Povežite se s nama

Život i društvo

Proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda 11,4 % veće nego lani

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju 2022. u usporedbi s 2015. porasle su za 20,8 %, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. porasle su za 11,4 %, objavio je Državni zavod za statistiku.

Cijene biljnih proizvoda više su za 35,2% u usporedbi s 2015., a u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. više su za 12,7%.

Na porast cijena biljnih proizvoda u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. najviše je utjecao porast cijena žitarica, za 57 %, industrijskog bilja, za 34,1 %, i vina, za 14,3 %, koje imaju najveći udio u biljnoj proizvodnji u prvom tromjesečju 2022.

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle su za 9,8 % u usporedbi s 2015., a u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. porasle su za 10,2 %. Na porast cijena stoke, peradi i stočnih proizvoda u usporedbi s istim tromjesečjem lani utjecale su veće cijene u svim skupinama stočarstva i cijene stočnih proizvoda.

U skupini proizvoda koje imaju najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine najviše su porasle cijene goveda, za 22,5 %, cijene mlijeka, za 6,8%, i cijene svinja, za 4,8 %.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u prvom tromjesečju 2022. u usporedbi s 2015. veće su za 45,3 %, dok su u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. veće za 40,2 %. Na navedeni porast utjecao je porast cijena u svim skupinama.

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje