Povežite se s nama

U fokusu

Sandra Malenica želi da Varaždin postane središte filmske industrije na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

PLANOVI NOVE RAVNATELJICE

Varaždin bi mogao postati prvi grad na sjeveru Hrvatske koji će imati Filmski ured i to preko Pučkog otvorenog učilišta Varaždin koje će nuditi podršku filmskoj industriji  za snimanje filmova ili serija!

Najavila je to Sandra Malenica, nova ravnateljica Učilišta koju je Upravno vijeće na tu funkciju izabralo još u srpnju, Gradsko vijeće potvrdilo u rujnu, a dužnost je preuzela nedavno, početkom listopada, nakon što je dosadašnjoj ravnateljici Mirjani Premuž istekao mandat.  

Varaždin kao “Film friendly grad”

– Razvoj Učilišta vidim u dva smjera: jedan je obrazovanje, a drugi audio-vizualna kultura. Upravo u tom segmentu vidim priliku za daljnji razvoj i napredak i to kroz nastavak razvoja kina Galerija, ali i kroz stvaranje preduvjeta za početak rada Filmskog ureda. To znači da bi naša ustanova, službeno i organizacijski, bila logistička potpora produkcijama koje se budu snimale u Varaždinu, od ishođenja dozvola za snimanje, pronalaženja lokacije, zatvaranja ulica do smještaja filmske ekipe. Cilj je privući filmsku industriju u Varaždin koji bi se tako istaknuo kao „Film friendly grad“, a cijela ta priča odlično se može povezati s turizmom – najavila je Malenica. 

Učilište bi bilo logistička potpora produkcijama koje se budu snimale u Varaždinu, od ishođenja dozvola za snimanje, pronalaženja lokacije do smještaja filmske ekipe.

Nova ravnateljica Učilšta tvrdi da će otvaranje jednog takvog organiziranog Filmskog ureda pozitivno utjecati  i na razvoj turizma u Varaždinu, koji je zbog kulturne baštine i brojnih znamenitosti i dosad nerijetko bio metom filmaša.

Osim toga, prilika je to i za zaradu jer filmska industrija u Hrvatskoj doživljava novi procvat.  Sve to bi osiguralo dodatnu stabilnost poslovanja Učilišta, koje je nakon niza godina negativnog poslovanja,  prošlu godinu konačno ostvarilo pozitivni poslovni rezultat.

–  Među mojim prvim zadaćama je dokazati da je Učilište javna potreba jer mislim da smo mi jedina gradska ustanova koja ne dobiva novce direktno iz proračuna,  već preko projekata i programa.  Očekujem da će se i na nivou države te stvari konačno posložiti.  Zakon o pučkim učilištima donesen je još 1995. godine, vrlo je kratak i zapravo, sve prebacuje na Zakon o javnim ustanovama, gdje nije definirano financiranje Učilišta, što je sada problem. No novi Zakon o obrazovanju odraslih, na kojemu se trenutno radi, najavljuje niz promjena, pa i na tom području –  objasnila je Malenica.

Vauhaus i nova internet stranica uz 99. rođendan Učilišta

Nova ravnateljica najavljuje nastavak i razvitak obrazovanja odraslih. 

– Imamo 70-ak verificiranih programa koji su vrlo kvalitetni i s njima ćemo nastaviti i dalje, ali da bi 300 kvadrata Učilišta u potpunosti zaživjelo, moj plan je organizirati i neformalne, hobby programe, mini ili vikend tečajeve praktičnog tipa za djecu i mlade, ali i osobe treće životne dobi, odnosno, društvene skupine koje drugima nisu interesantne i koje su zapostavljene.  Jedan od projekata koji planiramo pokrenuti je Vauhaus, pilot projekt za djecu i mlade do 15 godina koji uključuje podizanje svijesti o vizualnoj kulturi, a od radionica onu praktične informatike. Dosadašnje iskustvo u radu s djecom i mladima mi je pokazalo da oni ne znaju što je Wikipedija ili kako pretraživati Google i doći do  podataka. Zašto ne bismo organizirali takvu korisnu radionicu i tome ih podučili? I ne samo njih. Ipak, prvo moramo poraditi na promociji i imidžu, te pozvati građane da nam se jave sa svojim idejama i prijedlozima. U tom smislu već sam  poduzela prve korake: u tijeku je izrada Internet stranice za koju se nadam da će biti gotova do 5. studenog ove godine, uz 99. rođendan  Učilišta  – najavila je Malenica.  

Kino Galerija u obnovu uz pomoć Ministarstva kulture 

– Iduće godine kino Galeriju prijavit ćemo za obnovu Ministarstvu kulture. Kino je potrebno urediti, od energetske obnove same zgrade u kojoj se nalazi, do novih stolaca i filmskog platna.  Cilj je stvoriti preduvjete da kino Galerija zaživi na puno više dana i s puno više programa – najavila je nova ravnateljica varaždinskog Učilišta. Nekadašnje kino Gaj, danas Galerija, Grad Varaždin je dao na upravljanje prije četiri godine  Vanimi, koju je uz Hrvoje Seleca vodila upravo Sandra Malenica. Zbog teškoća u poslovanju 2012. je u Učilištu bila zatvorena kino-prikazivačka djelatnost koja se sada planira ponovno pokrenuti. – Kino Galerija se u protekle četiri godine  već definiralo kao malo, gradsko, nezavisno kino, no smatram da u njemu može biti puno više projekcija, ali i drugih sadržaja, poput tribina. Sve to bit će puno lakše kroz ustanovu nego udrugu – istaknula je Sandra Malenica. 

U Učilištu će biti i novih zapošljavanja

– S obzirom na planove razvoja i nove projekte , u Učilištu bi trebalo u budućnosti biti i novih zapošljavanja, jer bez toga nema daljnjeg razvoja. No za to se naravno moraju stvoriti preduvjeti, prvenstveno financijski. Dugoročno, POU Varaždin vidim s puno više zaposlenih u nekoliko segmenata, što znači da bismo imali voditelja obrazovanja odraslih, voditelja suradnji i projekata, voditeljja kina i voditelja filmskog ureda koji će onda, preko nas, dobiti mogućnost otvaranja novih radnih mjesta – najavljuje nova ravnateljica Učilišta Sandra Malenica.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje