Povežite se s nama

Međimurje

Prelog u milijunskom projektu: “Happy Bike” otkrit će biciklistima prirodne bisere uz rijeke Muru i Dravu

Objavljeno:

- dana

Grad Prelog najkasnije do kraja lipnja 2019. godine trebao bi biti bogatiji za vrijednu cikloturističku infrastrukturu.

Naime, Prelog, Ludbreg i mađarsko Letenye partneri su u projektu „Happy Bike“, kojem je glavni cilj izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru, uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. Gradovi partneri bit će povezani novom biciklističkom rutom i interpretacijskim stazama na ukupnoj dužini od oko 100 kilometara, s prikazom kulturne i prirodne baštine.

Dodana vrijednost projekta je činjenica da se ruta Letenye – Prelog – Ludbreg nadovezuje na sustav EuroVelo cikloturističke mreže. Točnije, nova ruta uklopit će se u EuroVelo 13 mrežu, cikloturističku stazu čiji je početak na krajnjem sjeveru Norveške, a u 10.400 kilometara dužine prolazi kroz 20 europskih zemalja sa završetkom u bugarskom Rezovu. Ukupna vrijednost projekta je milijun eura.

Budžet Grada Preloga je oko 280 tisuća eura, od čega 42 tisuće mora osigurati iz vlastitih sredstava. U sklopu „Happy Bikea“ će se urediti i opremiti odmorište za bicikliste u Oporovcu, definirat će se tri tematske biciklističke rute, poboljšat će se veza s EuroVelo mrežom s hrvatske i mađarske strane granice, ali i organizirati brojna događanja, radionice, kampovi…

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje