Povežite se s nama

Događanja

Prosvjetari u štrajku, a nastava u školama redovna?

Objavljeno:

- dana

I VARAŽDINSKI PROSVJETARI SUTRA U ŠTRAJKU

Prosvjetari iz Varaždinske županije koji su članovi Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, te sindikata Preporod sutra su – u štrajku.

Sanja Šprem, županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja koji na području naše županije ima 39 podružnica, rekla je da će svi njihovi članovi normalno ujutro doći na posao, ali neće održavati nastavu.

Neka roditelji sutra postupe po savjesti

– Ujutro ćemo u školama održati skup zaposlenika, nakon čega ćemo svi ostati u školi, ali nećemo raditi – rekla je Sanja Šprem.

Tako će biti i u srednjim školama. No, dok ravnatelji osnovnih škola poručuju da su roditelji informirani da je sutra štrajk i da je na savjesti roditelja hoće li djecu poslati u školu, koja će biti zbrinuta, ravnatelji srednjih škola su jasni: sutra je normalni radni dan.

– Sutra je redovna i obavezna nastava za sve učenike i oni su o tome obaviješteni, a danas ćemo tu obavijest staviti i na naše internet stranice. Ujutro ćemo jednostavno vidjeti tko radi, a tko štrajka te ćemo nakon toga organizirati nastavu koliko će to biti moguće. Naravno, nije isključena mogućnost da djeca neće imati koji sat jer im je profesor u štrajku, ali na nama je napravimo sve da učenicima omogućimo normalno odvijanje nastave – rekla je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

I učenici varaždinske Elektrostrojarske škole sutra ujutro trebaju doći u školu.

Ravnatelji će popisivati štrajkaše u školama?

– Tek ujutro kada vidimo tko štrajka, a tko ne vidjet ćemo kako ćemo i na koji način organizirati nastavu. Moguće je da bude nastave jer nitko ne štrajka, moguće da je neće biti jer svi štrajkaju, a postoji mogućnost da se djelomično organizira nastava jer će dio zaposlenika raditi, a dio štrajkati. Dakle, sve su opcije otvorene i teško je unaprijed donositi nekakve odluke u vezi dolaska učenika na nastavu – rekao je Igor Kos.

U situaciji kada Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u svom očitovanju u povodu najavaljenog štrajka navodi da su ravnatelji dužni svim učenicima osigurati odvijanje nastave teško da bilo tko od njih dan prije može donijeti odluku da je sutra zbog štrajka neće biti. Tim više što resorno Ministarstvo od ravnatelja i očekuje popise nastavnika koji će štrajkati, jer, poručili su, Vlada neće platiti štrajkašima vrijeme provedeno u štrajku. U nekim školama, kako neslužbeno doznajemo, već je bilo pokušaja da se popišu djelatnici koji sutra neće raditi, međutim takvo evidentiranje naišlo je na ogorčenje članova sindikata. Dakle, čini se da učenicima ne preostaje drugo nego sutra ujutro doći na nastavu i vidjeti hoće li ostati u školi ili se vratiti natrag svojim kućama.

Prosvjedni skup u varaždinskoj bolnici

– S obzirom da nas je Ministarstvo dovelo u situaciju da nas je sve manje, a posla sve više, mi ćemo sutra normalno raditi, ali ćemo u 13 sati u podrumu Kirurgije varaždinske Opće bolnice održati prosvjedni skup – doznali smo od Vlaste Vuković Hoić, predsjednice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara koji je također potvrdio sudjelovanje u sutrašnjem štrajku. Osim u varaždinskoj bolnici, sindikat svoje podružnice ima u varaždinskom Domu zdravlja i Bolnici za plućne bolesti i TBC u Klenovniku, te ima sveukupno oko 600 članova.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/ILUSTRACIJA

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje