Povežite se s nama

U fokusu

Propao pokušaj puča u režiji Borovca (HDZ), Marković (SDP) ostaje predsjednik 5. MO-a

Objavljeno:

- dana

BURNO U 5. MO-U VARAŽDIN

Iako je za jučer bila sazvana izvanredna sjednica Vijeća 5. mjesnog odbora u Varaždinu, na kojoj je jedina točka bila razrješenje predsjednika tog MO-a, Miroslav Marković iz SDP-a nije smijenjen.

– Izvanrednu sjednicu inicirao je vijećnik iz redova HDZ-a Igor Borovec uz još četiri vijećnika, tri iz HDZ-a i jednog „nezavisnog“ koji je izašao iz HNS-a. Prema Poslovniku rada, to je dovoljno za sazivanje izvanredne sjednice i stavljanja na dnevni red točke izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Vijeća. Sjednicu je, prema Poslovniku, sazvao gradonačelnik Goran Habuš, a otvorio ju je i vodio predsjednik Vijeća Miroslav Marković – priopćili su iz varaždinskog SDP-a.

“Svi konstruktivni osim Borovca”

Međutim, do glasovanja nije ni došlo.

– Miroslav Marković je samo mogao konstatirati da na sjednicu nije došao nitko od inicijatora i potpisnika. Nije mu preostalo ništa drugo nego odmah završiti sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati upravo o prijedlogu za njegovo razrješenje. Žalosno je da se na ovaj način nepotrebno destabilizira jedan od najaktivnijih i najuspješnijih MO-a na području grada Varaždina u kojem se svi vijećnici, pa čak i neki iz redova oporbenih HDZ-a i HRAST-a, aktivno uključuju u rad Vijeća MO-a za dobrobit svih građana tog dijela grada – ističu iz SDP-a.

Navode da rezultati koje je dosad postigao Marković mogu biti samo dobar putokaz na koji način se treba brinuti o svome kvartu, a bez nepotrebnih politiziranja kao što je neuspio pokušaj HDZ-ovog vijećnika Igora Borovca.

– Sve vijećnike Vijeća 5. MO-a pozivamo na nastavak uspješne suradnje s ciljem da taj dio grada bude još uređeniji i ljepši, a prostorije MO-a na usluzi svima kroz različite sadržaje koji se u njima održavaju. Vijećniku HDZ-a Igoru Borovcu možemo jedino poručiti da se i on na konstruktivan način uključi u rad Vijeća s obzirom da je od 12 dosad održanih sjednica Vijeća došao samo na tri, uključujući konstituirajuću, a ne da opstruira rad Vijeća i smišlja načine kako da smijeni uspješnog predsjednika 5. MO-a Miroslava Markovića koji očito smeta samo zato što je u SDP-u. Možda bi bilo dobro da se ugleda na neke kolege vijećnike iz svoje stranke koji zajedno s ostalim vijećnicima dolaze na sjednice i svojim prijedlozima i aktivnostima rade u korist građana u svojem kvartu – poručili su iz varaždinskog SDP-a.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

HNS-ov Božidar Novoselec želi i nakon izbora ostati načelnik Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Sračinec danas se predstavio Božidar Novoselec, HNS-ov kandidat za načelnika općine, a tu su još bili prisutni i Predrag Štromar, saborski zastupnik, Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije i kolege načelnici i kandidati iz susjednih općina.

Božidar Novoselec podsjetio je na realizirane projekte te je istaknuo najvažnije točke iz svojeg programa: “Općina Sračinec poželjno je mjesto za život sa standardom koji je prepoznat diljem županije. Dokaz tome je jedna pozitivna demografska slika koja je vidljiva kroz povećanje djece u dječjem vrtiću, ali i brojem odjeljenja u osnovnoj školi. Stambena zona „Gaj“ sa svojih 110 parcela u potpunosti je rasprodana i tu mlade obitelji grade kuće. Time je izgradnja dječjeg vrtića vlastitim sredstvima dobila svoj puni smisao, čime smo i uštedili velika novčana sredstva. Važan je i razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, a ostvarili smo ga kroz razvoj poslovnih zona i novih investicija. Za sljedeći mandat imamo velike planove, a istaknut ću one za koje mislim da su najbitniji i svojim vizionarstvom ćemo ih i ostvariti. To je sigurno nova sportska dvorana koja je potrebna svim sportašima, rekreativcima, ali i našoj djeci u osnovnoj školi. Postojeću dvoranu prenamijenit ćemo u nove školske prostore za nastavu kako bi se i dalje odvijala u jednoj smjeni. Isto tako u planu je proširenje dječjeg vrtića i to za čak tri dodatna odjeljenja jer nam trendovi pokazuju da će biti potrebe za tim u slijedećem razdoblju. Posebno želim naglasiti rekonstrukciju Područne škole u Svibovcu Podravskom i taj ćemo projekat završiti sami ukoliko to neće učiniti Županija. I za kraj jedan od najvećih projekata je završetak modernizacije nerazvrstanih cesta.”

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji proglašena prirodna nepogoda zbog mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je, 21. travnja, donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza za četiri grada: Lepoglava, Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof te 14 općina: Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Mali Bukovec, Maruševec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Vidovec, Vinica i Visoko.

Prirodna nepogoda proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama koje su nanijele velike materijalne štete na poljoprivredi u trajnim nasadima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama u periodu od 7. do 15. travnja 2021. godine.

U navedenom razdoblju zabilježene su temperature od -8 do -2 ℃. Znatne štete su u voćnjacima s obzirom da su pred cvatnju ili u samoj cvatnji, kada su i najosjetljivije na mraz. Najveće štete vidljive su na breskvama, trešnjama, kruškama, jabukama, šljivama, višnjama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama i orasima. Isto tako, na pojedinim vinogradima su oštećene ranije sorte vinove loze te vinogradi u nižim predjelima.

Koliko je stvarno oštećenje, trenutno je nemoguće procijeniti budući da će štete biti vidljive u kasnijim fazama vegetacije, ističu iz Varaždinske županije.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode, dok gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća s procjenom ukupne štete. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Nastavite čitati