Povežite se s nama

Život i društvo

Sjajan uspjeh: drugo mjesto u Sinju ludbreškim robotičarima osiguralo plasman na svjetsko natjecanje

Objavljeno:

- dana

LUDBREŽANI PIŠU POVIJEST

Učenici Srednje škole Ludbreg ponovo su postigli su sjajan uspjeh.

Na nedavno održano 2. kolu Hrvatske robotičke lige u Sinju osigurali su plasman na svjetsko natjecanje koje će se održati u japanskom gradu Nagoya od 27. srpnja do 1. kolovoza ove godine.

U Sinju drugi, ali u 1. kolu vrijedni bodovi

Plasman na svjetsko natjecanje ludbreški srednjoškolci osigurali su zahvaljujući rezultatima 1. kola koje je održano još u prosincu te rezultatima iz Sinja.

Učenici su marljivo vježbali za to natjecanje: osim drugog mjesta, u Sinju su osvojili četvrto, peto i sedmo mjesto

Na posljednjem natjecanju ludbreški srednjoškolci nastupili su s četiri ekipe u kategoriji CoSpace, koji je program koji simulira spašavanje žrtava na računalu. Radi se o simulaciji dva robota koji se natječu tko će više žrtvi pokupiti i spremiti ih u skladište. Pri tome robot mora izbjeći zamke. Robot se programira s dva color senzora i s tri ultrazvučna sezora. Robot je u virtualnom svijetu potpuno autonoman i mora izvršiti svoj program u tzv. dva svijeta, odnosno dvije staze.

Na natjecanju u Sinju ekipa “Ducati komponenti” osvojila je drugo mjesto, prvo mjesto osvojio je Crospace tim (Marko Pongrac iz OŠ Mate Lovraka Zagreb).

– Imali smo puno osvojenih bodova iz 1. kola u Zagrebu gdje smo osvojili prvo, drugo, treće i četvrto mjesto te smo kada su se zbrojili rezultati na kraju osvojili plasman na svjetsko RoboCup natjecanje. Učenici su marljivo vježbali za to natjecanje, a osim drugog mjesta u Sinju još smo osvojili četvrto, peto i sedmo mjesto. Učenik koji je osvojio drugo mjesto u Sinju i u ukupnom plasmanu prvo mjesto Antonio Vlahović bio je vrlo dobar na tom natjecanju, ali je u finalu ovaj put izgubio. Četvrto mjesto osvojio je njegov kolega iz razreda Ivan Jovanović, dok je šesto mjesto osvojio Vilim Stančin. Sedmi je na kraju bio Dean Copan – otkrio je mentor Željko Posavec.

Izvor:
Foto: Foto: Srednja škola Ludbreg

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje