajali su glasovi dobavljača s 11 posto tražbina, odnosno glasovi vjerovnika koji imaju svega sedam posto ukupnih potraživanja. Za neprihvaćanje predstečajne nagodbe ključno je bilo to što za nju glasove nije dalo Zagorje-Tehnobeton, jedan od najvećih vjerovnika, kao ni suvlasnik Branko Dretar.

-Vjerovnici i predstavnici banaka i države bili su iznenađeni što na ročište nije stigao glasački listić niti predstavnik Zagorje-Tehnobetona, kao i glas suvlasnika protiv nagodbe, veli nam Denis Pavlic, direktor Stanoinga, dodajući da još postoji mogućnost žalbe, a ukoliko i ona bude odbijena, onda je stečaj neminovan.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje