Povežite se s nama

U fokusu

Proračun Martijanca 15,6 milijuna kuna – najveća stavka dugoočekivana gradnja dječjeg vrtića

Objavljeno:

- dana

Proračun

Proračun Općine Martijanec za 2017. godinu iznosi 15, 6 milijuna kuna. Načelnik Općine Marijan Horvat proračun naziva razvojnim, a s njim se složila i većina općinskih vijećnika pa je dokument i usvojen na sjednici u srijedu.

Najveća stavka je 5,5 milijuna kuna za prvu fazu izgradnje općinskog Dječjeg vrtića, a  vrtić bi se trebao graditi europskim novcem. Iako natječaj još nije raspisan, dokumenti čekaju spremni i kapitalni projekt je uvršen u proračun kako bi Martijanec spremno dočekao raspisivanje natječaja. Općina se već dugo bori za izgradnju vrtića jer Martijanec je vjerojatno jedina općina u Županiji bez ustanove predškolskog odgoja. Ukoliko sve bude prema planu, Martijanec bi s još 3, 8 milijuna kuna slijedeće godine napokon dobio dječji vrtić.

Općina je svoje prihode ostavila na lanjskoj razini dok se ostatak novca očekuje s nacionalne razine i iz fondova. – Sve proračunske stavke imaju jedan cilj, bolji standard mještana Općine – rekao je načelnik Horvat nakon sjednice.

Osim ovog kapitalnog projekta u proračun je uvršena i modernizacija javne rasvjete, poboljšanje prometne infrastrukture, uređenje groblja  i još niz komunalnih, kulturnih i društvenih projekata.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje