Povežite se s nama

Život i društvo

Priča o leptirima i bogati podzemni svijet Krke

Objavljeno:

- dana

LIJEPO I KORISNO

Osim umjetničke i edukacijske vrijednosti, obje izložbe imaju još jednu zajedničku crtu: kolegijalnost. Naime, nijedna od njih ne bi došla u GMV da je Muzej morao platiti.

Grad je na privremenom financiranju, pa Muzej neće dobiti niti lipu za nove programe. Obje izložbe su darovi ustanova s kojima Muzej dugotrajno surađuje.
Leptiri su u palaču Herzer stigli iz Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Matični muzej Entomološkog odjela GMV-a poklonio je Muzeju gotovu izložbu.
Poanta “Priče o leptirima” nije u prezentaciji njegove ljepote ili brojnih vrsta. Cilj izložbe je pojasniti zašto trebamo čuvati leptire. Odgovor je da su oni pokazatelji stanja okoliša. – Ako je mjesto dobro za leptira, bolje je za sve, za druge životinje i za čovjeka – govori Antica Bregović, kustosica Entomološke zbirke i muzejska savjetnica. Zato leptira ima najviše gdje je najmanje ljudi – primjerice, u Ličko-senjskoj ili Primorsko-goranskoj županiji i u nacionalnim parkovima.

Izložba je, recimo, atipična. Više je teksta na informativnim panoima nego što je samih leptira u vitrinama. Izložba i jesu panoi na kojima se može saznati baš sve o leptirima, dok su leptiri  u vitrinama samo popratni dio iz muzejske Entomološke zbirke. Gradski muzej u svom fundusu ima 300 kutija leptira. Hrvatska ima 198 vrsta danjih leptira i do četiri tisuće noćnih. Ova lijepa stvorenja su iznimno brojna vrsta kukaca – ima ih više od 160 tisuća na svijetu. Sve se to, i puno više podataka, može saznati na ovoj maloj izložbi. Kustosica veli da je izložba prvenstveno edukativna. – Namijenjena je popularizaciji podizanja svijesti o očuvanju prirode. Informativna je i edukativna, a usput možemo reći i da je lijepa – govori kustosica.

Izložba je pod paskom znanstvenika i profesora Zdravka Lorkovića, vjerojatno najvećega hrvatskog entomologa. Cijeli svoj život je posvetio genetici leptira – predavao je genetiku na zagrebačkome Medicinskom fakultetu i bio dekan na Veterini – a pano s njegovim likom u prirodnoj veličini zanimljiv je detalj izložbe o leptirima.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pred nama je uglavnom sunčani tjedan, ali moguće je da još nismo “pobjegli” snijegu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se otvaraju terase, a na sjeveru Hrvatske bit će ugodno za sjedenje vani tijekom tjedna. Ipak, prema vikendu vrijeme će se pogoršati.

Sedmodnevna prognoza DHMZ-a za Varaždin najavljuje sunčano vrijeme do petka, 5. ožujka, prijepodne. Najniža jutarnja temperatura u ovom će periodu biti -2 °C, a najviša dnevna 15 °C.

U petak popodne očekuje nas kiša, a oblačna će biti i subota. Tijekom vikenda dnevna temperatura neće prelaziti 7 °C.

Weather.com pak najavljuje kišu za utorak i srijedu, 9. i 10. ožujka, a moguće je i malo snijega.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinac Audijem pokosio psa kod Finčevca, vlasnica (61) prekršajno prijavljena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 27. veljače, oko 19.40 sati, u Finčevcu je 31–godišnji vozač upravljao osobnim automobilom Audi varaždinske registarske oznake krećući se u smjeru Križevaca.

Tom prilikom na ulicu je istrčao pas vlasništvo 61-godišnjakinje, koja nije poduzela sve mjere da pas ne izađe na cestu bez nadzora te je vozilo udarilo u psa.

Protiv vlasnice psa će biti pokrenut prekršajni postupak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!