Povežite se s nama

U fokusu

Trgovački centar Varaždin otišao u stečaj – Hypo traži 10 mil. eura

Objavljeno:

- dana

CITY POINT

Varaždin neće tako brzo dobiti trgovački centar poput obližnjeg kneginečkog Luminija jer je u stečaj otišla tvrtka Trgovački centar Varaždin koja je višekratno najavljivala gradnju atraktivnog trgovačkog objekta u Brezju City point.

Tu je već kupila potrebno zemljište i započela s pripremnim radovima, ali umjesto dolaska niza uglednih zakupaca, projekt je propao zbog spleta okolnosti, a cijeli slučaj završio je na Trgovačkom sudu, dok bi neki od aktera mogli završiti i na sudovima koji se bave kaznenim djelima.

Zemljište od ATP Igrec

Dva mjeseca nakon otvaranja stečaja na varaždinsko Trgovačkom sudu, održano je ročište vjerovnika na kojem se odlučivalo o daljnjem tijeku stečajnog postupka na temelju izvješća stečajnog upravitelja Želimira Uršulina.
Trgovački centar Varaždin (TCV) osnovan je još u svibnju 2007. kao projektno društvo s namjerom razvoja i ulaganja u trgovački centar u Varaždinu. Osnivač je u početku bilo austrijsko trgovačko društvo EKZ Varaždin Entwicklungs GmbH, a kasnije je vlasništvo društva preneseno na tvrtku EKZ Alpha Entwicklungs GmbH koju su vodili Bernhard Braunsberger, Jochen Seibert i Harald Peham.

Inditex grupa krajem 2010. potpisala ugovor, a šest mjeseci kasnije odustala od zakupa

Cilj projekta bio je sagraditi moderan trgovački centar na dvije etaže s oko 24.000 četvornih metara trgovačke površine koja bi se davala u dugogodišnji zakup. Ukupna površina objekta, uključujući i garažu, planirana je na površinu od oko 50.000 četvornih metara bruto razvijene površine.
Još prije osnivanja TCV-a donesena je odluka o tome da je idealna lokacija za centar zemljište tvrtke ATP Igrec te su započeti pregovori o njegovoj kupnji i financiranju, kao i osnivanju projektnog društva u Hrvatskoj. Pregovori o financiranju kupnje zemljišta otpočeli su s Hypo Alpe Adria Bank koja je odobrila kredit tvrtki EKZ Alphi Entwicklungs Gmb, a koja ga je u obliku pozajmice proslijedila projektnom društvu TCV. Osiguranje za odobreni kredit je jamstvo osnivača, kao i hipoteka na otkupljenom zemljištu od 48.936 kvadrata u Brezju (zk. ul. 12316 k. o. Varaždin u osnivanju, br. 9951/6)

Žalbe, pa banke odustale

Tijekom 2009. sklopljeni su ugovori o zakupu za 65 posto površina centra, a 2010. i 2011. godine sklopljeni su ugovori s najvažnijim zakupoprimcima, pri čemu su neki zamijenjeni atraktivnijima. Tako su sklopljeni ugovori s H&M-om, Takkom, Humanicom, Hervisom, Deichmannom, KiK-om, Bipom, New Yorkerom, C&A, Cineplexxom za multiplex kino te Inditex grupom.

Potonje nije prošlo bez problema. Naime, iako je Inditex krajem 2010. potpisao obvezujuće pismo namjere za zakup prostora i ulazak marki Zara, Bershka, Pull&Bear i Stradivarius, svega pola godine kasnije, nekako u vrijeme prvog privođenja bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, španjolska tvrtka jednostrano raskida obvezujuće pismo namjere s argumentom kako smatra da „Varaždin više nije interesantno i dovoljno kupovno jako tržište“. Usprkos tome, TCV sredinom 2011. potpisuje se ugovor o gradnji centra s građevinskom tvrtkom Stipić Grupa te se kreće s ishođenjem rješenja za građenja. No ono nije dobiveno zbog žalbe vlasnika susjednih zemljišta na kojem je pravo građenja imalo Zagorje-Tehnobeton koje je tražilo uvid u projekt, odnosno da se izjasni o utjecaju centra na njegovo pravo što je kasnije i učinilo.

“Svi su izgubili, osim vlasnika koji je nekretninu prodao kao suho zlato”. Navedene knjigovodstvene vrijednosti ne predstavljaju realne vrijednosti te je njihovu stvarnu vrijednost potrebno utvrditi vještačenjem od strane ovlaštenih sudskih vještaka. No već sada je jasno da će se ova nekretnina u Brezju teško prodati, a ako se uspije, neće se vjerojatno postići ni trećina cijene za koju je kupljena.Ne samo da je došlo do velikog pada cijena na tržištu nekretnina, nego treba imati u vidu da se nasuprot nje danas obrađuje komunalni otpad.Dakle, svi su tu izgubili, osim vlasnika koji je nekretninu prodao kao suho zlato, ali ta transakcija će se rješavati u kaznenom postupku, rečeno je na izvještajnom ročištu održanom na varaždinskom Trgovačkom sudu gdje je razmatran daljnji tijek stečajnog postupka, a u sklopu toga i nastavak spora s Inditex grupom radi naknade štete od pet milijuna kuna.

Uslijed toga poslovne banke odbijaju odobravanje daljnjih sredstava za plaćanje komunalnog doprinosa, pa je 2012. odbijen zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole.
Zbog nastale situacije te otkazivanja najvećih zakupaca donosi se odluka o zaustavljanju projekta te nakon toga TCV prestaje sa svim poslovnim aktivnostima. Prema knjigovodstvenim podacima, TCV ima imovinu od 67 milijuna kuna od čega 60 milijuna otpada na zemljište u Brezju, dok samo razlučni vjerovnik Hypo Alpe Adria Bank International AG potražuje 9.700.000 eura.

Što (ni)je radila Trgoing Nova? Tijekom pregovora utvrđena je cijena od 150 EUR/m2 za zemljište od ATP Igrec, odnosno ukupno 7.339.950 EUR, te je u skladu s tim sklopljen predugovor u listopadu 2007. godine. Usprkos tome, nije sav predviđeni novac otišao u tvrtku ATP Igrec. Naime, kada je u ožujku 2008. godine sklopljen ugovor o kupnji zemljišta s ATP Igrec, utvrđena je cijena od 142 EUR/m2 ili ukupno 6.948.486 EUR, dok je gotovo istovremeno s Trgoing Novom sklopljen ugovor o razvoju kao naknada za „uslugu podrške kod ishođenja lokacijske dozvole“ temeljem čega je spomenuta tvrtka u vlasništvu Stjepana Igreca dobila 489.330 EUR ili 10 EUR po kvadratu zemljišta. To je zanimljivo jer je iste godine za izradu projektne dokumentacije i ishođenje dozvola angažirana projektantska kuća iz Beča ATP Archirects and Engineers GmbH te njena hrvatska podružnica, dok je za vođenje i razvoj projekta angažirana tvrtka Redserve GmbH iz Beča, zajedno s hrvatskom podružnicom kao podizvođačem. Tvrtka Krammer&Wagner angažirana je kao agent za iznajmljivanje prostora, dok poslove knjigovodstva i poreznog savjetovanja preuzima Data Link, a nakon njega 2008. godine društvo TPA Horwath koje 2012. nasljeđuje društvo Tuk i Primorac. No nakon kupnje zemljišta nastao je cijeli niz problema u postupku ishođenja potrebite dokumentacije, a posebno lokacijske i građevinske dozvole te potrebnih suglasnosti radi izgradnje ovako opsežne građevine. Tako je 2010. godine tijekom poreznog nadzora osporena usluga tvrtke Trgoing Nova jer poreznici zaključuju da je usluga iz njezinog ugovora bila fiktivna jer ju je zapravo obavila projektantica Darija Travaša i zagrebačka tvrtka ATP Projektiranje. Stoga Porezna uprava donosi porezno rješenje kojim osporava odbijeni pretporez u visini od 783.710,90 kuna te obračunava zateznu kamatu u visini od 100.100,28 kuna s kojim se upisala na zemljište.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje