Povežite se s nama

Tema dana

Seljaci su u prosvjede ušli nespremni i razjedinjeni

Objavljeno:

- dana

PROSVJED

Iako su ludbreški seljaci na prosvjedu prošli tjedan najavljivali da su spremni probiti ogradu autoceste Zagreb – Goričan ukoliko se nadležno ministarstvo ne odazove pozivu na razgovore, ovog ponedjeljka razišli su se domovima. Tako nisu obavljeni razgovori niti je ograda srušena.

U petak su traktorima stajali na nekoliko metara od autoceste A4, na potezu od dvadesetak kilometara između Varaždina i Zamlake kod Ludbrega. Imaju samo dva, za njih vitalna zahtjeva, kao i seljaci diljem zemlje – povećanje cijene otkupa pšenice i isplata 37 posto zaostalih poticaja. Tako se prosvjed poljoprivrednika, započet 7. kolovoza na istoku Hrvatske proširio u sjeverozapadne krajeve.

Okupljeni prosvjednici slažu se sa svojim koordinatorom jer sve ih muče isti problemi.

– Još prošli tjedan ministar je tvrdio da su poticaji isplaćeni i da nam nisu ništa dužni da bi sada ipak priznali da nisu isplatili 37 posto za prošlogodišnje poticaje. Ali sad kad su konačno priznali da su nam dužni, vele da nemaju novac. Dakle, to je što se poticaja tiče. Drugo je cijena pšenice – pa ne može biti 1,05 kuna, a Francuska 1,30, Mađarska 1,20.Nema smisla. Svake godine nas muče s cijenom – te mađarska burza, pa burza ovakva, onakva… Sad ne znamo koja je to burza. Vjerojatno neka Todorićeva, tvrdi.

Ivanuša kaže da seljaci ne biraju i ne zahtijevaju gotovinu već će pristati i na mjenice.

– Nama je bitno da kupimo repromaterijal, naglašava.

Od njih dvadesetak, koliko ih se okupilo do deset sati – dok se sveukupno očekuje četrdesetak prosvjednika – gotovo nitko nije želio razgovarati s novinarima. To im se niti ne može zamjeriti s obzirom na isti scenarij koji se ponavlja iz godine u godinu.

Dražen Pokos, jedan je od rijetkih koji je odlučio razgovarati s nama.

– Muči me cijena pšenice i neisplata poticaja. Ovo sa pšenicom je katastrofa. Totalni gubitak. Cijena je 1,05 po kilogramu, a da bi nama bilo isplativo, trebala bi biti između 1,20 i 1,30 kuna. Nisam veliki poljoprivrednik i ne radim velike količine. U odnosu na lani izgubio sam 20 tisuća kn, što je za mene ogroman novac. Zamislite koliko su tek izgubili veliki proizvođači. Lani smo završili u plusu s o.k. cijenama – pšenica je bila 1,37 kuna po kilogramu. S 1,37 na 1,05 kuna. Istovremeno je cijena proizvodnje narasla za 30 posto. Troškovi veći, cijena manja.

Premijer odbija susret

Predstavnici seljaka traže hitan sastanak s ministrom financija i premijerom. Kažu da će jedino tada odblokirati prometnice. Premijer Zoran Milanović odbio je uključiti se u pregovore dok će se predsjednik Josipović sa seljacima naći 23. kolovoza u Lipovljanima.
Kako su prolazili dani tako se mijenjala i prosvjednička retorika. Danas idu u Zagreb, sutra ne; pa, žene idu, pa onda ne idu; pa neće ići jer nemaju za benzin, a autocestom ne smiju… Uza sve to, sve ih je manje. Dio se, kažu, povukao, zbog radova u polju dok se dio uplašio novčanih kazni kojima prijeti država zbog raznoraznih prekršaja. Na upit hoće li se prosvjedi prekinuti, rečeno je kako je to “stvar dogovora”. No, čini se, svake županije pojedinačno.

Razjedinjenost

Premda ne odustaju od svojih zasluženih prava, prosvjednici, na žalost, ostavljaju dojam razjedinjenosti. Time olakšavaju resornom ministru Jakovini i premijeru Milanoviću da lakše ignoriraju njihove zahtjeve. Čak štoviše – da im prijete kaznama ukoliko se “ne maknu s prometnica”. Ministar Tihomir Jakovina poljoprivrednicima je poručio da “oni koji blokiraju prometnice sami preuzimaju odgovornost. I tvrdi: – Vrlo je mali broj nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača. Zbog neznanja, demagogije, politikanstva i isprazne priče koja stoji iza svega, ovime se prije svega čini šteta hrvatskoj poljoprivredi. Ministar može tvrditi što želi, a to su mu omogućili sami seljaci kad nisu ujedinjeni da mu odgovore.

U ponedjeljak opet isto: – Poslat će pismo premijeru neka se očituje hoće li nas ili neće primiti – zaključio je predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka, Tomislav Pokrovac.
Zahtijevali su, apelirali, molili, sada pišu pisma. I još nisu shvatili da se premijer nije i neće sastati s njima. Njihova vjerodostojnost, na žalost  i štetu maloga seljaka, totalno je upitna. Primjetio je to i Milanović pa si dopustio komociju da s prosvjednicima ni ne porazgovara.

Koordinator Ivanuša na sunčanju

Na pitanje što je daljna strategija poljoprivrednika Varaždinske županije, hoće li nastaviti prosvjede te ukoliko ne dobiju konkretne odgovore probiti ogradu te izaći na autocestu A4, Zagreb-Goričan, koordinator prosvjeda Varaždinske županije, Miljenko Ivanuša, doslovno je odgovorio: “Ja sam na moru. Trenutno sam na plaži i moram nazvati svog zamjenika da vidim kakvo je stanje.” Poslao nam je broj mobitela koji nije bio valjan, a svoj je isključio. Ili ga je možda smočio morski val.

Izvor:
Foto:

Glazba

Porin ove godine slavi četvrt stoljeća, među nominiranima su čak tri iz Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

porin

Nagrada Porin ove godine doživljava jubilarno, 25. izdanje, a među nominiranima su i tri imena iz Međimurja.

U kategoriji nagrade Porin “Novi izvođač godine” nominirana je Carla Belovari iz Svete Marije, pri čemu su u toj kategoriji nominirani i bend Fluentes te Boris Štok. Osim Carle, nominirana je i mlada Zsa Zsa, pravim imenom Jelena Žnidarić, iz Pušćina. Njezino se ime našlo u kategoriji “Najbolja vokalna suradnja”. Zsa Zsa je u duetu s Vannom otpjevala singl “Tragom svojih tragova”. U istoj kategoriji nominiran je i duet Olivera Dragojevića i Željka Bebeka (“Ako voliš ovu ženu”) te Bang bang feat. Saša Antić (“Kako stoje stvari”).

Mirko Švenda-Žiga sa suradnicima, Krunoslavom Lajtmanom te Tonijem Eterovićem, nominiran je za “Najbolji album popularne duhovne glazbe”. Radi se o albumu “Tri kralja jahahu”.

porin

Toni Eterović, Krunoslav Lajtman i Mirko Švenda Žiga

Najviše nominacija, čak 9, ove godine ima Mia Dimšić i suradnici. Nominacije i nagrade raspoređene su u 35 kategorija, a pristiglo je 1645 prijava. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni.

Nastavite čitati

Tema dana

Uspješno odrađen kamp

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KOŠARKA

Košarkaški kamp u organizaciji KK Grafičar opravdao je svoje postojanje.

U sedam dana mladi ludbreški košarkaši, uz pomoć kvalitetnih trenera s područja naše i susjednih županija kao te posebno gostujućih trenera iz KK Cedevita napravili su veliki pomak u svom košakšakom znanju. Zanimljivo ej bilo i gostovanjre prof. Ante Tomas, a među demonstartorima bili su sadašnji i budući prvoligaški igrači. Kroz kamp je prošlo sedamdesetak mladih, a izdvojio je dvojac Grafičara Vađunec i Virag, od kojih u klubu mnogo očekuje u sljedećim sezonama. Mladi trenerski kadar ludbreškog kluba odradio je najveći dio posla oko kampa a u tome su sudjelovali Siniša Beser i trener mlađih kategorija Tomislav Horvat, a svoj udio dali su i trener Danijel Papp te Igor Dijanošić.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje