Povežite se s nama

U fokusu

Roditelji vrtićara: Jesu li djeca u varaždinskoj Bolnici gola i bosa da im SDP skuplja odjeću?

Objavljeno:

- dana

HUMANITARKA U LUDBREGU

Moraju li mališani koji polaze dječje vrtiće od malih nogu gledati plakate s logotipima političkih stranaka, zanima zabrinute roditelje djeteta koje pohađa gradski Dječji vrtić Radost iz Ludbrega.

Naime, na adresu redakcije Regionalnog tjednika javili su da ih je u četvrtak na ulaznim vratima vrtića dočekala obavijest kako gradska organizacija SDP-a organizira prikupljanje igračaka i odjeće za Odjel pedijatrije Opće bolnice Varaždin i Koprivnica. 

– Da se razumijemo, svaka humanitarna akcija je hvale vrijedna, ali smatramo da je sramotno i neprimjereno da oglas o njoj s istaknutim logom SDP-a bude u prostorijama dječjeg vrtića. Moraju li u gradskom vrtiću naša djeca gledati različita obilježja političkih stranaka i od najranijih dana biti uključena u političku kaljužu – pitaju se čitatelji i dodaju da strahuju što će im slijedeće priuštiti ravnateljica vrtića.

Nejasno im je, napominju, je li moguće da su djeca u Općoj bolnici Varaždin gola i bosa?!

– Svima koji su u potrebi treba pomagati, ako za to postoji opravdani razlog. No, pritom se ne mora strančariti. Ne želimo da nas jednog dana u vrtiću dočeka pristupnica za učlanjenje u bilo kakvu partiju ili da netko našoj djeci dijeli slikovnice s uputama kako postati uzoran član stranke. Predškolske ustanove su zadnje na koje bi se smjeli lijepiti plakati koji sadrže logotipe stranaka – smatraju čitatelji koji su nam poslali i fotografiju uratka koji ih je očigledno iznervirao.

Donacije su dobrodošle, ali…

Za komentar o tome da u Općoj bolnici Varaždin nedostaje odjeće za djecu smještenu u pedijatrijskim odjelima, zamolili smo ravnatelja Nenada Kudelića.

– Ako je itko vrhunski zbrinut u Bolnici, onda su to naši najmlađi pacijenti. Svaka donacija je dobrodošla, ali se one moraju provoditi u skladu s poslovnom politikom Bolnice i biti odobreni od nadležnih tijela. Za to postoje zakonom propisani postupci – pojasnio je Kudelić.

Osvrnuo se i na organizatore najnovije humanitarne akcije iz ludbreškog  Socijaldemokratskog foruma žena.

– Riječ je o ljudima koji ovakve akcije provode na godišnjoj razini i dosad smo primali njihove donacije. No, djeci smještenoj na odjelima pedijatrije obuća i odjeća nisu potrebni. Stoga ćemo sve donirano, odnosno ono što nam ne treba, proslijediti onima kojima je najpotrebnije – zaključio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

 

Izvor:
Foto: Foto čitatelja

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje