Povežite se s nama

Međimurje

Rekord i u Međimurju: koronavirus potvrđen kod još 46 osoba

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo MŽ, u Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata pozitivan nalaz na virus COVID-19 potvrđen je kod 46 osoba, a 5 osoba je ozdravilo, priopćio je 14. listopada Stožer civilne zaštite Međimurske županije.

Od jučer uzetih 227 uzoraka, 181 nalaz je negativan, a 46 nalaza je pozitivno. Danas do 11h uzeto je 169 uzoraka i svi su u obradi.

Aktivan je 151 slučaj COVID-19 virusa: 5 osoba se oporavilo, 13 osoba je u epidemiološkoj obradi, 43 osobe su nepoznate epidemiološke anamneze, 94 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 1 osoba strani državljanin koji radi na području MŽ.

Do sada je ukupno testirano 8994 osoba. Trenutno je 837 osoba u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

Hospitalizirano je 13 osoba i nitko nije na respiratoru.

Činjenica je da je ovo najveći broj novopozitivnih osoba u jednom danu od početka pandemije u veljači ove godine na području Međimurske županije.

– Dolaskom hladnijeg vremena bilo je za očekivati i porast broja pozitivnih na COVID-19, čemu svjedoči i eksponencijalni rast novopozitivnih osoba u čitavoj Hrvatskoj (danas 748) te nama susjednim zemljama. Stoga je Stožer CZ Međimurske županije predložio, a Nacionalni stožer donio određene mjere s ciljem sprječavanja širenja virusa koje su od ponedjeljka, 12. listopada, u primjeni. Kao i tijekom prvog vala, bez obzira na sve donesene mjere, najvažnija je disciplina stanovništva te kao Stožer ponovno apeliramo na naše sugrađane da se dosljedno pridržavaju svih propisanih mjera, budu odgovorni i solidarni. Razumljiv je strah i reakcije pojedinaca koji na društvenim mrežama negiraju postojanje i opasnost virusa po zdravlje, poglavito mlađih osoba, no činjenica je da je virus prisutan, da se širi te da je u sezoni gripe i prehlada mogućnost infekcije COVID-19 virusom povećana, a time i opasnost po zdravlje svih, a najviše starijih i kroničnih bolesnika. Teško je predvidjeti tko će imati kakve simptome i eventualne tegobe i posljedice, a tko će proći asimptomatski. Samo savjesnošću, odgovornošću za sebe i ljude s kojima smo u kontaktu možemo zaustaviti daljnje širenje virusa te time zaštiti naš zdravstveni, socijalni, obrazovni sustav kao i gospodarstvo. Svima nam nedostaje aktivan društveni život, no suzdržimo se sljedećih tjedana od događaja, privatnih ili javnih, na kojima se okuplja veći broj ljudi, održavajmo fizičku distancu i higijenu ruku, nosimo zaštitne maske – čuvajmo svoje bližnje i sebe – poručio je načelnik Stožera CZ MŽ Josip Grivec.

Međimurje

Međimurski OPG-ovi predstavljali svoje proizvode u Biogradu na Moru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Važnost suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, s ciljem bolje promocije lokalnih proizvođača te razvoja gospodarstva, još jednom je pokazala Međimurska županija. Naime, u suradnji s Turističkom zajednicom Biograda na Moru obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Međimurske županije dobila su priliku predstaviti svoje proizvode.

Tako su se u samom centru Biograda na Moru mogli kušati međimurski med, bučino ulje i koštice, lješnjaci, kvalitetna vina, međimurski gin, brašno od heljde i konoplje, starinski češnjak, razni likeri pa čak i magareće mlijeko.

Tijekom turističke sezone u Biogradu na Moru održava se sajam proizvoda domaćih proizvođača te se svaki tjedan predstavljaju proizvođači iz jedne od županija, a međimurski proizvođači svoje proizvode domaćim i stranim turistima predstavljali su od četvrtka, 4. kolovoza do utorka, 9. kolovoza.

Svoje kvalitetne proizvode tako su prezentirali vrijedni proizvođači OPG-a Gorušica, OPG-a Branović, OPG-a Vugrinec, Vinoteka “Marco Polo” i Good Spirit.

Turistička zajednica Međimurske županije promovirala je kulturnu, turističku i enogastronomsku ponudu Međimurske županije, a za upoznavanje zainteresiranih s međimurskom glazbom bio je zadužen Mirko Švenda Žiga.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec: Ulica međimurskih branitelja uskoro s modernom javnom rasvjetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ulici međimurskih branitelja u Čakovcu u tijeku su radovi na izgradnji javne rasvjete koju tamošnji građani s nestrpljenjem iščekuju. Naime, stavljanjem u funkciju javne rasvjete postigla bi se viša sigurnost te lakša prohodnost i korištenje prometnica u stambenoj zoni Martane na istoku Čakovcu.

Zahvat obuhvaća građevinske radove iskopa i zatrpavanja rovova te izradu betonskih temelja stupova rasvjete. Također, postavit će se rasvjetni stupovi i obaviti sve potrebne radnje prije samog puštanja u pogon.

Grad Čakovec za tu je namjenu u Proračunu osigurao oko 350.000 kuna, a rok dovršetka radova je 90 kalendarskih dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje