Povežite se s nama

Život i društvo

Priređen prijem za donatore Zaklade za pomoć djeci Vita, rast prikupljenih sredstava 114 %

Zaklada Vita donatori

Objavljeno:

- dana

Zaklada za pomoć djeci Vita je prošle godine organizirala niz uspješnih akcija i događaja pa je tim povodom, a kako bi se i zahvalila svima koji su podržali rad Zaklade, upraviteljica Natalija Martinčević priredila prijem u Županijskoj palači.

Zahvalnice te prigodne darove primili su Marija Cafuk iz OPG-a Cafuk, ravnateljica Nataša Fatiga u ime OŠ Beletinec, ravnatelj Mario Šipek u ime V. osnovne škole Varaždin, županijski vijećnik Krešo Horvat u ime Zajednice Hrvata u Stuttgartu te Martina Pakšec u ime agencije PR Lady.

Napomenimo kako je Zaklada Vita osnovana u lipnju 2010. godine, a samo u 2018. godini iz prikupljenih sredstava osigurana je pomoć za 34 djece s područja Varaždinske županije. U 2017. godini prikupljeno je ukupno 59.734 kuna, dok je u 2018. godini prikupljeno čak 119.275,50 kuna, što je rast od 114 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević izrazila je veliko zadovoljstvo prikupljenim sredstvima, radom same Zaklade te se zahvalila svim donatorima i onima koji danas zbog obaveza nisu mogli doći.

– Novi Upravni odbor i ja kao upraviteljica Zaklade smo iznijeli rezultate rada. Pomažemo djeci oboljelih od teških i malignih bolesti, znate i sami da su troškovi liječenja izrazito visoki. Tijekom godina skupljamo sredstva i pomažemo roditeljima u kupnji skupih lijekova. Iznimno sam sretna i ponosna, prošle godine smo čak skupili 119.275,50 kuna, Zaklada je počela puno bolje i kvalitetnije raditi i funkcionirati i to me veseli. Naravno da svega toga nebi bilo ništa bez naših donatora kojima se danas zahvaljujemo, željeli smo i javnost još jednom upoznati s našim radom. Također, hvala svim našim dragim građanima koji su se u velikome broju uključili u sve naše akcije. Imali smo prepuni Atrij kod organizacije humanitarne sarme, bakalaru s krumpirom, u sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije organizirana je opereta Vesela udovica, a najveća održana akcija organizirana je od strane Hrvata u Stuttgartu u sklopu Kajkavske večeri. I ovu godinu smo počeli radno i aktivno, puštali smo lampione dobrih želja, surađujemo sa školama, učenici su uključeni u sve akcije i to je za svaku pohvalu. Imali smo preko sto zahtjeva za pomoć i tako smo raspodijelili financijska sredstva. Roditelji kojima je potrebna pomoć njihovoj djeci neka se slobodno jave u Županijsku palaču i mi ćemo drage volje pomoći – rekla je upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević.

Ravnateljica OŠ Beletinec Nataša Fatiga je naznačila kako svi učenici sudjeluju u humanitarnim akcijama jer je njihova škola „ najmanja škola u Varaždinskoj županiji, ali s jako velikim srcem“.

Županijski vijećnik Krešo Horvat u ime Zajednice Hrvata u Stuttgartu rekao je kako su hrvati u Stuttgartu okupljeni u ovu kulturnu zajednicu te kako su organizirali kajkavsku večer.
– Ja sam bio poveznica između Zaklade i Zajednice Hrvata u Stuttgartu i na to sam ponosan. Prikupljena su velika financijska sredstva, 55.500 kuna je uplaćeno Zakladi. Hvala svima koji sudjelovali u ovoj akciji i pokazali zaista veliko srce. Nadam se da će takvih akcija biti još – rekao je Krešo Horvat.

Valja reći kako djeca oboljela od malignih ili drugih teških i rijetkih bolesti mogu ostvariti novčane potpore do 3000 kn za pojedinu vrstu pomoći, jednom godišnje. Potpora Zaklade može se ostvariti za sufinanciranje nabavke lijekova, dijela troškova dugotrajnog bolničkog liječenja, pregleda, medicinskih zahvata, putnih troškova i troškova boravka izvan mjesta stanovanja samog djeteta ili pratitelja.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje