Povežite se s nama

U fokusu

Prof. Strahonja ironičan: Zamisli strahote da Varteksovu robnu kuću kupe Müller, Zara ili Bershka

Objavljeno:

- dana

KRITIKE NA PLAN O KUPNJI

– Centar Varaždina je postao veliki muzej, ali ga nitko posjećuje – komentirao je Damir Habijan, šef varaždinskog HDZ-a, na Facebooku najavu iz Gradske vijećnice da će se Gradski muzej zadužiti za oko 10 milijuna kuna kako bi kupio Varteksovu robnu kuću na Franjevačkom trgu, kao i kuću Ritz.

To je danas najavio gradonačelnik Goran Habuš.

<< Novi vlasnik Varteksove robne kuće na Franjevačkom trgu bit će Gradski muzej Varaždin?

– Grad Varaždin ima muzejskog prostora, tu je i prostor Žitnice, ali zaduživati se dodatno da bismo imali jos muzejskog prostora? Za koga? U gradu je sve manje ljudi – primijetio je Habijan, što je izazvalo brojne komentare.

Prof. dc. sc. Vjeran Strahonja s FOI-ja je ironično komentirao izjavu gradonačelnika Varaždina da Gradski muzej mora kupiti Varteksovu robnu kuću i kuću Ritz jer bi “za šest mjeseci bi mogao doći netko drugi i postati vlasnik tih atraktivnih objekata u samom centru”.

– Zamisli strahote da, primjerice, Müller uđe u tu kuću kao u Varteksovu robnu kuću na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, ili da Zara i Bershka dođu u centar Varaždina, a ne u Lumini u Knegincu. To bi uistinu bilo strašno… Jasno je da Gradskom muzeju trebaju novi prostori, ali kakav je koncept razvoja Muzeja i Grada? – zapitao se prof. Strahonja.

Javila se i Branka Tropp, dugogodišnja direktorica varaždinske Turističke zajednice koja je sada u mirovini.

– Još 2008. Gradsko vijeće Grada Varaždina usvojilo je Platformu za gospodarski razvoj povijesne jezgre grada Varaždina. Nažalost, svi su je zaboravili. Kad bismo imali te dokumente i odlučnost da ih realiziramo, ne bismo danas bili svjedoci stagnacije Grada – napisala je.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ne štima broj listića: na jednom biračkom mjestu u Gornjoj Voći poništeno glasanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jednom glasačkom mjestu u Općini Donja Voća ponovno će se održati lokalni izbori i to već 23. svibnja.

Naime, Općinsko izborno povjerenstvo Općine Donja Voća 16. svibnja donijelo je odluku da se poništava glasovanje na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2. Određeno je da će se na ovom biračkom mjestu 23. svibnja ponovno glasati za načelnika i članove općonskog vijeća Općine Donja Voća, ali i župana Varaždinske županije te Županijsku skupštinu.

Objašnjeno je da nije sve bilo uredu s broem listića.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor načelnika Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 324 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 325.

Također, prilikom prebrojavanja glasova za izbor članova općinskog vijeća Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 318 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 319.

Kada su se prebrojavali glasovi za izbor župana i zamjenika župana Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 315 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 316.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor članova Županijske skupštine Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 311 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 313.

Odredbom čl. 63. st. 2. Zakona o lokalnim izborima propisano je da, ako se prilikom prebrojavanja glasačkih listića utvrdi da je njihov broj veći od utvrđenog broja birača koji su glasovali, birački odbor o tome odmah obavještava nadležno izborno povjerenstvo. Nadležno izborno povjerenstvo odmah raspušta birački odbor i imenuje novi te određuje ponavljanje glasovanja na tom biračkom mjestu koje će se obaviti sedmog dana od dana prvog glasovanja.

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora za Općinu Donja Voća, koje je objavio DIP, obrađeno je 83,3 % glasova, odnosno 5 od šest biračkih mjesta. Više od polovice glasova, odnosno 52 % dobila je Reformistica Sanja Kočet i vjerojatno je da će postati nova načelnica. Dosadašnji načelnik, HDZ-ov Krunoslav Jurgec dobio je 31,6 % glasova.
Teško da će novo glasanja na jednom biračkom mjestu poremetiti taj omjer značajnije. Jurgec je već svojoj protukandidatkinji čestitao na pobjedi na svom Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!