Povežite se s nama

Novosti

Sjever dobio sveučilište, a osnivači kaznenu prijavu!?

Objavljeno:

- dana

Sjeverozapadna Hrvatska dobila Sveučilište Sjever

Sjeverozapadna Hrvatska, nakon  višemjesečnih priprema, dobila je regionalno sveučilište – Sveučilište Sjever – čiji je osnivač poduzeće Media uni u suvlasništvu gradova Koprivnica i Varaždin. Tek nekoliko dana ranije, protiv čelnika ovih gradova i još nekih aktera USKOK-u je dostavljena prijava zbog zlouporaba položaja i ovlasti te drugih kaznenih djela!? Anonimna, doduše, ali DORH je dužan i po takvima postupati.

Novo sveučilište, koje je u petak danas upisano u registar varaždinskog Trgovačkog suda, imat će sukladno ranijim najavama sveučilišne centre Varaždin i Koprivnica, a nastavit će izvoditi studijske programe institucija iz kojih je integracijom nastalo: Medijskog sveučilišta, godinu dana starog projekta nastalog na temelju privremene dopusnice koju je bivši ministar Dragan Primorac udijelio EPH-u,  te pripojenog mu varaždinskog Veleučilišta koje je djelovalo desetak godina.

-Ova regija mora dobiti ono što zaslužuje, mora postati ravnopravna i mora se moći razvijati u skladu sa svojim potrebama i željama. Njezino vlastito javno sveučilište odgovarat će kvalitetno i brzo na sve potrebe našeg gospodarstva te kulturnog i društvenog života. Vjerujem da ćemo potaknuti razvoj cijele regije, ali i šire te postati jedno od najboljih sveučilišta u ovom dijelu Europe, izjavio je povodom registracije prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Umjesto prigodne svečanosti, kako bi to i priličilo ovakvom trenutku, osnutak prvog hrvatskog sveučilišta sjevernije od Zagreba i zapadnije od Osijeka popratili su napisi o kaznenoj prijavi protiv njezinog čelnika Milkovića te gradonačelnika Koprivnice i Varaždina. Uz njih, anonimni je prijavitelj zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe u gospodarskom poslovanju i drugih djela prijavio i direktora EPH-a te ministra Željka Jovanovića!

Od Splita u Varaždin i Koprivnicu

Za prijavitelja je, ukratko, sporan način na koji je nastalo Sveučilišta Sjever, slijednik Medijskog sveučilišta,  čiji su počeci  u – Dalmaciji. Naime, 2005. godine  prihvaćena je ponuda Europapress Holdinga (EPH)  koji je za Slobodnu Dalmaciju nudio 540 milijuna kuna te osnutak Hrvatske medijske akademije, odnosno kasnije nazvanog Medijskog sveučilišta (MS) u Splitu. Iako Primorac daje 2009. i privremenu dopusnicu MS-u, Splićani nikako nisu htjeli dati javni prostor i novac za ovaj privatni poduhvat, pa EPH  projekt seli u – Varaždin. 

-Partnerstvo s EPH jedini je način da Varaždin postane sjedište jednog sveučilišta, rekao je direktor sada već bivšeg Veleučilišta u Varaždinu Goran Kozina objašnjavajući sredinom 2011. varaždinskim vijećnicima zašto valja kupiti polovicu osnivačkih prava u tvrtki Media Uni koja je raspolagala s dopusnicom za Medijsko sveučilište, iako nije uopće registrirana za visokoškolsku djelatnost.

No, Grad Varaždin tada ipak nije potpisao ugovor s EPH, vjerojatno zbog pritvaranja bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka. Uskače Koprivnica koja 2012. za skoro tri milijuna kupuje 75 posto udjela u tvrtki Media uni koja nema imovine izuzev planova, dok blizu milijun kuna za 25 posto daje varaždinsko Veleučilište.  Uz to, sklopljen je i ugovor o desetogodišnjoj poslovnoj suradnji u kojem se EPH obvezala tek promidžbeno podupirati razvoj MS-a, a Koprivnica i Varaždin osigurati EPH-u konkretnije stvari:  godišnje pet stipendija po svakom studijskom programu vezanom uz medijsku djelatnost te omogućiti da ima predstavnika u Sveučilišnom savjetu.

Vrijednost Veleučilišta

Zahvaljujući ovim ugovorima,  MS je došao na sjever, što je, kako tvrdi prijavitelj, protivno mreži visokih učilišta i zakona koji propisuju da je za osnivanje sveučilišta nužno napraviti niz planova i programa, a u obzir nije uzeta ni situacija na tržištu rada.

Usprkos tome, ministar Jovanović javno obećava financijsku podršku MS-u, a zatim slijedi još sporniji dio:  integracija MS-a i varaždinskog Veleučilišta zamjenom udjela, a sve  uz  potporu bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Pri tome je napravljena, kao se navodi u prijavi, izravna šteta Koprivnici jer je poduzeću  VELV dala 25 posto udjela u tvrtki Media uni mimo natječaja, ali  i Gradu Varaždinu jer je potonjem poduzeću poklonio osnivačka prava nad Veleučilištem koje ima dopusnice za šest programa, imovinu i nastavnički kadar, pa bi njegova vrijednost bila veća od 20 milijuna kuna, ako je EPH za tvrtku Media uni tek s jednom privremenom dopusnicom dobio skoro četiri milijuna kuna.  Uz to, kako se upozorava, gradonačelnici Koprivnice i Varaždina daju gradske prostore bez natječaja tvrtki Media uni, osnivaču MS-a/SS-a, iako po zakonu to mogu samo ako imaju većinsko vlasništvo, dakle više od 50 posto, ili ako se radi o javnoj ustanovi, što MS nije jer mu je vlasnik poduzeće.

„Nema nezakonitosti“

Dok su čelnici Koprivnice i Varaždina tek kratko negirali bilo kakve nezakonitosti u procesu stvaranja Sveučilišta Sjever, odnosno Medijskog sveučilišta, rektor potonje ustanove bio je opširniji i oštriji.

– Integracija ustanova, odnosno pripajanje Veleučilišta u Varaždinu Medijskom sveučilištu provodi se temeljem Zakona o ustanovama, odlukama gradova i uzorima kao što je, uz ostalo, Veleučilište Vern integriralo Visoku novinarsku školu i Visoku školu Kairos. Integracija ustanova provodi bez imovine, uz ravnopravno stjecanje osnivačkih prava gradova nad sveučilištem. S obzirom da su osnivači obiju ustanova gradovi, oni sukladno Zakonu o ustanovama donose odluke o pripajanju, integraciji i sl., time postaja jasno da je i priča o problematičnom prijenosu vlasništva s javne ustanove (koje MS i VELV nisu) potpuno neosnovana i pokazuje nepoznavanje osnovnih pravnih odredbi i samih zakona. Napad na integraciju žalosni je i neodgovorni pokušaj usporavanja i zaustavljanja napredovanja visokog obrazovanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, odnosno jedinoj regiji, koja još nema svoje sveučilište, poručio je Milković najavivši korištenje svih pravnih sredstava za zaštitu ustanove među kojima je i prijava protiv nepoznatog počinitelja za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Sveučilište Sjever izvodi nastavu na jedanaest studijskih programa iz tehničkog, bio-medicinskog, društvenog i umjetničkog područja, od čega je devet studija na preddiplomskoj (Elektrotehnika, Primijenjeno strojarstvo, Multimedija, oblikovanje i primjena; Tehnička i gospodarska logistika, Graditeljstvo, Sestrinstvo, Novinarstvo, Medijski dizajn, Poslovanje i menadžment u medijima), a dva na diplomskoj razini (Odnosi s javnošću i Poslovna ekonomija). U suradnji sa Sveučilištem u Rijeci od ove se godine počinje izvoditi i sveučilišni poslijediplomski doktorski studij Izdavaštva i medija.
-Na novom sveučilištu studira oko 3.500 studenata, a predaje više od 300 znanstvenika i stručnjaka iz različitih polja i gospodarskih grana, od kojih su mnogi u samom vrhu svojih djelatnosti u Hrvatskoj, ali i šire. U idućim godinama cilj Sveučilišta Sjever je doseći brojku od 10 do 15 tisuća studenata i novim studijskim programima u potpunosti pokriti regiju sjeverozapadne Hrvatske, veli Darijo Čerepinko koji je u Sveučilištu Sjever zadužen za odnose s javnošću .
Nova ustanova, kako dodaje, preuzima ugovore koje su potpisali Veleučilište u Varaždinu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u svibnju prošle godine o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija u akademskim godinama 2012/2013., 2013/2014. i 2014/2015., a Ministarstvo je najavilo i daljnje sufinanciranje deficitarnih studijskih programa iz tehničkog i bio-medicinskog područja.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje nije zaprimila zahtjev za integracijom Medijskog sveučilišta i Veleučilišta u Varaždinu te u ovom trenutku nema nikakve ingerencije nad tim postupkom, izjavila je ravnateljica dr. sc. Jasmina Havranek za Večernji list dodajući da nije zaprimljeni ni zahtjev za davanje mišljenja vezeno za promjenu sjedišta MS-a.
Upozorila je također da je 2009. Medijskom sveučilištu u Splitu izdana privremena dopusnica, uz uvjet da u roku od pet godine zaposli potreban broj nastavnika, ali i da se profilira kao sveučilište, dakle da se potvrdi i u znanstveno istraživačkim aktivnostima te uvede nastavne programe primjerene potrebama tržištu rada i regije.  Ovisno o ispunjavanju ovih uvjeta, Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje u lipnju ove godine odlučit će se o izdavanju trajne dopusnice ili uskrati postojeće privremene.

Izvor: rt
Foto: rt

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje