Povežite se s nama

Život i društvo

Raspravljali s jednim ciljem – da područje sjeverne Hrvatske dobije prvi park prirode

Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

– Varaždinska županija u potpunosti podržava inicijativu za proglašenje Parka prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljsko gorje i Ravna gora. Živimo u kraju velike bioraznolikosti, a cilj nam je očuvati ga za sljedeće generacije kako bi i oni mogli uživati u ovim prirodnim ljepotama – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec na samom početku znanstveno-stručnog skupa „Ivanščica, Strahinjščica, Maceljska gora i Ravna gora – park prirode Republike Hrvatske“, koji je održan danas, 26. lsitopada, u Županijskoj palači u Varaždinu.

Organizator skupa je HAZU – Zavod za znanstveni rad u Varaždinu u suradnji s Varaždinskom županijom i Razvojnom agencijom Sjever – DAN, a na njemu su znanstvenici i stručnjaci održali izlaganja o razlozima i koristima proglašenja prostora Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore parkom prirode.

– Vjerujemo da će rezultat ovog znanstveno-stručnog skupa biti zaključci i smjernice, a sve s ciljem kako bi ovo područje bilo proglašeno 13. zaštićenim parkom prirode u Hrvatskoj – navela je Silvija Zagorec.

Bilo je nekoliko inicijativa za proglašenje parka prirode koje, nažalost, nisu zaživjele, no sada je ovaj prijedlog dobio podršku različitih političkih opcija iz Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, naveo je saborski zastupnik Damir Habijan, inicijator proglašenja parka prirode.

– Svi su podržali ovu inicijativu koja nema politički predznak, nego je cilj da područje sjeverne Hrvatske dobije prvi park prirode. Ako govorimo o bioraznolikosti, što su osnovni uvjeti da bi neko područje bilo proglašeno parkom prirode, nitko ne može osporiti da Ivanščica i druga gorja ispunjavaju uvjete, što je pokazala i stručna podloga izrađena još 2013. Cilj je da, ako se pokaže da su ispunjeni svi uvjeti, prvi park prirode na ovom području dobijemo 2024. godine – rekao je Habijan.

Biospeleološka istraživanja su provedena, izrađen je katastar špilja i špiljskih objekata, faune i flore na cijelom ovom području tako da svi uvjeti za proglašenje parka prirode postoje, napomenuo je dr. sc Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije Sjever – DAN.

Po čemu je prostor Ivanščice, Strahinjčice, Maceljskog gorja i Ravne gore poseban, pojasnio je dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

– Taj prostor je iznimno bogat florom. Zabilježeno je oko 1.200 biljnih vrsta, a na prostoru cijele Hrvatske ih je oko 5.000. Sam taj broj vam kaže da je to ogroman udio, veći od 20 posto, a s druge strane ovaj prostor je od iznimnog značaja i po georaznolikosti. Imamo niz geološko-paleontoloških, mineroloških i hidromorfoloških lokaliteta koji su od velike vrijednosti i značaja, ne samo na nacionalnoj, nego i na globalnoj razini. Što se tiče bioraznolikosti, ovaj prostor već danas, posebno područje Ivanščice i Strahinjščice uživaju zaštitu kroz ekološku mrežu Natura 2000. U svakom slučaju, riječ je zasigurno o području koje zavređuje dodatnu zaštitu i mehanizme koji će pomoći u upravljanju i očuvanju te popravljanju stanja bioraznolikosti, poglavito šuma jer više od 50 posto površina je pod šumskim staništima – naveo je dr. sc. Duplić.

Izlagači su bili i mr. sc. Roman Ozimec, dr. sc. Dragutin Vincek, akademik Mladen Obad Šćitaroci, prof. dr. sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, Dubravko Šincek, asist. Marin Duić, mag. ing. arh., doc. dr. sc. Marko Rukavina, Neven Matočec, Ivana Kušan, dr. sc. Mišel Jelić, Alen Jurenac, mag. ing. agr., Goran Radonić, dipl. ing. geol. 

Moderator znanstvenog skupa bio je dr. sc. Vladimir Huzjan, a sudjelovali su znanstvenici i stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković, Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, Arhitektonskog fakulteta Zagreb, Geotehničkog fakulteta Varaždin, Sveučilišta Sjever, Hrvatskog šumarskog instituta, Gradskog muzeja Varaždin – prirodoslovni odjel, turističkih zajednica, kao i predstavnici postojećih parkova prirode.

Život i društvo

Ivanečki Crveni križ: obiteljima koji žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Za obitelji koje žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri za djecu u iznosu od 200 kuna po djetetu, objavilo je Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Iz sredstava humanitarne akcije Solidarnost na djelu 2021. uz tijeku je izdavanje vaučera za

djecu koja žive u obiteljima koje teško spajaju kraj s krajem. Riječ je o obiteljima korisnicima

zajamčene minimalne naknade putem CZSS-a Ivanec, obiteljima s troje i više djece s ukupnim primanjima u kućanstvu do 1.300 kuna po članu obitelji, obiteljima samohranih roditeljima s ukupnim primanjima po članu obitelji do 1.400 kuna, te ostalim obiteljima koje žive ispod praga siromaštva, svi iz evidencije GDCK Ivanec.

Zasigurno nismo obuhvatili sve, jer statistički podaci ukazuju na velik postotak siromašnih koji žive u nevidljivom siromaštvu o čemu svjedoči velika razlika između praga siromaštva po dohotku i praga siromaštva po potrošnoj metodi (koja govori koliko si obitelji mogu priuštiti s prihodima koje imaju), te je upravo stopa siromaštva po potrošnji na razini Centra za socijalnu skrb Ivanec visokih 30,11% (za razliku od stope siromaštva po dohotku koja je 21,49%).

Putem vaučera obitelji realiziraju kupnju odjeće, obuće, školskog pribora i kućanskih potrepština. U evidenciji, Socijalnom programu GDCK Ivanec nalazi se 44 takvih obitelji, s ukupno 112 djece.

U akciji je prikupljeno: 21.738,70 kn; 406 kg hrane i 69 komada higijenskih proizvoda, slijedom čega se istim obiteljima ujedno dijele i veliki prehrambeni tzv. dječji paketi hrane i higijenskih proizvoda.

GDCK Ivanec izdvojiti će dodatnih 4.172,74 kn kako bi obuhvatili svih 112 djece i podmirili troškove akcije.

U OŠ Ivanec i OŠ Lepoglava prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda traje i dalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Božićne zvijezde obitelji Varvir iz Županca unose duh blagdana u domove diljem Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na čak 18 000 kvadratnih metara obitelj Varvir iz Županca u Općini Mali Bukovec uzgaja cvijeće.

Riječ je o obiteljskom poslu koji, a Tomislav i Tihomir od malih nogu bave se cvijećem. Sve su započeli njihovi roditelji pred trideset godina.

– Kasnije su se uključile i naše supruge, a sad imamo najbolje pomagače – našu djecu. Imamo i četiri zaposlena radnika, a robu prodajemo u razne trgovačke lance u Hrvatskoj, kao i susjednoj Sloveniji, a već dvije godine ponosni smo nositelji certifikata Global gap – kaže Tomislav Varvir.

Godinu započinju jaglacima, maćuhicama, tratinčicama i potočnicama, nastavljaju sa raznim vrtnim i balkonskim cvijećem.

Na 6000 kvadrata zatvorenog prostora najveći dio uzgoja čini balkonsko i vrtno cvijeće koje na tržište dolazi na proljeće i ljeto. Već sredinom lipnja započinju sa sadnjom multiflora i pripremom za jesensku sezonu.

Jesen je rezervirana za krizanteme, dok godinu završavaju neizostavnim božićnim zvijezdama.

– Približava se najljepše doba godine, a za našu obitelj studeni i prosinac zaista su posebni. S posebnom pažnjom brinemo o ovoj biljki koju ne moram posebno predstavljati jer božićna zvijezda unosi blagdanski duh u svaki dom – kaže nam bračni par Tomislav i Marina Varvir.

Njihove božićne zvijezde putuju diljem Hrvatske. Može ih se naći na tržnicama, ali i trgovačkim centrima, a Varviri kažu kako rado i ugoste dugogodišnje kupce koji dođu pogledati njihovo cvijeće.

– Drago nam je kad ljudi dođu i imaju puno pitanja. Dajemo savjet kako da cvijeće dobro napreduje. Sve naše biljke, od proljetnih jaglaca pa do zimskih božićnih zvijezdi, iziskuju brigu, ali puno ljubavi i pažnje. Nama cvijeće nije samo posao već velika ljubav i motivacija – kažu Tomislav i Marina.

Kako da vam božićna zvijezda traje što dulje?

Prirodna staništa božićne zvijezde su Afrika, Južna Amerika i Meksiko. U sjevernu Ameriku stigla je 1828. godine, a donio ju je botaničar Joel Roberts Poinsett.

Prema jednoj meksičkoj legendi, božićna zvijezda je nastala iz kapljica krvi astečke boginje kojoj je zbog nesreće u ljubavi puklo srce.

Marina nam je dala korisne savjete kako da božićna zvijezda ostane što dulje krasiti naše domove tijekom blagdana.

– Božićna zvijezda kao i svaka biljka treba svjetlost i toplinu, ali ne previše. Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Dakle, trebao bi je odmaknuti od radijatora.

Što se zalijevanja tiče, preporuka je da se voda ulijeva u podložak, a ne direktno u teglu – savjetuje Marina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje