Povežite se s nama

U fokusu

Radnici zbog nesreće 10.000 kuna odštete

Objavljeno:

- dana

RADNICA PROTIV TVRTKE

U kolovozu 2012. u varaždinskoj Koki iscurio je amonijak iz sistema hlađenja. Nakon tog incidenta radnici su evakuirani, a devet djelatnica zatražilo je liječničku pomoć. Petero njih otpušteno je istog dana, a četvero je zadržano na promatranju. Koka je tada, vrlo brzo nakon policijskog priopćenja, javnost obavijestila da nema opasnosti i posljedica za okoliš i građane.

Teške posljedice pretrpjela je jedna od radnica ozlijeđena u incidentu. Tvrtku u kojoj je radila odlučila je tužiti sudu i spor – djelomično dobila. Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Varaždinu odlučeno je da Koka svojoj radnici T. K., koja je radila na radnome mjestu poslužioca linije za obradu, hlađenje, rasijecanje i pakiranje mesa, zbog nanesenih duševnih boli (povrede prava osobnosti na duševno zdravlje) mora isplatiti iznos od 10.000 kuna.

T.K. morala je tražiti pomoć psihijatra, tvrdi da još uvijek ima psihičkih problema

– Nakon ispuštanja amonijaka na radnome mjestu izdržala sam 15 minuta. Više nisam mogla disati, počele su mi trnuti ruke i noge, počela sam povraćati i na kraju sam se onesvijestila. Odveli su me u bolnicu gdje sam primala infuziju, ali imala sam osjećaj “da mi gori u grlu” te i dalje povraćala.

Pri povratku kući imala sam noćne more, budila se u gušenju, znoju i nisam mogla spavati. Drhtale su mi ruke i stalno su mi se vraćale slike događaja. Morala sam tražiti psihijatrijsku pomoć u okviru koje su mi propisane terapije. U to doba bila sam van sebe, nisam bila za život u obitelji i s djetetom.

U svim prostorijama gdje sam boravila morao je biti otvoren prozor ili vrata. Na posao sam se vratila dva mjeseca nakon događaja, ali uz sveprisutan miris amonijaka sve me vraćalo na početak. Kada sam radila nisam mogla biti pod lijekovima jer sam bila usporena pa sam treći put išla psihijatru. I nakon toga patila sam od nesanice pa sam konačno dala otkaz u svibnju 2013. Danas mi sama pomisao da ću ostati bez kisika stvara strah – rekla je sudu u svom iskazu T. K.

Smanjili iznos

U tužbi je tražila od Koke da joj se zbog svega, zbog tjelesnih kao i psihičkih boli, nadoknadi šteta u iznosu od 30.000 kuna. Tvrtka je osporavala tužbu. Tvrdili su da je njihova radnica netočnim iznošenjem činjenica događaj prikazala drugačijim nego što je bio te da se nije onesvijestila u rasjekaonici tvornice.

Sud je na temelju dokaza kao i mišljenja vještaka utvrdio da je T. K. pretrpjela jak primarni strah zbog događaja, nakon toga sekundarni strah kada je bila na aparatima zbog trovanja što je razvilo psihičke smetnje zbog kojih je trebala pomoć psihijatra te da je strahovanje i dalje postojalo šest mjeseci koliko je radila.

Dosuđeno je da Koka mora isplatiti naknadu neimovinske štete od 10.000. Naime, sud je utvrdio da nema temelja za naknadu štete zbog povrede prava osobnosti na tjelesno zdravlje, već samo na duševno zdravlje.

OSPORAVALI TUŽBU

Tvrtka Koka u odgovoru na tužbu tvrdila je da je radnica netočno prikazala događaj. Između ostalog i da je netočno iskazala da se onesvijestila u rasjekaonici tvornice uslijed trovanja amonijakom.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Želja je da se dvije obale jezera u Trakošćanu spoje mostom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

Tijekom proteklog vikenda najnovije informacije je za Regionalni tjednik iznio Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu.

– Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakoščan izvađeno je 70.000 metara kubnih sedimenta te je isti deponiran na privremenoj deponiji. Građevinska operativa s 11 dampera te bagera duge ruke seli se uzvodno u neočišćene dijelove jezera gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 metara kubnih sedimenta na površini od 13 hektara. Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u sanaciju istih kroz radove preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde gdje će se ugraditi oko 600 metara kubnih kamena na visinu 100 godišnje vode, drugim riječima kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Također, Hrvatske vide kroz redoviti program uređuju 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, gdje će se istih ugraditi približno 150 metara kubnih. Ukupna vrijednost radova izgradnje obalo utvrde procjenjena je na iznos nešto manji od 300.000 eura i isti se ne idnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera – pojasnio je Rezo.

Dodao je da će tijekom ovog tjedna uputiti pismo namjere Dvoru Trakišćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole, faza II, koja se odnosi na gradnju mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera. Prema prvim informacijama most bi trebao biti viseći. Ovo je novost za koju se prvi put čuje.

– S obzirom da most ide preko jezera Hrvatske vode sukladno Zakonu o gradnji mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode, naravnon uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Ovu ideju ostvarujemo uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije. Stoga uz prisustvo župana, direktora Hrvatskih voda i resornig ministarsta očekujemo sastanke u Vladi RH koja bi trebala poduprijeti ovu inicijativu. Razlog ovome nalazi se u činjenici da je jezero trenutno suho i gradnja samog mosta bi kroz manje izmjene glavnog projekta s 3.500.000 eura koštala najviše 1.000.000 eura. Uzevši sve u obzir svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana, možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedili više od 2.500.000 eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potporom župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula “0” eura! – završio je Rezo.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje