Povežite se s nama

U fokusu

Putar: Spasitelj je vrlo brzo reagirao!

Objavljeno:

- dana

Utapljanje na Gradskim bazenima Varaždin

Na Gradskim bazenima Varaždin utopio se 23-godišnjak, izvijestili su iz PU varaždinske.

U tijeku je policijski očevid koji bi trebao rasvijetliti okolnosti koje su dovele do ove, još nezabilježene tragedije na varaždinskim bazenima. Do nje je došlo  oko 9.25 sati kada je u bazenu bilo više osoba koje sumnjaju da je mladić pretrpio možda udar.  Da je medicinski razlog mogući uzrok tragedije tvrdi i Mladen Putar, direktor varaždinskih Gradskih bazena.

– Premda će se tek nakon istraga znati što se uistinu dogodilo, mogu reći da su djelatnici bazena i Hitne medicinske pomoći vrlo brzo reagirali, ali tragedija nije spriječena jer je njezin uzrok vjerojatno medicinske prirode, rekao nam je Putar.

S obzirom na to, direktor varaždinskih Gradskih bazena odbacuje nagađanja da bi tragedija bila možda izbjegnuta da je ostavljena vanjska služba spašavanja. Naime, Gradski bazeni su nedavno prestali koristiti usluge vanjskih spašavatelja.

– Umjesto toga, zaposlili smo kineziologe koji imaju licencu za spasitelje, veli Putar.

Novi zaposlenici isto tako obučavaju neplivače, pa Gradski bazeni Varaždin za to više ne angažiraju vanjske suradnike putem studentskih ugovora koji su se u velikoj mjeri godinama – krivotvorili.  Naime, putem fiktivnih studentskih ugovora za navodnu ispomoć kod obuke neplivača iz te je javne ustanove izvučeno oko dva milijuna kuna. Policija je još 2011. godine dovršila istragu te prijavila odgovorne osobe zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela, no varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo još uvijek nije reklo svoj pravorijek u vezi policijske prijave. Budući da je od izbijanja afere s lažnim studentskim ugovorima proteklo gotovo dvije godine, sve više se sumnja da protek tolikog vremena govori da se izvučenim novcem nisu okoristili djelatnici Gradskih bazena, već (i danas) utjecajne osobe koji nisu bile zaposlenici te javne ustanove u vlasništvu Grada Varaždina.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Antolić Vupora: U političkom igrokazu Čehoka te ucjeni župana najviše će stradati građani Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O glasanju za proračun Grada Varaždina i njegovom mogućem padu na Gradskom vijeću oglasio se i SDP Varaždinske županije.

Priopćenje za medije saborske zastupnice i predsjednice ŽO SDP-a Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora u nastavku prenosimo u cijelosti:

Grad Varaždin, kao motor i pokretač razvoja Varaždinske županije uzimajući u obzire njegovu veličinu i gospodarski potencijal, zbog političke ucjene onih koji se još uvijek ne mogu pomiriti sa političkim porazom u gradu Varaždinu biti će onemogućen provoditi brojne projekte i u velikoj mjeri sudjelovati u razvoj same Varaždinske županije.

– Nažalost, bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok još uvijek se ne miri sa porukom gdje su mu birači prošle godine rekli jasno NE njegovom vođenju gradu. I dalje pokušava na sve moguće načine zaustaviti projekte i aktivnosti koje se provode na području Grada Varaždina. Ovoga puta odlučio se to postići političkom ucjenom na županijskoj razini. Sasvim je jasno da je Nezavisna lista Ivana Čehoka u županijskoj Skupštini svoju podršku proračunu uvjetovala da HDZ ne podrži proračun u gradu Varaždinu – pojašnjava predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora dodajući da na taj način aktualni župan, koji je dosada surađivao sa varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem na zajedničkim projektima, popušta ucjeni.

– Ovako će dio odgovornosti za zaustavljanje projekata u Gradu Varaždinu i odgodu rješavanja ključnih problema pasti i na njegova leđa jer je pristao na političku ucjenu, a koja bi u Gradu Varaždinu mogla dovesti do izvanrednih izbora za Gradsko vijeće. Sami izvanredni izbori znače upravo zaustavljanje svih projekata – izjavila je Antolić Vupora.

Naglasila je kako će u cijelom političkom igrokazu najviše stradati građani kako Grada Varaždina tako i Varaždinske županije.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj će uskoro drastično poskupjeti cigarete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Europska unija odlučila je zadati novi porezni udarac duhanskoj industriji kroz prijedlog povećanja najniže moguće trošarine, piše Jutarnji.

Ovaj potez EU značajno će povećati ukupnu cijenu cigareta u istočnoeuropskim članicama, gdje se dio cigareta i dalje može kupiti po cijeni ispod 3 eura. EU administracija predviđa povećanje najmanje moguće trošarine na cigarete s 1,8 na čak 3,6 eura za pakiranje od 20 komada. S obzirom na to da će po kutiji cigareta minimalna trošarina iznositi 3,6 eura ili 27 kuna, to znači da će cijeli niz duhanskih brendova drastično poskupjeti, što će biti doprinos Europske komisije inflaciji te poboljšanju opće zdravstvene slike.

Podaci Ministarstva financija u tabelarnom prikazu otkrivaju da se cijene cigareta u RH po pakiranjima kreću od 16 do 37 kuna, ali je pretežiti dio vrlo širokog spektra ponude pozicioniran između 20 i 30 kuna po pakiranju. Pri tome je sukladno Uredbi o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode minimalna trošarina na cigarete 17,76 kuna za pakiranje od 20 komada, što dovodi do maloprodajne cijene od 28,71 kuna po pakiranju. U osnovi, dakle, govorimo o poskupljenju od najmanje 10-ak kuna po pakiranju u RH.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje