Povežite se s nama

Međimurje

Sastanak Cividini i Kajtazija: u Kuršancu će se dograditi škola i izgraditi nova sportska dvorana

Objavljeno:

- dana

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini ugostila je saborskog zastupnika iz redova romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija. Sastanak je održan i na inicijativu mještana Mjesnog odbora Kuršanec s ciljem rješavanja aktualne problematike i otvorenih pitanja vezanih uz programe i projekte koji se odvijaju u romskom naselju Kuršanec Lug.

– Na sastanku je predstavljen veliki broj investicija koje se odvijaju u naselju, ali i potreba mještana. Naglašeno je da su u posljednje dvije godine izdvojena sredstva potrebna za financiranje dokumentacije za izgradnju i sanaciju prometnica te rješavanje pitanja oborinske odvodnje, a dogovorena je i daljnja izgradnja komunalne infrastrukture. Veliki dio projekata i programa usmjeren je prema djeci i mladima. Također je rečeno da će se uskoro dograditi škola te izgraditi nova sportska dvorana, a u suradnji s Unicefom otvoren je „Centar igre“ u Kuršancu koji je vrlo dobro prihvaćen kod mještana – rečeno je po završetku sastanka u čakovečkoj Gradskoj vijećnici.

Također je istaknuto da Grad Čakovec u suradnji s Udrugom „Prijatelji životinja“ provodi program zbrinjavanja pasa za što je samo lani osigurano oko 40.000 eura, a Grad je na sebe preuzeo i trošak odvoza otpada iz naselja.

– U proteklih godinu i pol dana napravljeno dosta da bi se konačno riješio problem nepostojeće infrastrukture u naselju. Izrađena je projektna dokumentacija za uređenje prometnice prema Gornjem Kuršancu duge 1,3 kilometra, vrijedne oko 400.000 eura. Također, u izradi je projekt uređenja prometnica, oborinske odvodnje i javne rasvjete koji bi trebao biti gotov do sredine godine. Uložena su i sredstva u šljunčanje prometnica, izgradnju upojnih bunara, čišćenje ilegalnih odlagališta otpada i uređenje naselja. Velika većina tih sredstava osigurana je iz domaćih i stranih izvanproračunskih izvora, a u suradnji sa saborskim zastupnikom Kajtazijem – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Ono što nije riješeno su imovinsko – pravni odnosi, no tu je, rečeno je tijekom sastanka, na potezu država kojoj je poslan zahtjev za prijenos vlasništva zemljišta kojima prolaze prometni koridori.

U raspravi su sudjelovali i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matijaš Oršuš, njegov zamjenik i vijećnik Skupštine Međimurske županije Elvis Kralj, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Čakovca Josip Petrović, predsjednica Udruge „Kali Sara“ Suzana Krčmar te stanovnici naselja Kristijan Tadić, Mladen Selimović i Dragan Bogdan. Svi oni redom kao najveći problem naveli su neuređenu komunalnu infrastrukturu te neriješene imovinsko – pravne odnose koji im onemogućavaju priključenje na komunalne sustave.

– Stojim na raspolaganju Gradu Čakovcu i ostalim jedinicama lokalne samouprave za pomoć u posredovanju prema ministarstvima. Cilj mi je da se uvjeti života u romskoj zajednici poboljšaju te ću nastojati poduprijeti svaki čakovečki projekt koji je tako usmjeren. Koristit ćemo sve raspoložive kanale i mogućnosti da bi s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine što prije riješili imovinsko-pravne odnose – dodao je saborski zastupnik Kajtazi.

Gradonačelnica Cividini iskoristila je priliku i uputila zamolbu da se zajedničkim snagama napravi veći iskorak prema sigurnosti u naselju Kuršanec, ali i na cijelom području grada Čakovca.

Međimurje

Međimurska policija s četvrtka na petak provodit će akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa četvrtka na petak (8./9. lipnja 2023.) od 23 do 5 sati provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Glavnina aktivnosti bit će usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tijekom akcije sankcionirat će se i prekršaji upravljanja vozilima nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nepropisnog korištenja mobilnih uređaja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, koji su najčešći počinitelji spomenutih prometnih prekršaja, najavila je PU međimurska. 

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mještani i njihovi gosti uživali u ribljim specijalitetima i bogatom programu „Dana šibe i ribe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marijan Kovač/Općina Kotoriba

Kotoriba je tijekom vikenda bila domaćin izvrsno posjećenih „Dana šibe i ribe“.

U subotu poslijepodne kotoripske udruge pripremale su riblje specijalitete, a zadovoljna lica brojnih članova dvadesetak mjesnih udruga pokazatelj su da je druženje uz iće i piće bilo jako uspješno. Navečer su mnogi uživali u glazbenom programu grupe Oaza te pjevali poznate hitove Lane Jurčević. 

Za djecu je održana besplatna predstava Šarenog svijeta, a oni najmlađi sudjelovali su i na radionici Dječjeg vrtića Kotoriba.

Nedjeljno poslijepodne bilo je ispunjeno kulturno-umjetničkim programom uz odličan nastup kotoripskih mažoretkinja kao i KUD-a Kotoriba.

U programu su uživali i gosti pristigli besplatnim vlakom iz Varaždina, Čakovca i usputnih mjesta koje je na stanici u Kotoribi dočekala limena glazba.

Gosti su, kao i domaći posjetitelji, ostali oduševljeni „Kotoripskim korpaškim selom“ u sklopu kojeg je prikazana tradicija košaraštva, kao i pripadajućim izložbama i aktivnostima vezanim uz košaraštvo i ribolov.

Ujedno su još jednom zavirili u bogatu baštinu Međimurja kroz predstavljanje mnogobrojnih starih zanata koji su se odazvali pozivu Općine Kotoriba. Dio tradicije predstavljen je i na Starom farofu gdje su, uz stalni postav, bile izložene i šibom opletene flaše iz zbirke učitelja Zvonka Šantla.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, glazbu Frikova i druženje u zabavnom parku, mještani Kotoribe i njihovi gosti imali su sadržajima uistinu bogat vikend.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje