Povežite se s nama

Novosti

Pusić: Hrvatska treba slijediti primjer Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica Vesna Pusić

Povodom Dana Međimurske županije sinoć je održana Svečana sjednica Međimurske županije  u prepunoj dvorani Zrinski zgrade Scheier u Čakovcu.

-Međimurje je možda malo površinom, ali je veliko po svojem značaju u hrvatskom nacionalnom biću te je uzor mnogim županijama kojim smjerom trebaju ići. Puno radimo upravo na segmentu gospodarstva te pomoći poduzetnicima i investitorima te će nam i dalje to ostati jedan od primarnih fokusa djelovanja zajedno sa stvaranjem preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta. Međimurci su samozatajni, ali glasni i odlučni kada je u pitanju naša budućnost – rekao je  predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.

Posavec: Da cijela država radi kao mi bili bismo bolja Hrvatska

Okupljenima se obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je iskoristio priliku te istaknuo je ovo prvi put u 22 godine da su na svečanoj sjednici Međimurske županije čak tri ministra od kojih je jedna i prva potpredsjednica Vlade RH.

-To je dokaz priznanja međimurskoj politici, viziji koju se njeguje, ali i provodi, posebice posljednjih 10 mjeseci. Uspjeli smo smanjiti dug županije samo racionalnijim trošenjem proračunskih sredstava, pravednijom raspodjelom istih bez da se nekoga previše ne zakine i u svemu tome smo još pronašli novac za nastavak mnogih projekata poput besplatnog prijevoza srednjoškolaca. Naše odrednice i političko djelovanje su generalno usmjerene na Međimurje kao najuspješniju regiju u Hrvatskoj, regiju potencijala, sretnih i zadovoljnih ljudi, ali da bismo to ostvarili potrebna nam je pomoć. Ali ne zbog toga jer mi ne znamo kako, nego zato jer je Hrvatska izrazito centralizirana država. Međimurje nikada nije tražilo puno te zahtjevi nikada nisu bili nerealni. Zato tražim za ovu godinu rješenje pitanje vojarne, rješenje kredita bolnice i obveza županije, završetak izgradnje dvorane u Orehovici, te početak izgradnje osnovne škole u Pribislavcu – kazao je Posavec.

Dodao je da će se mnogi projekti nastaviti raditi, a i novi pokretati inicijativom same županije poput Doma zdravlja, revitalizacije Muzeja, nastanka Centra znanja.

-Mi se nećemo zaustaviti i uopće ne sumnjam u realizaciju svega rečenoga jer nama u korist idu podaci i rezultati. Najnoviji govore da smo izdavanje svih potrebnih papira, dozvola u županiji sveli na svega 11 dana, što  je apsolutni rekord u Hrvatskoj i čak ispod svih prosjeka u EU. Zato znam da ćemo zajedno uspjeti  – rekao je župan Posavec.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i pokrovitelja proslave Spomendana Hrvatskog sabora okupljenima se obratila potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec. U svom govoru je istaknula da je Hrvatski sabor prepoznao važnost Zrinskih i Frankopana ne samo kao međimurskih junaka već i nacionalnih, kao onih koji su dali svoje živote za svoju domovinu time postajući jednim od simbola razvoja nacionalne svijesti u Hrvata, što je veliko priznanje i Međimurju.

 

-Još nikada niti na jednoj svečanoj sjednici, a bila sam na njih puno u svojoj karijeri, nisam vidjela da jedan predstavnik izvršne vlasti tako suvereno govori i raspolaže svim podacima vezanim uz županiju kao što sam to danas mogla vidjeti kod župana Matije Posavca – započela je prva potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić ističući da je to samo potvrda da on zajedno sa svojim suradnicima živi županiju svakim danom.

PUSIĆ: Hrvatska treba slijediti Međimurje

-Impresionira me da vladajuća garnitura i mlada i ona srednja generacija ima tako jasnu sliku, viziju i, ne manje bitno, pozitivnu energiju kojom odrađuje posao. I upravo zato Hrvatska treba slijediti Međimursku županiju u svemu, odnosu prema investitorima, odnosu prema poslu jer kada bi se tako radilo u ostatku Hrvatske ona bi bila sretnija zemlja. Želim da budete i dalje tako uspješni i da se cijela Hrvatska zarazi od vas – istaknula je Pusić te nadodala da Međimurje zaslužuje pomoć i Vlada RH ima obvezu pomoći Međimurju, a prvenstveno kada je riječ o rješavanju pitanja vojarne i bolnice o kojima je govorio župan Posavec.

Samoj sjednici su nazočili brojni uzvanici i gosti među kojima i Dragica Zgrebec, potpredsjednica Sabora koja je prenijela pozdrave Josipa Leke, predsjednika Sabora, prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, međimurski saborski zastupnici Nadica Jelaš, Mario Moharić, ali i Marijan Škvarić koji je ujedno i gradonačelnik grada Lepoglave i   Jozo Radoš, generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša kao i Abdelaziz Tadjousti, ministar savjetnik pri Veleposlanstvu Kraljevine Maroka u Zagrebu te mnogi drugi.

Sama svečana sjednica je bila ispunjena i raznolikim glazbenim programom međimurskih glazbenih nada i provjerenih imena poput Pjevačkog zbora Gimnazije „Josipa Slavenskog“ iz Čakovca, Filipa Kozjaka, Karoline Matijašec i KUD-a Donji Vidovec, a posebne simpatije okupljenih je zadobila ženska vokalna skupina Sveti Marko iz Selnice koje su oduševile svojom izvedbom pjesme Moja posljednja i prva ljubavi.

Kao i svake godine do sada i ove su podjeljene nagrade i povelje povodom Dana županije. Ove su godine nagradu Zrinski temeljem odluke Županijske skupštine dobili Franjo Preložnjak iz Nedelišća, Roberta Barat iz Murskog Središća, Ivan Pranjić iz Čakovca, udruga NOBILIS iz Čakovca te KUD Donji Vidovec iz Donjeg Vidovca, dok su povelje odlukom župana Matije Posavca dane Klubu ratnih veterana 54. samostalne pješačke bojne Goričan iz Goričana, NK Mladost iz Preloga, Zlatko Orsag iz Vularije te Snježana Dominić iz Donjeg Kraljevca.

 

Izvor: Međimurska županija
Foto: Međimurska županija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje