Povežite se s nama

Međimurje

Prikupljeno 2840 kuna za rehabilitaciju oboljelih

Objavljeno:

- dana

U središtu Čakovca u subotu, 26. svibnja, obilježen je Dan plave vrpce, posvećen oboljelima od raka debelog crijeva.

Udruga oboljelih na debelom crijevu ILCO, članica Županijske lige protiv raka Čakovec, organizirala je informativni štand na kojem su članovi Lige prolaznicima dijelili buketiće irisa. Građani su tom prilikom mogli dobiti informacije o opasnostima i mogućnostima prevencije raka i ostalih bolesti debelog crijeva te letak i druge promotivne materijale o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Građani su davali svoje donacije te je ove godine prikupljeno 2840 kuna, a novac je namijenjen udruzi ILCO.

– Oko 3000 ljudi u Hrvatskoj svake godine otkrije simptome karcinoma debelog crijeva. Zbog toga članovi Županijske lige i kluba ILCO u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije svake godine obilježavaju Dan plave vrpce – ističu u Županijskoj ligi.

U sklopu akcije na Trgu Republike građani su mogli kupiti i ulaznice za humanitarnu manifestaciju “Zajedno protiv raka pjesmom, plesom i modnom revijom 2018”. Ovo već tradicionalno događanje u organizaciji Županijske lige održava se u petak, 1. lipnja, s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec.

Oni koji ulaznice nisu kupili na štandu Lige, moći će ih kupiti i na dan održavanja priredbe, po cijeni od 30 kuna. Prikupljeni novac koristit će se za rehabilitaciju članova klubova koji djeluju unutar Lige.

Jubilarna manifestacija

Ove se godine održava jubilarna, 10. humanitarna akcija “Zajedno protiv raka pjesmom, plesom i modnom revijom 2018“. Manifestaciju organizira Županijska liga protiv raka Čakovec pod pokroviteljstvom Službe zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP-a) i Hrvatskog društva skladatelja (HDS-a) te u suradnji s brojnim sponzorima, pjevačima, plesnim skupinama i umjetnicima.

Kao i svake godine organizira se modna revija koju nose članovi i članice klubova koji djeluju unutar Županijske lige, a ove će im se godine pridružiti profesorice i učiteljice iz raznih dijelova Međimurja. „Manekeni“ će nositi modne kolekcije brenda Srnec Style i Studija mode iz Čakovca, XD Xenia Designa, odjeću krojačkog studija Anna iz Murskog Središća, kolekciju trenirki Astrea te kupaće kostime Pletix.

Dio modne kolekcije predstavljen na humanitarnoj akciji moći će se kupiti tijekom akcije i nakon nje, a sredstva prikupljena prodajom odjevnih predmeta i ulaznica namijenjena su rehabilitaciji oboljelih od raka. Za njih se već godinama organizira rekreacija pod stručnim vodstvom na čakovečkim Gradskim bazenima.

U zabavnom programu sudjeluju Marija Jambrošić, Zbor kluba laringektomiranih Međimurske županije, KUD Belica, vokalna skupina Udruge za promicanje kvalitete života “Turen”, Sinovi Međimurja, ženska vokalna skupina Stridonne, tamburaški sastav Frikovi, Chorus Blas Ivanovec, vokalna skupina Hrvatske komore medicinskih sestara – podružnice Međimurske županije, Dječji vrtić „Cvrčak“ – skupina „Latice“ i KUD Ivanovec.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje