Povežite se s nama

U fokusu

Prihvaćen najnoviji rebalans proračuna, u njega uvršten novac za otkup kioska kod Studentskog centra

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće

Većinom glasova danas je prihvaćen najnoviji rebalans proračuna Grada Varaždina, u kojem se više ne planiraju sredstva za zbrinjavanje baliranog otpada, ali je u temeljni financijski dokument uvršten novac za otkup kioska nasuprot Studentskog doma.

Proračun je smanjen za gotovo 30 posto. Ukupni prihodi i primici su s 361,4 milijuna kuna smanjeni na 250,1 milijuna kuna. Potrošeno će biti više budući da ukupni rashodi i izdaci sad iznose gotovo 252 milijuna kuna.

Rebalans je prihvaćen ponajprije zahvaljujući vijećnicima HDZ-a, čiji je Anđelko Koprek istaknuo da su nezadovoljni manipulacijama gradske vlasti, da su ranije glasovali protiv otkupa kioska, ali da sad podršku daju isključivo zbog toga da korisnici ne trpe.

Amandman

Amandman Željka Bunića i Zlatana Avara, koji su predlagali da se 115.000 kuna za sporni otkup kioska preusmjeri za isplatu subvencije vlasniku objekta Zlatnom zrnu, nije dobio potrebnu većinu.

– Ovaj amandman je, naravno, satiričan, ali i pokušaj da ovo što ste vi, gradonačelniče, napravili nazovemo pravim imenom i prezimenom. Svatko ima pravo na grešku. Ako ste išli potpisivati ugovor o otkupu kioska prije nego što je Gradsko vijeće odobrilo sredstva, nije kraj svijeta. Ako prihvatite ovakav amandman ili priznate da se pogriješili, neću glasovati protiv rebalansa proračuna  – rekao je Željko Bunić (HSLS).

Gradonačelnik Goran Habuš je ponovio da je kiosk već plaćen.

– To je prošlo svršeno vrijeme. Prošli put sam kiosk maknuo, ali ostaje činjenica da smo ga već platili. Moramo mu dati ime i prezime. Mogli smo ga sakriti u pričuvu, gdje god, ali to nismo htjeli. Na otkup kioska nas je obvezao ugovor iz prošlih vremena – rekao je Habuš.

Bunić je uzvratio da je Grad Varaždin jedini grad u Hrvatskoj u kojem se stalno manipulira proračunima i rebalansima proračuna.

– Manipulirate proračunom k’o seljaci s poticajima, k’o Milan Bandić s fontanama. Kiosk je opet ovdje u proračunu zajedno s dječicom, starcima, jadnima i gladnima, sportašima… Zašto sredstva za sve njih nisu odmah bila u proračunu? Mogli bismo zaključiti da gradska uprava ne zna planirati. Međutim, mislim da ipak nije točno da ne znaju, nego da se radi o manipulaciji vijećnicima – rekao je Bunić.

Ladilsav Ilčić je upozorio da su, na temelju amandmana vijećnika Hrasta, na pretprošloj sjednici sredstva za otkup kioska bila preusmjerena za sanaciju objekata Dječjeg vrtića Varaždin.

– Novac smo preusmjerili, a sad ste izmislili nešto drugo. Bolno je da bilo tko plati 115.000 kuna za strgani kiosk. Zar vi doista vjerujete u to da taj kiosk povećava vrijednost zemljišta? Želim glasovati za ovaj rebalans proračuna,  ali kako ću građanima objasniti da sam glasovao i za kupnju ruševine od kioska za 115.000 kuna? – zapitao se Ilčić.

Rebalans je na kraju prihvaćen većinom glasova, a s njim i otkup kioska.

To je zasjenilo sve ostale izmjene, među kojima je i ona da će veći broj umirovljenika iz Varaždina dobiti božićnicu u iznosu od 120 kuna. Naime, imovinski cenzus je s oko 1.700 kuna, povećan na oko 2.000 kuna, što znači da će svi umirovljenici koji primaju toliko ili manje dobiti simboličan novčani dar iz proračuna uoči Božića.

Izvor:
Foto: Ivan Agenzović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje