Povežite se s nama

Međimurje

Skupštinari Međimurje-plina ogorčeni na peterostruko veće cijene, direktor se brani: „Diskriminirani smo!“

Objavljeno:

- dana

Nakon odgađanja i brojnih rasprava, uglavnom putem medija, napokon je u utorak, 10. siječnja, u Čakovcu održana izvanredna Skupština Međimurje-plina. Sjednica Skupštine inicirana je od strane dijela vlasnika ove komunalne tvrtke, gradova i općina čiji su predstavnici izrazito nezadovoljni poslovnim potezima direktora i Uprave Međimurje-plina. Oni su svoje nezadovoljstvo javno već iznijeli na konferenciji za novinare sredinom prosinca u Prelogu.

Nezadovoljstvo dijela suvlasnike Međimurje-plina povezano je sa stanjem u tvrtki. Posebno su ogorčeni na činjenicu da je Međimurje-plin jedini od 11 hrvatskih distributera koji nije iskoristio pogodnost uredbe Vlade Republike Hrvatske koja omogućuje raskidanje prijašnjih ugovora o kupnji plina i sklapanje novih za kupnju plina po povlaštenoj cijeni od 41 eura po megavatsatu.

– Zbog nepoštivanja Vladine uredbe mi sada plaćamo pet puta skuplji plin! Mogućnost da dječji vrtići, škole, sportski centri te druge neprofitne organizacije i institucije civilnog društva plaćaju povlaštenu cijenu plina iskoristilo je deset od 11 hrvatskih distributera. Taj jedan koji nije je Međimurje-plin – naveo je tijekom svog govora Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

– Mogućnost kupnje plina po povlaštenoj cijeni dobio je jedan jedini distributer, a to je tvrtka HEP Plin Osijek. Odluka da oni budu ti koji će prodavati plin od cijeni od 41 eura po megavatsatu je duboko diskriminirajuća. Mi smo se samo držali pravili i radili sve prema zakonu. Nažalost, stanje na tržištu je takvo da nam nije ostavljalo previše dobrih stvari za koje bismo se mogli uhvatiti – pravdao se direktor Međimurje-plina Nenad Hranilović.

Skupštinari nisu bili zadovoljni takvim odgovorima te su tražili od direktora iznose po kojima je kupljen plin, kada je kupljen i tko je dao suglasnost za kupnju. No, umjesto točnih iznosa, datuma i imena dobili su nova opisna objašnjenja iz kojih je teško izvući konkretne zaključke.

– Ponašate se kao da ste vi naši vlasnici, a ne mi vaši. Neodgovorno je da se gradove i općine, kao suvlasnike Međimurje-plina ništa nije pitalo posebno kada je situacija na tržištu ovako delikatna. Tražili smo sjednicu Skupštine, a vi ste sve radili da do nje ne dođe. Umjesto toga slali ste nam anekse ugovora i u svakom za 100 posto dizali cijenu plina. Mi smo vlasnici Međimurje-plina i imamo pravo u svakom trenutku znati što rade direktor i Uprava te kako tvrtke posluje, a ne da nas se dovedi pred gotov čin – ogorčen je bio saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Unatoč žustroj raspravi malo je novih informacija isplivalo na površinu. Čini se da će oni koji su do sada plaćali veću cijenu, plaćati i dalje. Iznimka su tek dječji vrtići koji će plaćati 47 eura po megavatsatu, što je ipak više od povlaštene cijene od 41 eura. Spasit će se i oni kojima izlaze ugovori s Međimurje-plinom, a novi potpisuju s drugim distributerom.

Članovi Skupštine iznijeli su i nekoliko prijedloga oko reorganizacije, odnosno, dopunjavanje Uprave Međimurje-plina novim članovima, a sve da bi se u budućnosti vlasnici tvrtke pravodobno obavještavali o stanju na tržištu i poslovnim rezultatima. O tim stvarima odluke će se donijeti na sljedećoj, redovnoj sjednici Skupštine.

Međimurje

Međimurska policija s četvrtka na petak provodit će akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa četvrtka na petak (8./9. lipnja 2023.) od 23 do 5 sati provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Glavnina aktivnosti bit će usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tijekom akcije sankcionirat će se i prekršaji upravljanja vozilima nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nepropisnog korištenja mobilnih uređaja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, koji su najčešći počinitelji spomenutih prometnih prekršaja, najavila je PU međimurska. 

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mještani i njihovi gosti uživali u ribljim specijalitetima i bogatom programu „Dana šibe i ribe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marijan Kovač/Općina Kotoriba

Kotoriba je tijekom vikenda bila domaćin izvrsno posjećenih „Dana šibe i ribe“.

U subotu poslijepodne kotoripske udruge pripremale su riblje specijalitete, a zadovoljna lica brojnih članova dvadesetak mjesnih udruga pokazatelj su da je druženje uz iće i piće bilo jako uspješno. Navečer su mnogi uživali u glazbenom programu grupe Oaza te pjevali poznate hitove Lane Jurčević. 

Za djecu je održana besplatna predstava Šarenog svijeta, a oni najmlađi sudjelovali su i na radionici Dječjeg vrtića Kotoriba.

Nedjeljno poslijepodne bilo je ispunjeno kulturno-umjetničkim programom uz odličan nastup kotoripskih mažoretkinja kao i KUD-a Kotoriba.

U programu su uživali i gosti pristigli besplatnim vlakom iz Varaždina, Čakovca i usputnih mjesta koje je na stanici u Kotoribi dočekala limena glazba.

Gosti su, kao i domaći posjetitelji, ostali oduševljeni „Kotoripskim korpaškim selom“ u sklopu kojeg je prikazana tradicija košaraštva, kao i pripadajućim izložbama i aktivnostima vezanim uz košaraštvo i ribolov.

Ujedno su još jednom zavirili u bogatu baštinu Međimurja kroz predstavljanje mnogobrojnih starih zanata koji su se odazvali pozivu Općine Kotoriba. Dio tradicije predstavljen je i na Starom farofu gdje su, uz stalni postav, bile izložene i šibom opletene flaše iz zbirke učitelja Zvonka Šantla.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, glazbu Frikova i druženje u zabavnom parku, mještani Kotoribe i njihovi gosti imali su sadržajima uistinu bogat vikend.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje