Povežite se s nama

Međimurje

“Seljačka sloga” iz Donje Dubrave proslavila 90. rođendan

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

U Sportskoj školskoj dvorani na Krbulji okupilo se više stotina gledatelja i nešto više od stotinjak izvođača povodom rođendanske priredbe Kulturno-umjetničkog društva „Seljačka sloga“ iz Donje Dubrave, koje je proslavilo devet desetljeća osnutka i aktivnog rada. 

– Kroz ove godine, ljepotu dobravske i međimurske popevke i plesa prenijeli smo diljem Lijepe Naše, ali i Italije, Mađarske, Češke, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Slovenije, Švicarske i Švedske. No najviše se ponosimo nastupom na 1. Smotri međunarodnog folklora, na koju nas je pozvao sam dr. Vinko Žganec. Jednako smo ponosni nastupom na Balkanskom festivalu narodnih plesova koji se održavao u Ohridu, kao i brojnim nastupima na državnim smotrama u Vinkovcima i Đakovu – rekla je u nastupnom govoru Štefica Kovač, predsjednica KUD-a „Seljačka sloga“ te dodala da stotinjak vrijednih članova i dalje marljivo radi na čuvanju tradicijske kulture.

Ovaj svečani trenutak iskorišten je za dodjelu zahvalnica koje su primili predstavnici institucija u Donjoj Dubravi, svi dosadašnji predsjednici KUD-a, mjesne udruge, kao i pojedinci zaslužni za promaknuće društvenog rada. Uslijedio je glazbeni, glumački, pjevački i plesački program od redova onih koji su tek zakoračili u Društvo, a svečanost je završila koreografijom „Podravskih svati“.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje