Povežite se s nama

Međimurje

Putopisno-književna večer “Što sam naučio na planini” u Centru “Med dvemi vodami”

Objavljeno:

- dana

U utorak, 19. listopada, u Centru za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu gostuje Milan Majerović-Stilinović.

Predstavit će knjigu “Što sam naučio na planini”, koja donosi 50 kratkih “priča u hodu”. Njegovi zapisi nadahnuti boravcima u prirodi, susretima s ljudima, živim bićima i fenomenima na koje nailazi tijekom planinarenja, imaju jaku autobiografsku crtu.

Podijeljene u pet poglavlja kojima se i metaforički prati forma uobičajenog planinarskog izleta (Polazak, Uspon, Vrh, Silazak, Povratak), priče su formom različite, često fluidne. Putopisno-književna večer zakazana je za 18 sati. Ulaz je slobodan.

Milan Majerović-Stilinović rođen je 1972. godine. Kao diplomirani i slobodni novinar radio je u dnevnim listovima, na radijskim postajama, web portalima i internetskim televizijskim programima. U javnosti najviše prepoznatljiv kao TV reporter, urednik i voditelj, posljednjih godina radi kao samostalni savjetnik za komunikacije i odnose s javnošću.

Početkom 2019. godine pokrenuo je Facebook blog „Što sam naučio na planini“ koji je postao osnova za njegovu prvu knjigu. Sretno i veselo sa suprugom i troje djece živi i radi u Zagrebu, podno Medvednice, uvijek u niskom startu za odlazak u planinu.

Osvrti na knjigu

Roman Simić, urednik knjige: „Ova knjiga je osobita, endemska biljka, nezamjenjivo planinska. Jedinstvena zbirka priča, uspona i spustova, staza markiranih i zaraslih, malih i velikih čuda koja čekaju i na vas. Ako se malo pokrenete. Ako otvorite oči.“

Denis Derk, Večernji list: „Riječ je o prvenstveno autobiografskoj knjizi u kojoj autor progovara o sebi, nekada i pomoću reperske mantre, u duhovitim stihovima šaleći se i na vlastiti račun, što i nije najčešća pojava u puritanskom hrvatskom društvu. Majerović-Stilinović je planine i izabrao zato da u njima bude u najboljem društvu i da dopre do najdubljih spoznaja o pravim vrijednostima ljudskoga života.“

Silvana Menđušić, novinarka: „Kako je lijep svijet kad ga gleda Milan majerović-Stilinović! Naučit ćete o pakiranju, pripremama, promjenama, posrtanjima i pobjedama, pticama, Puntijarki, prazninama, prostranstvima i psu kojeg trebate nabaviti, patentnim zatvaračima i pingvinima iz priča njegovog sina, poljskom cvijeću, plećima Kraljevića Marka na Kleku, piti od jabuka koju najbolje sprema njegova mama, putu koji vas je doveo do ove čudesno otmjene knjige.“

Aljoša Šerić, glazbenik: „Milanova knjiga je za sve koji se ne penju, a htjeli bi znati kako miriše pita od jabuka na vrhu Dinare, o čemu fazani sanjaju i kako se može biti negdje i nigdje, zapravo zašto treba biti negdje i nigdje. Ova knjiga je dnevnički zapis, putopis, self-help, poezija i proza, sve to i ništa od toga. Zbog nje mi se pišu nove pjesme, svira mi se usna harmonika na planinskoj stazi. Zbog nje želim kuću na Velebitu u kojoj ću svojoj kćeri pričati o tome što je sve barba Milan naučio na planini.“

Tanja Mravak, spisateljica i planinarka: „Misli na planini nisu meditativne, uopće. To je zabluda. Prekida te umor i žeđ i znoj i hladnoća. Sve odleti iz misli, sve što si uslijed sve te ljepote lijepoga pomislio. Sve ono što ti ne bi nigdje drugo palo na pamet, samo gore. Tako je Majerović naučio sve što je naučio u planini, uspio je sakupiti sve dobre misli što su ikad odbjegle lutale planinom.“

Srećko Vukov, planinar i idejni začetnik staze Via Adriatica: „Milan planinu predstavlja baš onakvom kakva jest: dom za sve ljude pozitivne energije, spremne da odbace malodušje i predrasude, spremne da se vrate prirodi, sebi i drugim ljudima. I baš kao u onoj poslovici, ovaj put planina uistinu dolazi čitatelju.“

Ana Radišić, urednica, novinarka i voditeljica: „Ovo je knjiga koju bih preporučila kao jednu od životnih lektira. Sigurna sam da će prirodi darovati još više tragača po stazama i otkrivača novih planina, ali i putnika k osobnim vrhuncima!“

Međimurje

Kim Verson u subotu, 4. prosinca, u Čakovcu u sklopu Adventa u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Facebook/Kim Verson

Prvoga prosinačkog petka u sklopu čakovečkog Adventa očekuju vas Adventski sajam i predstava za djecu, a nastupaju i Bobo i Vujča.

Dan kasnije na Trgu Republike uživajte u sviranju Nikole Grabara (10 sati) te Kim Verson (18 sati), sajmu tradicionalnih međimurskih kolača te nastupima Društva “Naša djeca” i polaznika vrtića, kao i malog zbora Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”.

Toga dana će se kod obiju čakovečkih crkava zapaliti i druga adventska svijeća. U nedjelju će se pak izvođenjem adventskih i božićnih pjesama predstaviti KUD Žiškovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Drugog dana u prosincu u Međimurju 136 novozaraženih, preminule dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 314 uzoraka, od čega su evidentirana 132 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 42,03% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavila se 121 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 209. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 86.882 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 121 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpušteno je 8 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminule su 2 osobe, ženske osobe stare 69 i 92 godinu.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 4. prosinca, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije) od 9 do 13:30 sati.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje