Povežite se s nama

Međimurje

Slovenci odustali od gradnje hidroelektrana na rijeci Muri

Objavljeno:

- dana

Nova slovenska Vlada učinila je ključan korak kako bi zaštitila rijeku Muru da bi se to područje razvijalo na ekološki prihvatljiv i održiv način.

Na razini koalicije pet vladajućih stranaka postignut je dogovor da se odustane od izgradnje čak osam novih hidroelektrana.

Kontinuitet toka

Ovakvu odluku s velikim su oduševljenjem dočekali svjetska organizacija za zaštitu prirode World Wildlife Foundation (WWF) i brojne slovenske nevladine udruge koje su proteklih godina brojnim aktivnostima upozoravale na štetnost potencijalne gradnje.

– Za WWF i slovenske nevladine udruge važno je da Vlada provede političku odluku te da se odmah zaustavi planirana izgradnja hidroelektrane Hrastje Mota, koja je prva u nizu od osam planiranih hidroelektrana – ističe Ivana Korn Varga iz zagrebačkog ureda WWF Adrije.

Odluka slovenske Vlade dodatni je poticaj hrvatskim aktivistima u borbi protiv najavljene gradnje dviju hidroelektrana na rijeci Dravi u Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi se očuvao slobodan neprekinuti tok rijeke Mure u Sloveniji i Drave u Hrvatskoj.

– Sve od granice između Austrije i Slovenije na Muri do ušća Drave u Dunav u blizini Osijeka povezan je i vrijedan ekosustav bogat biološkom raznolikošću. Kontinuitet toka tih dviju rijeka i dalje je ugrožen i od iznimne je važnosti da se i u Hrvatskoj donese odluka koja će spriječiti projekte koji devastiraju jedan od najvrednijih ekosustava slatke vode – poručuje Korn Varga.

Naime, hidroelektrane Molve 1 i 2 na rijeci Dravi imale bi iznimno negativan utjecaj na poplavne šume, poljoprivredu i dravske vodonosnike, odnosno opskrbu pitkom vodom, kao i na kulturološku vrijednost tog područja i ljude za koje je Drava živa rijeka na koju su ponosni.

Natura 2000

– Mura u Sloveniji dio je ekološke mreže Natura 2000, baš kao i Drava u Hrvatskoj. U Europskoj uniji nije izgrađena nijedna velika hidroelektrana od proglašenja te ekološke mreže, što je još jedan od razloga zašto je slovenska Vlada odustala od ideje da ide protiv odluka na razini EU-a. Trebali bismo učiti od susjeda kako zaustaviti narušavanje vrijednosti onoga najvrednijeg što imamo, naših prirodnih rijeka.

Rijeka Drava u Koprivničko-križevačkoj županiji je srce te rijeke. Bogatstvo živog svijeta, mnogobrojni sprudovi i strme dravske obale dom su ugroženim vrstama ptica, bregunici i maloj čigri. Upravo u blizini planiranih hidroelektrana nalazi se i zadnje stanište male čigre na Dravi, koje bi nepovratno nestalo ako se dozvoli izgradnja hidroelektrana – zaključuje Korn Varga.

Međimurje

Roberto Ujlaki: „Na području Kotoribe gradi se te ulaže u ljude i nove sadržaje!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Naslovna fotografija: Poticaje za uređenje lani kupljenih nekretnina dobilo je 7 obitelji, od čega 6 u maksimalnom iznosu!

Kao i za druge, i za Općinu Kotoriba protekla je godina predstavljala veliki izazov, no uz golem trud, volju i ustrajnost uspjeli su započeti ili ostvariti većinu projekata koje su zacrtali.

Tako su lani počeli s izgradnjom nove poslovne zgrade u centru mjesta, ali i s uređenjem komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Jug te rekonstrukcijom stare škole u turističko-kulturni centar. Osim toga, nastavljeno je i proširenje postojećih cesta pješačko-biciklističkim stazama (ulica Nikole Zrinskog).

Uređeno je pristanište za čamce

– Što se socijalnih davanja u 2020. tiče, za pomoć redovnim studentima Općina je isplatila 70.000 kuna, dok su socijalno ugroženi stanovnici dobili blagdanske poklon pakete i financijsku pomoć u visini od nešto više od 111.000 kuna. Za sufinanciranje dječjeg vrtića izdvojili smo 616.900 kuna. Naime, od 1. siječnja ove godine povećava se ekonomska cijena vrtića na 2000 kuna mjesečno za predškolsku i mlađu skupinu te na 2200 kuna mjesečno za jasličku skupinu.

Da ne bi došlo do povećanja cijene koju plaćaju roditelji, Općinsko vijeće je donijelo odluku da se općinski udio sufinanciranja ekonomske cijene poveća sa 60 na 65 posto. Zbog toga se iznos roditeljima smanjuje za tridesetak kuna mjesečno, dok se Općini povećava za otprilike 120.000 kuna godišnje – objašnjava zamjenik općinskoga načelnika Kotoribe Roberto Ujlaki.

Druge socijalne mjere koje su lani proveli uključuju i poticaje za uređenje nekretnina za sedam obitelji. Maksimalni iznos u 2020. povećali su s 20.000 na 30.000 kuna. Nedavno je raspisan i natječaj za sufinanciranje obnove fasada.

Sportske novosti

– Početkom 2021. krenuo je projekt rekonstrukcije i dogradnje objekta u Sportskome parku NK-a „Graničar“. Cjelokupna predviđena vrijednost pothvata iznosi 9,35 milijuna kuna s PDV-om. Stadion bi trebao biti dovršen do siječnja iduće godine. Izgradit će se tribina s 300 sjedećih mjesta, dvorane za badminton i skvoš, teretana i svlačionice. Korisnici kompleksa bit će svi žitelji Kotoribe.

Nakon višegodišnje suradnje s Košarkaškim klubom „Dubravčan“, košarkaši iz Kotoribe natjecat će se s vlastitom ekipom. Mi i dalje smatramo da je jedini način „preživljavanja“ košarke u malim sredinama to da se ekipe udruže, no susjedi iz Donje Dubrave odlučili su suprotno i mi to poštujemo. Naš cilj je promovirati mlade igrače i dati im priliku igranja za seniorski sastav. Tako su u rosteru čak petorica juniora kojima će pomagati trojica dvadesettrogodišnjaka, a iskustvo daju trojica igrača starijih od 30 godina. Rezultatski imperativ ne postoji, ali vjerujemo da ovakva ekipa može biti ravnopravna većini ekipa u ligi, mada se još ne zna u kojem će se formatu išta igrati, kao ni kada će natjecanje početi – dodaje Ujlaki, koji će kao trener i voditi košarkaše.

U Murskoj ulici uređuje se igralište

Općina nije zaboravila ni na vatrogasce. Prema riječima općinskog načelnika Ljubomira Grgeca, DVD Kotoriba dobio je novo navalno vozilo marke Mercedes sa svom opremom, u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna.

– Vozilo je dodijeljeno iz projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, koji je udjelom od 85 posto financiran sredstvima iz EU fondova. Ovim vozilom kompletiran je vozni park kotoripskih vatrogasaca, a dio njih već je prošao obuku, odnosno stručno osposobljavanje za rukovanje vozilom i opremom. Ovime je Kotoriba, koja je u Međimurju i najudaljenija od Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, dobila mogućnost intervencija u hitnim slučajevima – objašnjava Grgec.

Radovi dobro napreduju

Spomenuli smo poslovnu zgradu koja se gradi u centru mjesta: u nju će se nakon dovršetka preseliti i općinska uprava, koja se trenutačno nalazi u Kolodvorskoj ulici.

– Općinska zgrada napreduje dobro, izvođači se drže svih rokova. Zasad se izvodi prva faza radova koja će biti završena sredinom lipnja ove godine. Za drugu fazu očekujemo potpisivanje ugovora i ona bi trebala biti završena do listopada ove godine, dok se za treću, završnu fazu još nije raspisao postupak javne nabave. U tijeku su i radovi na poboljšanju komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Jug – završetak je planiran za lipanj. Radi se o uvođenju kanalizacije, javne rasvjete i izgradnji ceste s pješačkom stazom i parkirnim mjestima. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – ističe zamjenik kotoripskog načelnika.

Prva faza radova na poslovnoj zgradi trebala bi završiti sredinom lipnja

Zaključuje da nam predstoje lokalni izbori i da će planove za dalje donositi novo rukovodstvo, no vjeruje da je kontinuitet napretka Kotoribe interes svih kandidata i da će tko god bude izabran provoditi zacrtane planove. Za kraj dodajmo da je nedavno i aktualni načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec (SDP) najavio da će se peti put kandidirati za kotoripskog načelnika. Osim njega, za to će se mjesto, koliko je zasad poznato, boriti i Zoran Čižmešija (Domovinski pokret).

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju danas 104 novozaražene osobe, ukupno 659 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 245 uzoraka, od čega je evidentirano 97 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,6% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 71 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 659.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali 1 pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija javljeno o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 51.675 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 76 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenta, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji bilježimo 13.849 osoba oboljelih od SARS-CoV-2 virusa, od čega se oporavilo 12.931.

Nastavite čitati