Povežite se s nama

U fokusu

Sandra Malenica želi da Varaždin postane središte filmske industrije na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

PLANOVI NOVE RAVNATELJICE

Varaždin bi mogao postati prvi grad na sjeveru Hrvatske koji će imati Filmski ured i to preko Pučkog otvorenog učilišta Varaždin koje će nuditi podršku filmskoj industriji  za snimanje filmova ili serija!

Najavila je to Sandra Malenica, nova ravnateljica Učilišta koju je Upravno vijeće na tu funkciju izabralo još u srpnju, Gradsko vijeće potvrdilo u rujnu, a dužnost je preuzela nedavno, početkom listopada, nakon što je dosadašnjoj ravnateljici Mirjani Premuž istekao mandat.  

Varaždin kao “Film friendly grad”

– Razvoj Učilišta vidim u dva smjera: jedan je obrazovanje, a drugi audio-vizualna kultura. Upravo u tom segmentu vidim priliku za daljnji razvoj i napredak i to kroz nastavak razvoja kina Galerija, ali i kroz stvaranje preduvjeta za početak rada Filmskog ureda. To znači da bi naša ustanova, službeno i organizacijski, bila logistička potpora produkcijama koje se budu snimale u Varaždinu, od ishođenja dozvola za snimanje, pronalaženja lokacije, zatvaranja ulica do smještaja filmske ekipe. Cilj je privući filmsku industriju u Varaždin koji bi se tako istaknuo kao „Film friendly grad“, a cijela ta priča odlično se može povezati s turizmom – najavila je Malenica. 

Učilište bi bilo logistička potpora produkcijama koje se budu snimale u Varaždinu, od ishođenja dozvola za snimanje, pronalaženja lokacije do smještaja filmske ekipe.

Nova ravnateljica Učilšta tvrdi da će otvaranje jednog takvog organiziranog Filmskog ureda pozitivno utjecati  i na razvoj turizma u Varaždinu, koji je zbog kulturne baštine i brojnih znamenitosti i dosad nerijetko bio metom filmaša.

Osim toga, prilika je to i za zaradu jer filmska industrija u Hrvatskoj doživljava novi procvat.  Sve to bi osiguralo dodatnu stabilnost poslovanja Učilišta, koje je nakon niza godina negativnog poslovanja,  prošlu godinu konačno ostvarilo pozitivni poslovni rezultat.

–  Među mojim prvim zadaćama je dokazati da je Učilište javna potreba jer mislim da smo mi jedina gradska ustanova koja ne dobiva novce direktno iz proračuna,  već preko projekata i programa.  Očekujem da će se i na nivou države te stvari konačno posložiti.  Zakon o pučkim učilištima donesen je još 1995. godine, vrlo je kratak i zapravo, sve prebacuje na Zakon o javnim ustanovama, gdje nije definirano financiranje Učilišta, što je sada problem. No novi Zakon o obrazovanju odraslih, na kojemu se trenutno radi, najavljuje niz promjena, pa i na tom području –  objasnila je Malenica.

Vauhaus i nova internet stranica uz 99. rođendan Učilišta

Nova ravnateljica najavljuje nastavak i razvitak obrazovanja odraslih. 

– Imamo 70-ak verificiranih programa koji su vrlo kvalitetni i s njima ćemo nastaviti i dalje, ali da bi 300 kvadrata Učilišta u potpunosti zaživjelo, moj plan je organizirati i neformalne, hobby programe, mini ili vikend tečajeve praktičnog tipa za djecu i mlade, ali i osobe treće životne dobi, odnosno, društvene skupine koje drugima nisu interesantne i koje su zapostavljene.  Jedan od projekata koji planiramo pokrenuti je Vauhaus, pilot projekt za djecu i mlade do 15 godina koji uključuje podizanje svijesti o vizualnoj kulturi, a od radionica onu praktične informatike. Dosadašnje iskustvo u radu s djecom i mladima mi je pokazalo da oni ne znaju što je Wikipedija ili kako pretraživati Google i doći do  podataka. Zašto ne bismo organizirali takvu korisnu radionicu i tome ih podučili? I ne samo njih. Ipak, prvo moramo poraditi na promociji i imidžu, te pozvati građane da nam se jave sa svojim idejama i prijedlozima. U tom smislu već sam  poduzela prve korake: u tijeku je izrada Internet stranice za koju se nadam da će biti gotova do 5. studenog ove godine, uz 99. rođendan  Učilišta  – najavila je Malenica.  

Kino Galerija u obnovu uz pomoć Ministarstva kulture 

– Iduće godine kino Galeriju prijavit ćemo za obnovu Ministarstvu kulture. Kino je potrebno urediti, od energetske obnove same zgrade u kojoj se nalazi, do novih stolaca i filmskog platna.  Cilj je stvoriti preduvjete da kino Galerija zaživi na puno više dana i s puno više programa – najavila je nova ravnateljica varaždinskog Učilišta. Nekadašnje kino Gaj, danas Galerija, Grad Varaždin je dao na upravljanje prije četiri godine  Vanimi, koju je uz Hrvoje Seleca vodila upravo Sandra Malenica. Zbog teškoća u poslovanju 2012. je u Učilištu bila zatvorena kino-prikazivačka djelatnost koja se sada planira ponovno pokrenuti. – Kino Galerija se u protekle četiri godine  već definiralo kao malo, gradsko, nezavisno kino, no smatram da u njemu može biti puno više projekcija, ali i drugih sadržaja, poput tribina. Sve to bit će puno lakše kroz ustanovu nego udrugu – istaknula je Sandra Malenica. 

U Učilištu će biti i novih zapošljavanja

– S obzirom na planove razvoja i nove projekte , u Učilištu bi trebalo u budućnosti biti i novih zapošljavanja, jer bez toga nema daljnjeg razvoja. No za to se naravno moraju stvoriti preduvjeti, prvenstveno financijski. Dugoročno, POU Varaždin vidim s puno više zaposlenih u nekoliko segmenata, što znači da bismo imali voditelja obrazovanja odraslih, voditelja suradnji i projekata, voditeljja kina i voditelja filmskog ureda koji će onda, preko nas, dobiti mogućnost otvaranja novih radnih mjesta – najavljuje nova ravnateljica Učilišta Sandra Malenica.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje